Sla, komkommers en tomaten? Die gaan er in Delft nog prima in...

Algemeen

DELFT – Delftenaren zijn niet bepaald onder de indruk van de schrikverhalen over de EHEC-bacterie. Tomaten en komkommers gaan er bij de gemiddelde Delftenaar nog altijd goed in. En vooral bij de cliënten van de Voedselbank.

De gevreesde EHEC-bacterie zou op tomaten, sla en komkommers hebben gezeten, maar inmiddels blijkt de oorzaak te liggen bij kiemgroenten die bij een Duitse biologische boerderij vandaan kwamen. Sommige landen stelden een importverbod voor bepaalde groenten in, veel mensen veranderden hun eetgewoonte, maar Delftenaren lijken zich niet gek te laten maken. In de groente- en fruithandel van Koos Bertels in de Schoolstraat merkt de eigenaar weinig van een afnemende verkoop vanwege de EHEC-bacterie. “We kregen er wèl veel vragen over”, vertelt Koos Bertels. De mensen met vragen kon hij geruststellen. Er zit namelijk géén EHEC-bacterie op zijn Hollandse tomaten en komkommers. Bertels zag de prijzen van komkommers en tomaten vorige week nog kelderen. “Maar dat is alweer hersteld, het duurde maar een paar dagen.”

Bij de kraam van Van Gameren Groente en Fruit op de donderdagse Weekmarkt laat een medewerker eveneens weten weinig van kritische klanten te merken. “De mensen hebben nog vertrouwen in ons product, ze kopen het nog steeds.” Veel vragen over de bacterie krijgt hij niet. “Jij bent de eerste die erover begint, eigenlijk.” Monique Heuzen rekent bij Van Gameren net een komkommer af. “Ik ben het al die tijd blijven eten”, reageert ze. “Laat ze het eerst uitzoeken waar de bacterie vandaan komt”, voegt haar vriendin Hanny Deters eraan toe. “Want wie gaat de compensatie voor de kwekers straks betalen?”

Even verderop, voor de kraam van Meuldijk Fruit, staat Inge Alberts uit Den Hoorn met drie komkommers in haar handen. Ze is al die tijd komkommers blijven eten. “En ik ga er lekker mee door. Zeker nu ik berichten hoor van al die kwekers die het zo moeilijk hebben. Je kunt je landgenoten niet uit angst in de kou laten staan. We moeten vertrouwen hebben in hun producten. Ik ga zo dus ook nog lekkere tomaten kopen.” Helaas is niet iedereen zoals Inge Alberts, weet marktkoopman Ger Meuldijk. “De media maken de mensen gek”, reageert hij. Het was volgens hem beter geweest om pas paniek te zaaien zodra bekend was waar de bacterie nu echt vandaan kwam. De mensen in Delft en de regio laten zich echter niet zo gauw gek maken, is hem opgevallen. “Veel mensen hier hebben familie die werkt bij tuinders in het Westland. Die blijven gewoon tomaten en komkommers eten.”

Ook de klanten van restaurant Casa del Sol lieten zich niet van de wijs brengen, weet eigenaar Walter Tetteroo. “Er wordt door onze gasten weinig over gevraagd.” Tetteroo, tevens chefkok, hield bij het bereiden van zijn gerechten wel rekening met de berichtgeving over de bacterie. “Ik gebruik nu bijvoorbeeld bepaalde bietensoorten niet meer. En ik schil en was de komkommers goed. Ik wil elk risico uitsluiten.” Bij Restaurant De Koperen Pan is er eveneens niemand geweest die zei geen komkommer bij z’n gerecht te willen, laat eigenaar Nico Nieuwenbroek weten. “Ik heb er dus niet veel van gemerkt. Alle producten die we binnenkrijgen zijn goed gecontroleerd.” Toen de EHEC-bacterie nog breaking news was, werd er soms door de gasten gereageerd als ze een stuk komkommer op hun bord zagen. “Maar ze aten het vervolgens allemaal zonder blikken of blozen op”, weet Nieuwenbroek. En dus verdwenen er nauwelijks komkommers in de vuilcontainers van De Koperen Pan.

Van alle kanten
Dat geldt niet voor veel kwekers. Zij zitten wèl met een overschot in hun maag. En dus benaderen ze massaal de Voedselbank, die bijna letterlijk wordt overspoeld met sla, komkommers en tomaten van eigen bodem. Ton van Schie, die tot 1 juni voorzitter was van Voedselbank Delft en nu voor Voedselbank Haaglanden werkt, heeft het er maar druk mee. “We krijgen echt héél veel binnen”, zegt hij. “We worden van alle kanten benaderd. Vorige week kregen we nog aardig wat taugé binnen, maar dat is wat meer tricky.” De Voedselbank krijgt echter zo veel sla, komkommers en tomaten binnen dat daar door de cliënten uit de regio haast niet tegenop te eten valt. “We brengen het daarom naar andere delen van het land”, vertelt Van Schie. Omdat Delft dicht bij het Westland en andere tuinbouwgebieden ligt, komt hier relatief veel groente en fruit binnen. En dat is niet het enige. “We hebben ook veel soepgroente gekregen. Die blijft nu in de winkels liggen. We krijgen van sommige tuinders zelfs berichten dat ze containers vol tomaten langs willen brengen.” Dat is niet de bedoeling, is Van Schie streng. “Dan moeten wij het uiteindelijk weggooien.”

Dus, zegt hij eerlijk, pakt die hype rond de EHEC-bacterie voor de Voedselbank en haar cliënten niet héél verkeerd uit. “Voor ons is het erg gunstig.” En het houdt voorlopig niet op. “We kregen net al aangekondigd dat ze volgende week woensdag en donderdag weer een partij groenten en fruit komen brengen.” (JN)


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12