Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 1, Jaargang 23 |

In een groter wordende stad krijgen de grote delen ervan, de wijken, een steeds belangrijker functie. Woon je bijvoorbeeld in Tanthof aan de Pelikaansingel, dan zal je wellicht gebruikmaken van het winkelcentrum aan de Dasstraat.

In de binnenstad kom je, zeker als je overdag werkt, waarschijnlijk minder dan iemand die daar meer in de buurt woont. Halverwege de vorige eeuw was de stad weliswaar kleiner, maar was de binnenstad net zo ver weg, zo is de ervaring van fotograaf Willem de Bie. “Wij woonden aan de Oostsingel, naast het Sint Joris”, blikt De Bie terug. “Als jongen van een jaar of tien bestond Delft vooral uit de Indische Buurt, de Bomenwijk en de Schildersbuurt. Brood kwam van ‘Van de Meer & Schoep’ op de hoek van de Ternatestraat, zuivel bij Nico Steiger in de Bronckhorststraat, vriendjes woonden in de Vermeerstraat en omgeving, en de lagere school lag aan de Maria Duystlaan. En we hadden een enorm speelterrein: van de Oostsingel tot aan Rijksweg 13. Ik kwam bijna nooit in de binnenstad: alleen maar huizen en winkels. Wilde je daar komen dan kon dat alleen via de Trambrug of de Koepoortbrug. De Plantagebrug was er nog niet. Mijn moeder ging een keer per week naar kruidenier Zijlstra aan de Oude Langendijk, en een paar keer per jaar naar een van de eerste Chinese restaurants in Delft aan de Nieuwe Langendijk.”

Die Chinees zat halverwege de gevelrij, ongeveer ter hoogte van de uitgeklapte zonwering. Anno 2015 kan je zo ongeveer op elke hoek van de straat wat eten of drinken. Ook de, met een mooi woord, ‘mobiliteit’ van de Delftenaar is er op vooruit gegaan: nieuwe bruggen, tunnels, fietspaden, tramlijnen, busbanen en een splinternieuwe treintunnel zorgen daarvoor. Mag zo hier en daar wat kosten, maar dan heb je ook wat. De Nieuwe Langendijk was eerst een gracht; sinds het midden van de zestiende eeuw zijn in de binnenstad bijna geen grachten gedempt. Dit gebeurde alleen met de Burgwal, in 1860 met het noordelijke gedeelte van de Brabantse Turfmarkt, en in 1899 met de Nieuwe Langendijk. Van de voormalige stadsbuitengracht werd het noordelijke gedeelte, ter hoogte van het Koningsplein, in 1892 gedempt na de aanleg van het Rijn-Schiekanaal. Zoals ze in de Delftse politiek al eens bedacht hebben: de Nieuwe Langendijk is een soort rode loper naar het hart van de stad.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12