Afbeelding

Willem Lok laat Delftse studenten verzorgd voetballen

sport

Editie: Week 16, Jaargang 23 |

Willem Lok staat ook komend seizoen bij Ariston '80 en Taurus aan het roer. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Toen Ariston '80 Willem Lok aan het begin van het seizoen als trainer aanstelde, was hij een grote onbekende in de Delftse regio. Inmiddels is hij ook trainer van Taurus, die andere studentenvoetbalvereniging en vallen zijn ploegen op door het verzorgde voetbal dat zij op de mat leggen.

Voor Lok zelf was het niet verrassend dat hij aan de Mekelweg terechtkwam. “De afgelopen seizoenen werkte ik bij Floreant in Boskoop. Daar was ik hoofd jeugdopleidingen en trainer van het tweede elftal. In de wedstrijden tegen Ariston '80 viel die ploeg me in positieve zin op. Ik ben ze blijven volgen en toen ik aan het eind van afgelopen seizoen las dat er een vacature was, heb ik direct gereageerd.”

'DE AFSPRAKEN EN SPEELSTIJL VIELEN ME NIET MEE'
Ook de leiding van de studentenvereniging zag wel brood in een samenwerking met de 50-jarige inwoner van Alphen aan den Rijn. “Ik ben begonnen en mijn vermoedens dat er een goede groep stond, werden al snel bevestigd. De afspraken binnen het veld en de speelstijl vielen me echter niet mee. Daarmee zijn we aan het werk gegaan. In het begin heb ik vooral heel veel gesproken en is van iedereen duidelijk wat er van hem wordt verwacht. Dat heeft geleid tot een verzorgd positiespel met een goede opbouw vanuit achteruit.”
Dat die duidelijkheid er is, is om meerdere redenen belangrijk. “Het is belangrijk dat jongens weten wat er op iedere positie van ze wordt verwacht. Het gebeurt namelijk niet vaak dat ik met dezelfde jongens als de week ervoor op het veld sta, laat staan dat we vier weken achtereen met dezelfde ploeg spelen. Daar heb je als je met studenten werkt nu eenmaal mee te maken. Die jongens hebben stages, reizen naar het buitenland en te maken met afstuderen. Daarom kan het weleens gebeuren dat ze er niet kunnen zijn. Wel hebben we de regels zó opgesteld, dat als je enigszins in de gelegenheid bent om te trainen of spelen, dat je dan ook echt moet komen.”

'WE HEBBEN TE WEINIG DE WIL OM NIET TE VERLIEZEN'
Ondanks het verzorgde spel lijkt een plek in de nacompetitie tegen degradatie dit seizoen het hoogst haalbare voor Ariston '80. “We hebben dit seizoen veel pech gehad, maar het heeft ook met kwaliteit te maken. Afgelopen zaterdag schoot Quick Steps drie keer op goal en maakten ze er twee. Wij hadden echter het veldoverwicht en de betere kansen, maar maakten ze niet af. Dat probleem hebben we dit seizoen vaker gehad en is niets raars voor jonge ploegen. We hebben wel de wil om te winnen, maar te weinig de wil om niet te verliezen, waardoor we alles voetballend oplossen. Dan wil het nog weleens misgaan.”

Halverwege het seizoen kwam de vraag of Lok ook Taurus onder zijn hoede wilde nemen. Daarover hoefde hij niet lang na te denken. “Ik heb het hier naar mijn zin. De accommodatie en sfeer zijn goed en de mensen netjes. Daarnaast had ik al bij de universiteit aangegeven dat ik meer uren wilde maken.”

Taurus veranderde onder Lok van een dolend elftal in de winnaar van de tweede periode. “Ik had al gezien dat er voldoende potentie in zat, maar dat die jongens echt een trainer nodig hadden. Ook hier hebben we duidelijke afspraken gemaakt en hadden we de boel snel op de rails. We spelen anders dan Ariston '80, maar dat heeft vooral ook met de beschikbare spelers te maken. Hopelijk promoveren we dit seizoen met Taurus en als we ons met Ariston handhaven is het seizoen voor mij geslaagd.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12