Afbeelding

Commissie tevreden over visie voor aanpak huiselijk geweld, vooral vragen over bijdrage 30 cent per Delftenaar

Algemeen

Editie: Week 16, Jaargang 23 |

Wethouder Raimond de Prez zei dinsdag dat ‘alle seinen op groen’ staan voor de realisatie van een opvanglocatie in Delft voor slachtoffers van huiselijk geweld.

DELFT – Zorgtaken die jarenlang de verantwoording van het rijk waren, liggen sinds dit jaar bij gemeentes. Zij zijn daarom verplicht een regiovisie op te stellen voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Dat heeft Delft gedaan.

Het College van B en W heeft die visie bekendgemaakt en afgelopen dinsdag ging de commissie Sociaal Domein er op het Stadhuis over in gesprek. 

De vastgelegde plannen en ideeën van het stadsbestuur konden vooral op veel goedkeuring van de verschillende fracties rekenen. Alleen Onafhankelijk Delft (OD) stemde niet met de visie in en liet weten nog met een motie te komen.

‘HET WORDT ALTIJD DUURDER DAN HET BUDGET’
Het punt dat Onafhankelijk Delft – en ook meerdere partijen – wat zorgen baarde, is dat is bepaald dat iedere Delftenaar 30 cent meebetaalt aan de aanpak en bestrijding van huiselijk geweld en kindermishandeling. “We vragen ons af hoe op de euro nauwkeurig kan worden ingeschat wat alles kost”, zei Jolanda Gaal van OD. “Het wordt altijd duurder dan het budget. En hoe weten we dat die 30 cent 30 cent blijft? Wij willen dat er geen extra cent naartoe gaat, want we staan al aan de rand van de financiële afgrond.” Daarnaast hoopt OD, zei Gaal, dat het geld wordt besteed aan de aanpak van het probleem. “En niet aan kleurrijke folders in allerlei wereldtalen.”

Dit laatste punt kon Anne Bos van D66 zich wel in vinden. “Ook wij denken dat al het geld moet gaan naar waarvoor het is bedoeld: de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld.” Dit is, zei Hatte van der Woude (VVD), ‘een item dat hoog scoort als je vraagt waarvan je wakker ligt na de decentralisatie’. De kinderombudsman schreef gemeentes voor om in drie jaar tijd naar 50 procent minder kindermishandeling te streven. Dat neemt B en W niet over. “Ik kan de argumenten hiervoor volgen, maar betekent dit dat je geen enkel streefdoel kunt volgen?”, vroeg Van der Woude. “We moeten als raad toch weten of we iets goed doen of niet?”

Joëlle Gooijer van de ChristenUnie plaatste eveneens haar vraagtekens bij de 30 cent die iedere Delftenaar moet meebetalen. “Ik kan niet zien wat we daarmee kunnen doen wat anders niet kon.” Coby de Koning van Stadsbelangen Delft vindt het vreemd dat er nergens over ouderenmishandeling wordt gerept. “Daarnaast denk ik bij die 30 cent: jeetje, zou de provincie dat goed vinden? En kan het niet goedkoper? Wat als de provincie het niet goedkeurt?” Ineke van Geenen van het CDA zei de regiovisie een ‘indrukwekkend’ stukje werk te vinden. En de veel genoemde 30 cent was ook haar niet helemaal duidelijk. “Is dat nou veel of weinig? Kan het ook met 10 cent? Hoe is dat bedrag tot stand gekomen?”

‘IK ZOU GRAAG ZIEN DAT WE ER MEER AAN BESTEDEN, MAAR DAT DOEN WE NIET MEER’
Wethouder Raimond de Prez kwam later met het verlossende antwoord. Delft heeft namelijk flink moeten bezuinigingen, ook op het sociaal domein, en moet het nu doen met de budgetten die het krijgt vanuit het rijk. “In Haaglanden betalen gemeentes sinds jaar en dag 30 cent per hoofd van de bevolking”, legde hij uit. “Wij hebben aangegeven die discussie aan te zwengelen en te zeggen: We gaan toch niet voor 80.000 euro soebatten met elkaar? We staan eigenlijk gewoon een beetje voor aap. Zo is dat bedrag dus tot stand gekomen: omdat de buren dat ook betalen. Ik zou graag zien dat we er meer aan besteden, dan deden we in het verleden ook, maar dat doen we niet meer.” 

De wethouder zei verder wel te streven naar 50 procent minder kindermishandeling, maar zoiets is lastig te meten. “Want we weten niet hoeveel kinderen momenteel worden mishandeld.” Verder is Delft bezig met een Oranje Huis, een plek waar slachtoffers van huiselijk geweld hun toevlucht kunnen zoeken. “Inmiddels staan alle signalen op groen om feitelijk een nieuwe opvangvoorziening te bouwen in Delft die werkt volgens het Oranjehuis-concept”, zei De Prez. “Dat is een andere manier van werken waarbij wordt uitgegaan van de kracht die mensen wel hebben binnen een gezinssituatie en waarbij hulpverleners in gesprek gaan met een gezin. Eigen regie en eigen kracht betekent hierin niet: kom zelf maar met een plan.”

Nadat ook Wim Hamelink van SP had gevraagd om aanpak van ouderenmishandeling, zei de wethouder dat een plan niet nodig is. “Want het gebeurt nu al. Het gaat in deze visie om geweld tussen mensen die in relatie staan tot elkaar. Dat kan psychisch geweld zijn, maar ook ouderengeweld. Mannen die vrouwen slaan, of vrouwen die mannen slaan.”

‘WE GAAN TOCH NIET BEKNIBBELEN OP ZOIETS BELANGRIJKS?’
Nadat Jolanda Gaal nogmaals haar twijfels uitsprak over de 30 cent, zei de wethouder: “Als het nodig is om huiselijk geweld aan te pakken met 60 cent per inwoner, dan hoop ik toch te rekenen op uw steun. We gaan toch niet beknibbelen op zoiets belangrijks?”. Gaal: “Als ik uw woorden zo hoor maak ik er uit op dat die overschrijding er al aan zit te komen.”

De gemeenteraad gaat donderdag 30 april verder in gesprek over de visie. Dan zullen alle fracties, waarschijnlijk op Onafhankelijk Delft na, met de plannen instemmen.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12