Hemd van het lijf

Algemeen

ANDRÉ KLUNDER De stichting Teachers Go Abroad organiseert aanstaande vrijdag een benefietavond in Speakers. Delft op Zondag sprak met de 40-jarige voorzitter André Klunder (links op de foto) om erachter te komen wat de stichting precies doet en wat we van de avond kunnen verwachten.

1.Waarom wilde u deze foto graag bij het interview geplaatst hebben?
“Omdat op deze foto te zien is wat we als stichting voor ogen hebben. Het jongetje op deze foto staat symbool voor de kinderen die we willen helpen. Hij is klein, maar op de foto al veertien jaar oud en voor niets of niemand bang. Daarom noemen we hem ook de beuker. Ondanks alle ellende die hij heeft meegemaakt blijft hij positief denken.”

2.Hoe is de stichting Teachers Go Abroad ontstaan?
“Ik raakte met mijn collega Marianne Ruis in gesprek over vrijwilligerswerk. Beiden wilden we graag iets doen, maar we zagen er de tijd niet voor. Samen hebben we besloten toch de mogelijkheden om iets te doen te onderzoeken en zo is onze stichting eigenlijk ontstaan.”

3.Wat is de doelstelling van de stichting?
“Ons eerste uitgangspunt was dat we kinderen de kans wilden bieden om daadwerkelijk kind te zijn. We zijn met vier collega’s van het Christelijk Lyceum Delft, waar ik toen werkte, begonnen met een project in Cambodja. Inmiddels zijn we met zijn vijven en hebben we twee weeshuizen geadopteerd. Weeskinderen komen er snel in contact met roversbendes en prostitutie. We bezoeken de weeshuizen om het jaar in de zomervakantie. Vaak gaan mensen uit het onderwijs naar dergelijke landen om les te geven. Wij willen dat juist niet, we laten de kinderen er sporten en genieten van cultuur. Zo hebben we een aantal excursies georganiseerd om kinderen uit de weeshuizen meer van hun eigen land en geschiedenis te laten zien.”

4.Waarom hebben jullie gekozen voor een project in Cambodja?
“Veel organisaties bieden wel pakketten aan waarbij je ontwikkelingswerk kunt doen, maar daarbij heb je nauwelijks eigen inbreng. Bij één van de bureaus schetsten we wat we voor ogen hadden. Dat viel buiten wat het bureau te bieden had, maar de medewerker kon ons wel in contact brengen met iemand die ons kon helpen onze plannen te verwezenlijken. Dat is uiteindelijk ook gebeurd.”

5.Wat is je mooiste herinnering aan je bezoek aan Cambodja in 2009?
“Dat is het feit dat je de kinderen met heel kleine dingen blij kan maken. Deze kinderen hebben zo veel ellende meegemaakt en zijn al heel erg tevreden als je een bal meebrengt waarmee ze kunnen voetballen. Dat is hier vaak wel anders. Deze dankbaarheid is geen doel voor ons, maar het is wel fijn om te zien dat je werk gewaardeerd wordt.”

6.Wat doen jullie er hier aan om geld binnen te brengen?
“Aanstaande vrijdag is er in Speakers een benefietavond. Hierbij zullen de -inmiddels gestopte- bands ‘PEX’ en ‘4 for 1’ nog eens optreden, waarna de dj’s van Xclusiveparty de rest van de avond voor de muziek zullen zorgen. Verder zullen we in februari weer een loterij gaan houden, waarbij de leerlingen van het CLD voor de verkoop van loten zullen zorgen.

7.Als ik burgemeester van Delft was, dan....
“… zou ik direct het project rond de spoortunnel stopzetten. Bij dit project weegt naar mijn mening de noodzaak niet op tegen de kosten. Ik zie het als een prestigeproject, waaraan veel te veel geld wordt uitgegeven.”

8.Hoe bevalt het werk als docent je?
“Ik vind het ontzettend leuk om aan pubers les te geven. Ik probeer mijn leerlingen verder te laten kijken dan hun eigen, vertrouwde omgeving. Zo ga ik elk jaar op reis en maak ik een soort mini-reportages, die ik aan mijn leerlingen laat zien. Zo zien ze ook dat niet iedereen het zo goed heeft als zij.”

9.Waarom moet Delft vrijdagavond naar Speakers komen?
“Ten eerste omdat ze een leuke, muzikale avond zullen beleven in een ongedwongen sfeer. Ten tweede omdat ze op deze manier het goede doel steunen, want de opbrengst van de kaartverkoop gaat direct naar het goede doel. Zo help je met je eigen plezier een ander.”

10.Waar kunnen we meer informatie over Teachers Go Abroad vinden?
“Op onze website http://teachersgoabroad.webs.com. Daar vind je informatie over wie we zijn, wat we doen en wat we in de zomer van 2009 in Cambodja meegemaakt hebben. Bovendien kun je hier ook kaartjes bestellen voor de benefietvoorstelling van aanstaande vrijdag.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12