Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 23, Jaargang 23 |

Het zijn qua lengte bepaald geen basketballers, dat is het eerste dat opvalt aan de lengte van onze stadsgenoten aan het begin van de vorige eeuw: wat waren ze klein!

Het echtpaar voor de deur van Sint Olofslaan 10 haalt amper de helft van de hoogte van de voordeur. Ook de bewoners van nummer 12 , ‘stoom - gas - waterleiding’, zijn ongeveer van hetzelfde formaat. Mooi om te zien is de kleding. Wie in die tijd een fotograaf bestelde, verscheen in wat toen heette de ‘zondagse kleding’, ofwel het nette pak. Maar waarom deze foto gemaakt werd is niet duidelijk. Als je een deftig portret wilde laten maken deed je dat in de studio van de fotograaf. Ook een reclamefoto voor het bedrijf op nummer 12 is niet logisch. Dan zou dat pand meer op de voorgrond zijn gebracht. Voor Dubbel Delft is het natuurlijk alleen maar prettig dat de foto is gemaakt.

Zoals gezegd in de Olofslaan, ongeveer halverwege, richting het Olofsplein en de Olofsstraat. Ooit was het een kronkelend weggetje door de tuinen die hier te vinden waren. Zoals zo vaak in de historie van de straatnamen was de eerste naam verbonden met een Delftenaar die in die buurt erg bekend was, de heer Krabbe.

En dus heette het pad eerst Krabbelaan. Nadat het deel voorzien was van de eerste huizen, en het dus op een straat ging lijken, werd Krabbelaan steeds meer vervangen door Sint-Olofsstraat. Nadat in de eerste bocht van de Olofsstraat in 1902 het nieuwe raadhuis van de gemeente Hof van Delft was gebouwd, heette het deel naar de Spoorsingel de Raadhuisstraat. Het plein voor het raadhuis heette, inderdaad, Raadhuisplein. De gemeente Hof van Delft bestond in de laatste versie uit het gebied ten westen van Delft en de Schie. De andere buurgemeente, Vrijenban, kreeg het gebied aan de oostzijde van de stad toegewezen.

Tot aan 1921 was dit de situatie. In dat jaar annexeerde Delft de gemeente Hof van Delft. Direct werd er begonnen met de bouw van een nieuwe wijk, eerst rond de Hugo de Grootstraat en later het deel rond de Hof van Delftlaan. De naam Hof van Delft bleef bewaard. Niet de Raadhuisstraat en het Raadhuisplein. Dat vond de Delftse gemeenteraad toch wel een beetje verwarrend. Er is maar één Delfts raadhuis en dat staat op de Markt. En dus werd Raadhuisstraat vervangen door Sint Olofslaan. De naam Raadhuisplein verdween; sinds jaar en dag is het plein bekend als het (Sint) Olofsplein.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12