Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 30, Jaargang 23 |

Het blijft jammer en tegelijkertijd noodzakelijk: de Nieuwe (of de Oude) kerk in de steigers. Oude gebouwen hebben nou eenmaal onderhoud nodig. Vooral de buitenkant, die met een zekere regelmaat geteisterd wordt door de effecten van het Hollandse weer, heeft het zwaar te verduren. 

Even een ladder er tegenaan zetten wordt toch wat lastig. En dus komen er steigers. Want regelmatig moet er gerestaureerd worden: houtwerk, ramen, vloeren, daken, gewelven, het grafmonument van Hugo de Groot en het het orgel. Zowel binnen als buiten vertoont het metselwerk hier en daar scheuren, zelfs complete stenen worden vervangen. En er is meer. De verwarming wordt aangepast, er komen zalen, toiletgroepen, catering en ook verdwijnen er kerkbanken om de ruimte geschikter te maken voor symposia, concerten en recepties. Eind 2015 wordt de kerk weer beschikbaar en bereikbaar voor Delftenaren en toeristen. Met name die laatste groep, zo’n 200.000 per jaar, moeten ook weer geld in het laatje brengen. Dat laatje is, na deze miljoenen kostende renovatie meer dan leeg. Ook in de vorige eeuw is de Nieuwe Kerk meerdere keren ‘in de steigers’ gegaan, zoals op de linker foto halverwege de vorige eeuw. Vooral voor fotografen en filmmakers is het jammer: het ziet er niet uit en het duurt vaak vele maanden voordat de kerk weer in al z’n glorie zichtbaar is. Ook koninklijke uitvaarten hebben soms ‘last’ gehad van de steigers, met enorme zwarte doeken werd dan het ijzerwerk uit het zicht gehouden. De Nieuwe Kerk wordt anno 2015 op de Brabantse Turfmarkt aan het zicht onttrokken door hoge bomen; zo’n zestig jaar geleden stond er op die plek nog helemaal niets. Ooit kon je op deze plek platte schepen of ‘ponten’ zien die aanlegden om de uit Brabant aangevoerde turf aan land te brengen. De brouwketels van de bierbrouwerijen werden namelijk gestookt met turf. De grote voorraden turf in Holland waren een belangrijke reden voor de opkomst en grote bloei van de Hollandse brouwnijverheid in de late middeleeuwen. Er gingen enorme hoeveelheden turf in de brouwerij om, het kwam met scheepsladingen tegelijk de stad in. En Delft deed het goed met bier: naast de talrijke brouwerijen waren er ook de nodige leveranciers van alles wat je maar nodig had voor het brouwen. Zelfs Leidse brouwers deden vaak in Delft hun inkopen. Delfts bier wordt nog steeds gebrouwen, alleen niet meer in dezelfde grote hoeveelheden. Opdrinken, daar scoren we, mede door wetenschap opsnuivende studiebollen en ballen, dan wel weer hoog mee…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12