Afbeelding

Raad niet tevreden over afspraken woningcorporaties

Algemeen

Editie: Week 16, Jaargang 22 |

Het huidige aantal huurwoningen in de buurten van Delft (links) neemt de komende jaren flink af. (Bron: Gemeente Delft, bewerking: Bjinse Dankert)

DELFT – Raadspartijen uitten afgelopen week hun onvrede over de nieuw gemaakte afspraken tussen de Gemeente Delft en de woningcorporaties. De komende jaren zetten corporaties meer huurwoningen te koop. Geld om nieuwe woningen bij te bouwen is er niet.

Te vrijblijvend, te weinig aandacht voor grote gezinnen en bij lange na niet duurzaam genoeg, oordeelden verschillende partijen over de gepresenteerde afspraken tussen het college van B en W en de vier woningcorporaties actief in Delft. De afspraken waren één van de onderwerpen tijdens het eerste officiële overleg tussen de raadsfracties en de demissionaire wethouders afgelopen week. Het stoorde een aantal raadspartijen vooral dat woningcorporaties niet gedwongen kunnen worden om zich aan de gemaakte overeenkomst te houden.


"Ik vind deze afspraken te vrijblijvend van aard", stelde Bram Stoop van Stadsbelangen Delft. "Ze zijn mooi geformuleerd, maar wat nou als de corporaties de afspraken niet halen? Sturen wij hen dan bij?"
SP-raadslid Maurits Bongers vond het juist problematisch dat het aantal huurwoningen de komende jaren sterk afneemt doordat de corporaties woningen in de verkoop  zetten. "Terwijl juist een groeiende groep mensen afhankelijk is van zulke woningen."
Joëlle Gooijer van ChristenUnie Delft maakt zich zorgen dat door de verkoop het aantal huurwoningen in bepaalde wijken wordt geconcentreerd. "Je wilt spreiding van sociale woningbouw over de stad, en dat dreigen wij nu kwijt te raken."
Daar komt bij dat de woningcorporaties in ieder geval tot 2017 geen geld beschikbaar hebben om nieuwe, goedkope woningen te kunnen bouwen. De omvang van de sociale huur in Delft zal de komende jaren dan ook afnemen, schrijven de woningcorporaties (zie infokaart).
GroenLinks en CDA braken tijdens het overleg beide een lans voor meer huurwoningen voor grote gezinnen. De vier corporaties hebben nu tien woningen beschikbaar gesteld voor gezinnen met meer dan zes bewoners. "Dat is niet voldoende", oordeelde Sinan Özkaya van GroenLinks. "De vraag in Delft is veel groter."


"Waarom kan de gemeente niet meer inzetten op het creëren van grotere woningen door kleinere woningen samen te voegen?" vroeg CDA-fractievoorzitter David van Dis aan demissionair wethouder Raimond de Prez (PvdA).
Woningen aan elkaar koppelen, dat blijft toch problematisch, beantwoordde De Prez. "Als het gezin uiteindelijk verhuist, wordt de woning weer opgesplitst. En een jaar later staat er opnieuw een groot gezin op de stoep. De huidige afspraak vind ik een stap in de goede richting."


De Prez moest ook D66 teleurstellen. De partij had graag gezien dat huurwoningen nog energiezuiniger worden gemaakt, zodat huurders minder geld kwijt zijn aan hun stroom- en gaskosten.
Daar is geen geld voor, reageerde De Prez. "De voorraad huizen in Delft is erg verouderd, er zijn veel huizen met een laag energielabel."
De meest energieverspillende huurwoningen worden de komende jaren wel stapsgewijs aangepakt door de woningcorporaties.
De huidige afspraken zijn slechts voor korte duur geldig. Voor de zomer van 2015 zal opnieuw worden overlegd over een nieuwe overeenkomst tussen het college en de woningcorporaties.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12