Afbeelding

Hoe gaat het met Jimmy Tigges?

sport

Editie: Week 18, Jaargang 22 |

Jimmy Tigges maakte op 30-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal van Ariston’80 en kon erg genieten van het studentikoze karakter. (foto: Roel van Dorsten)

Jimmy Tigges (60) speelde vanaf 1983 in het eerste elftal van Ariston’80 en scoorde daar aan de lopende band.

- Heb je heel je carrière voor Ariston’80 gevoetbald?
“Nee, zeker niet. Ik kwam uit Den Haag en speelde bij Spoorwijk in het zesde. Ik studeerde bouwkunde in Delft en een vriend van me speelde bij Ariston. Ik had een jaar in het derde gespeeld en toen de spits van het eerste was afgestudeerd en vertrok, stelde Pieter Bezemer voor om het met mij te proberen. Zo maakte ik op mijn dertigste mijn debuut in het eerste.”

- Hoe was het om voor een studentenelftal te spelen?
“Heel leuk. Ik was in die tijd zelf ook student, want ik heb twaalf jaar over mijn studie gedaan. Er gebeurden leuke dingen. Zo waren we aanvankelijk de zaterdagtak van Taurus en speelden we in het geel-zwart. Het derde elftal rebelleerde en kocht een blauw-rood tenue, naar het voorbeeld van Barcelona. Uiteindelijk speelde heel de vereniging in die kleuren en nog steeds. Dat studentikoze had echt z’n charmes.”

- Op welke manier?
“Het kwam voor dat ineens een heel aantal spelers naar de Batavierenrace ging. Dat is een hardloopwedstrijd van de Universiteit van Nijmegen naar die van Twente. In de studentenwereld was dat heel populair en zo miste je veel spelers tegen een laagvlieger, Quick Steps. Uiteindelijk verloren we die wedstrijd en kwamen we aan het eind van de rit die punten tekort om te promoveren. We zijn ook nog weleens per brief vanuit de laagste afdeling van de onderbond gepromoveerd.”

- Hoe zat dat dan?
“We speelden in de tweede klasse van de onderbond en werden derde in de competitie. Uiteindelijk zagen we het seizoen erna dat een club zich uit de eerste klasse had teruggetrokken. Toen we daar lucht van kregen, heeft het bestuur een brief geschreven, waarin ze beargumenteerden dat wij recht hadden op die plek. Uiteindelijk hebben we die ook gekregen.”

- En jullie handhaafden je daar makkelijk?
“Nee, de andere keer was ook een mooi verhaal. We speelden tegen degradatie tegen Celeritas en in eerste instantie speelden we, ook na verlenging, gelijk. Daarna speelden we op het veld van ‘s Gravenzande en scoorden we in extremis de 2-1. Uiteindelijk bleek achteraf dat Celeritas de zaterdagtak ophief en dat de wedstrijden dus voor niets waren geweest. Dat zijn leuke verhalen.”

- Op welke manier volg je het voetbal nu nog?
“Omdat ik in het weekend vaak buiten Delft vertoef, komt het er niet van om te kijken. Wel speel ik door de weeks nog zaalvoetbal in Tutor 6, dat bestaat uit oud-eerste elftalspelers. Verder volg ik het via teletekst en ben ik lid van de Club van 80, waarmee ik soms nog weleens met uitjes meega.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12