Wat ik zeggen wil...

Algemeen

Kloof
DELFT – ‘Het is schandalig hoe ze liegen en bedriegen in de politiek’, is één van de uitspraken die valt in het artikel over de bezoekers van warenmarkt De Hoven in de Delft op Zondag van 18 april. De relatie tussen de burger en de politiek is in Delft bedroevend, zeker als je het vergelijkt met andere steden. Politici worden gezien als de slopers van Delft of, zoals ik het laatst hoorde, ‘de padvinders van de TU’. ‘Ze hadden die ene gondel nooit de Titanic moeten noemen, want sindsdien is Delft zinkende’, grapte de groenteman toen ik laatst boodschappen deed. Wat moet de Delftenaar anders dan grappen maken over de gondelaffaire of over de zoveelste blunder? De Delftse politiek legt zelden of nooit verantwoording af aan de burger en zwijgt in alle toonaarden over zaken als de gondelaffaire. Zelfs als de Delftse burger tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen het beleid van de voorbije jaren afstraft, steekt de Stadskrant nog vrolijk de loftrompet over het functioneren van de politiek. Vice-president Tjeenk Willink van de Raad van State uit al jaren kritiek op het marktdenken in de politiek. Het idee dat de overheid als een soort bedrijf moet worden gerund, lijkt de kloof tussen burger en politiek te veroorzaken. Raadsleden ontpoppen zich steeds meer als een soort boekhouders en steeds minder als volksvertegenwoordigers. Persoonlijk heb ik niets tegen burgemeester Verkerk en wat mij betreft mag hij blijven. Toch zijn de argumenten voor zijn herbenoeming wonderlijk te noemen en tekenend voor Delft. De Delftse burger is op zoek naar een bruggenbouwer die eindelijk een brug weet te bouwen in de lokale politiek. Een burgervader die boven de partijen staat en burgers weet te verbinden. Delft zoekt na het jarenlange gekissebis een soort Job Cohen. De Delftse politiek zoekt een soort supermanager die al lobbyend de ene na de andere gote vis binnenhaalt. Duidelijker kan de kloof tussen politiek en burger niet zichtbaarder worden.

J.M.T. van der Linden, Delft


Sint Jansbrug
DELFT - In de krant van afgelopen zondag stond een storende fout in het artikel over Knus. Ik weet niet of Jasper van Knus zelf niet weet hoe het zit of dat het verkeerd is opgeschreven, maar de Nieuwe Sint Jansbrug is toch echt mogelijk gemaakt door leden van studentenvereniging Sint Jansbrug. De naam zegt alles...

Harald Reinderink, Delft


A4
DELFT – Dit is een oproep aan de Gemeente Westland en WestlandbeRaad, de Gemeente Middendelfland en de Gemeente Delft. De aanleg van de Oranjetunnel door Hoek van Holland is beter laat dan nooit, zie het AD van 9 april. Ondernemers van het hele Zuidwesten, het Westland, Delflanden en overslagbedrijven aan de andere kant van de Waterweg willen de verlengde Veilingroute in combinatie met de Oranjetunnel, ten behoeve van het transport uit die hoek. Nu moeten zij omrijden via de A13 en A20. Met de Oranjetunnel worden deze wegen minder belast, dus ook de aanleg van de A4 Delft-Schiedam is dan minder noodzakelijk. Dus de oplossing is er wel, als er maar geluisterd wordt naar de werkelijk betrokken organisaties en ondernemers en er een open samenwerking komt. Maar dat wil de Rijksoverheid niet, zij bepalen wel wat goed is en ze luisteren wel! Maar ze kunnen niet of mogen niet ongehoorzaam zijn van de Minister. Alle betrokken gemeentes willen deze oplossing, ook deze gemeentes doen wat schamelijke pogingen om zich te laten horen, maar geen één Gemeente gaat ervoor of ze durven deze kar niet te trekken door individuele belangetjes. Oproep voor alle gemeentes: sta voor uw burgers en uw ondernemers. Verzamel u, maak afspraken met elkaar en neem een standpunt in. Neem het op in uw Coalitieprogramma en gedraag u als een goed ondernemer. Verloren heeft u al, dus u kunt nu alleen nog maar winnen. Succes en informeer ook bij de burger hoe het gaat. Zij staan dan ook achter u. Alvast bedankt.

Nico Buijs, Schipluiden

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12