Afbeelding

Hemd van het Lijf: Julia Bosman

vaste rubrieken

Julia Bosman (27) van de vrijeschool Widar was één van de drie genomineerden om 'Superjuffie' van het jaar te worden, maar kreeg dinsdag te horen dat ze nét naast die titel greep.

1. Waarom wil je hier, in je lokaal van de vrijeschool Widar, worden gefotografeerd?
“Omdat dit eigenlijk mijn tweede huiskamer is. Ik werk hier vijf dagen in de week en geef les aan de vierde klas. Dat doe ik met heel veel plezier.”

2. Was de nominatie voor Superjuffie van het jaar een verrassing?
“Dat kun je wel zeggen ja; ik had het totaal niet zien aankomen. Eén van de leerlingen, Stan, had een brief geschreven. Janneke Schotveld, schrijfster van de Superjuffie-boeken, had zijn brief samen met twee anderen uit honderden inzendingen geselecteerd. Ik werd door de uitgeverij uitgenodigd om afgelopen dinsdag naar Sea Life te komen met de klas.”

3. Wat hebben jullie daar gedaan?
“Van tevoren had ik een feestontbijt voor de leerlingen klaargemaakt, want ik vond dat op deze dag geen les gegeven moest worden. Daarna zijn we naar Sea Life gegaan. Bij de prijsuitreiking bleek dat ik niet had gewonnen en de kinderen waren erg teleurgesteld. Ze hadden spandoeken gemaakt, zeiden dat ik voor hen wél een Superjuffie was en ook van ouders kreeg ik positieve reacties. Na de uitreiking hebben we nog een speurtocht door Sea Life gedaan, want natuurlijk hebben we er wel een gezellige dag van gemaakt, ook al had ik niet gewonnen.”

4. Heb je altijd al juf willen worden?
“Ja, dat zat er al meteen in. Ik heb zelf als leerling op deze school gezeten, maar het was niet zo dat ik ook per se op deze school wilde werken. Daarom heb ik ook de reguliere pabo gedaan en niet die voor de vrijeschool. Ik heb op mijn stages in binnen- en buitenland veel ervaring opgedaan. Toen ik was afgestudeerd kwam hier een vacature voor groep 8 en daar ben ik voor gegaan. Ik heb hier herontdekt wat er zo leuk is aan de vrijeschool.”

5. Wat is daar zo leuk aan dan?
“Vooral het feit dat je niet volgens opgelegde regels en wetten werkt. Ik kan hier zelf mijn onderwijs vormgeven. Natuurlijk vind ik cognitieve vakken als rekenen en taal heel belangrijk, maar hier besteden we meer aandacht aan creativiteit en kunstzinnigheid, aan de brede ontwikkeling van het kind. Wij werken dus niet aan de hand van methodes.”

6. Waar moet een Superjuffie voor jou aan voldoen?
“Ik denk dat een Superjuffie elk kind het gevoel moet geven dat het gezien en gehoord wordt. Verder moet je aan ieders leerbehoefte kunnen voldoen door te differentiëren. Je moet zo'n breed aanbod aan stof kunnen bieden, dat elke leerling zich op zijn eigen niveau kan ontwikkelen.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik kinderen veel meer betrekken bij vernieuwings- en verbeteringsprojecten in de stad. Ik sta vaak verbaasd van wat voor ideeën die kinderen hebben. Zo is ons groene schoolplein, waarvoor we een predicaat hebben gekregen, door de kinderen zelf bedacht. Vaak komen ze met dingen waarvan je denkt: 'dat ik daar nou zelf niet aan heb gedacht...'”

8. Heb je zelf een leraar gehad die je als voorbeeld ziet?
“Nee, eigenlijk niet. Ik heb veel goede docenten meegemaakt en op mijn stages met veel goede leraren gewerkt. Er is er niet één die erbovenuit steekt. Wel heb ik van allemaal wat geleerd. Inmiddels heb ik een hele rugzak vol ervaringen en daar maak ik nu gebruik van.”

9. Wat is voor jou het leukste aan voor de klas staan?
“Ik vind het heel mooi dat ik kinderen kan helpen en begeleiden, zodat ze straks een rol kunnen gaan spelen in de maatschappij. Dat zie ik als een voorrecht. Verder voel ik me op deze school heel erg vrij om les te kunnen geven op mijn eigen manier. Ik kan hier met verschillende werkvormen werken en mijn leerlingen staan daarvoor open. Dat alles zelf invulling geven vraagt  van je, maar als het lukt en je ziet dat het werkt, dan haal je daar heel veel voldoening uit.”

10. Vind je het jammer dat je uiteindelijk niet dé Superjuffie bent geworden?
“Voor mij was de nominatie op zich al een hele grote eer. Het zegt wel wat dat de leerlingen een brief over jou schrijven die uit honderden brieven wordt geselecteerd. Ik vond het heel mooi om te zien hoeveel moeite de leerlingen voor me hebben gedaan en heb verder vooral genoten van de gezellige dag!”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12