Afbeelding

Dubbel Delft

Algemeen

Editie: Week 47, Jaargang 22 |

Sommige oude foto’s die in deze rubriek verschijnen hebben niet altijd een rustig leven achter de rug. Ooit een kleine eeuw geleden gemaakt en afgedrukt op fotopapier.

Daarna afgeleverd bij de klant, waar de print eerst wekenlang van hand tot hand is gegaan om te laten zien dat ‘tante Annie’ ‘daar’, ‘nog net links zichtbaar’, toch heus is vereeuwigd door de fotograaf. Vervolgens zwerft de foto van leestafel naar dressoir, wordt gemengd met de inhoud van een laatje ‘diverse snuisterijen’, kreukelt wat en moet het opnemen tegen een zakmes dat daar ook woont. Bij de verhuizing wordt het laatje leeggestort in een zak en komt de foto in een plakboek met familiefoto’s. Waar zoonlief van twee enige tijd later met zijn vettige handen laat zien dat je foto’s ook kunt kneden. Zo ongeveer moet de historie van de linker foto van vandaag zijn. In de vorige eeuw werden deze geknakte, gedeukte en beschadigde foto’s ‘geretoucheerd’. Een mooi half-Frans woord voor een complex proces van ‘bijwerken’. Plakband, maar vooral veel potjes met inkt en zeer fijne marterharen kwastjes vormden het gereedschap van de specialisten die foto’s konden retoucheren. Tegenwoordig is het toverwoord ‘Photoshop’; complex computergereedschap waar je bijna alles qua beeld mee kunt doen. Daarmee is de linker foto zo’n twee uur bewerkt.

Niet alleen zijn er kreukels, zwarte stippen, schimmel en beschadigingen weggewerkt, zo hier en daar zijn er zelfs delen van muren, straatstenen, rokken, kademuren en bomen gefabriceerd. Want de toplaag van een fotoprint is een heel dun laagje dat, zeker na een woest leven, nog wel eens wil loslaten. Met als resultaat een strakke, sfeervolle plaat van het leven in een historische versie van het Raam. Eigenlijk was het Raam, of ‘den Raem’, meer een buurt in het noordoosten van de stad. In dat gebied stonden overal lakenramen waaraan de lakens te drogen werden gehangen. De lakenindustrie was een belangrijke pijler van de Delftse economie. In het gebied rond het Raem werd ook een gracht gegraven met als naam - hoe origineel - de Lakengracht. Dat water liep van het Rietveld naar de Geerweg. Daar verscheen in 1901 de fotograaf die een mooi sfeerbeeld maakte; waar anno 2014 bij de lezer van deze rubriek waarschijnlijk de uitroep ‘wat zonde dat die gracht is verdwenen!’ op volgt.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12