Afbeelding

DHL viert bijna het 100-jarig jubileum, maar heeft met haar jeugd de toekomst

sport

Editie: Week 27, Jaargang 22 |

DELFT – DHL heeft de toekomst. Waar de jeugdafdeling van 'De Leeuwen' nog geen tien jaar geleden op sterven na dood leek, is deze nu volop bloeiende. Marcel Westgeest maakt deel uit van de technische jeugdcommissie en traint de meisjes- en de E-pupillen.

Westgeest verhuisde tien jaar geleden vanuit Leiden naar Ypenburg en kwam vier jaar later bij DHL terecht. “Mijn zoontje ging op voetbal en ik kende iemand bij DHL. Op dat moment had de club volgens mij drie jeugdelftallen. Het is niet te geloven hoe we er nu voorstaan.”
Westgeest schrijft de vooruitgang vooral op het conto van eerste elftalspeler Pascal van Zinnen. “Hij is een aantal jaar geleden begonnen met de mini-F'jes en lokte hen in het begin vooral met patat en limonade. Daar begon het mee; inmiddels staat er een hele organisatie waarin ook heel wat activiteiten worden georganiseerd. Dat moet ook wel, want waar er in het begin denk ik zo'n dertig jeugdleden waren, zijn dat er nu tweehonderddertig.”

'DE VOORZITTER HEEFT EENS IN DE MAAND VELDDIENST'
Het jeugdbeleid werpt dus zijn vruchten af. “Maar dat is het niet alleen. Als vereniging is DHL ook heel erg prettig. Er heerst ook een heel prettige sfeer, waarbij je iedereen kent. Ook het bestuur zie je regelmatig. Zo heeft voorzitter Paul de Bree eens in de maand velddienst op zaterdag. Dat betekent dat hij heel de dag op het complex aanwezig is. Daarbij maakt hij langs de lijn met iedereen een praatje, zodat hij ook iedereen kent.” Zo'n velddienst kostte toen Westgeest zich zes jaar geleden bij DHL aanmeldde beduidend minder tijd. “Toen werden om 10 uur 's morgens de eerste wedstrijden gespeeld en waren de velden twee uur later weer leeg. Inmiddels is dat wel anders. Omdat er dit seizoen op zaterdag ook weer een eerste elftal is, is het nu een dagprogramma. De eerste wedstrijden beginnen om half 9, terwijl de laatste wedstrijden rond 4 uur eindigen. Daarbij hebben we afgelopen seizoen geprobeerd om uitval te voorkomen door zoveel mogelijk op het kunstgras te plannen. Komend seizoen zullen we echt meer gebruik van het grasveld moeten maken.”

'WE ZIJN ER VOOR KINDEREN DIE LEKKER WILLEN VOETBALLEN'
Een luxeprobleem dus voor 'De Leeuwen'. Net als het tweede A-elftal dat pas kwam aanwaaien. “Er kwam een groep jongens van het Stanislascollege. Ze komen uit Delft en Schipluiden en spelen al bij andere clubs, maar willen graag samenspelen. Ze gingen op zoek naar clubs waar dat kon en kwamen met een lijstje van drie clubs. Op basis van de contributie hebben ze voor ons gekozen.”
De toekomst ziet er dus goed uit voor DHL. “We zijn vooral een club voor jongens en meisjes die lekker willen voetballen. We willen vooral dat kinderen een goed gevoel hebben bij de club”, vertelt Westgeest. “Maar ook dat kan hand in hand gaan met resultaten. Zo bestond onze E1 afgelopen seizoen uit eerstejaars E'tjes; ze werden derde in de eerste klasse.” Zulke successen eisen hun tol. “Want hun wedstrijden worden door scouts van profclubs bezocht, die de jongens vervolgens benaderen. Het is leuk om te zien dat een heel aantal jongens aangeeft om liever bij DHL met vriendjes te blijven spelen, maar het gebeurt ook dat je weleens een speler kwijtraakt.”
Uiteindelijk voelt Westgeest zich na zes jaar bij de club een echte DHL'er. “Het is mooi om te zien hoe de club bij de mensen leeft. Zo is er een oude garde, waar je weleens tegenaan loopt als jeugdcommissie, maar uiteindelijk komen we er altijd weer uit. Volgend jaar vieren we het honderdjarig jubileum en dat wordt één groot feest. Als je vijf jaar geleden had gezegd dat we er nu zo voor zouden staan, had ik je voor gek verklaard.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12