Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 9, Jaargang 23 |

Het kan in deze aflevering van Dubbel Delft niet anders gaan dan over De Trein. Zaterdagnacht rond half twee reden zo’n 400 genodigden mee met de allerlaatste treinrit over het door Delftenaren zo gehate treinviaduct.

Een extra lange trein, door lampen extra in een nachtelijk zonnetje gezet. Ter hoogte van molen de Roos wordt zelfs enkele minuten gestopt om alle mensen langs de Phoenixstraat en de Spoorsingel de gelegenheid te geven foto’s te maken. Er wordt gezwaaid, geschreeuwd, gefloten. Alsof een wat oude artiest nog een keer het applaus van het publiek in ontvangst neemt. Vanuit de trein wordt net zo uitbundig teruggezwaaid en geschreeuwd. Sommige Delftenaren hebben een fraaie plek geregeld om mooie beelden te maken. Zoals fotograaf / cameraman Robert van Nimwegen, die zijn camera’s richt vanuit een mooi hoge camerapositie in de buurt van het Stadskantoor.

Hij maakt daar de fraaie rechterfoto voor deze aflevering. Om het verkeer van west naar oost ruim baan te geven werd in 1965 het 800 meter lange treinviaduct gebouwd. De spoorwegovergangen bij de Gist, de Schoolstraat, de Binnenwatersloot en de Engelsestraat werden daardoor overbodig. Voordat het viaduct er lag werd eerst de stadsgracht langs de Phoenixstraat gedempt. Daarop werd een tijdelijk spoor aangelegd, zodat de tot dan toe gebruikte rails kon worden verwijderd en het viaduct kon worden gebouwd. Waren het in de jaren zestig nog enkele treinen per dag, anno 2015 is dat opgelopen tot bijna 350. Even zoveel keer herrie, gepiep van remmen, gefluit, geknars, vervuiling en een verpest uitzicht. Vooral de bewoners op de Spoorsingel, die al die treinen levensgroot achter hun raam voorbij zagen razen hadden als eerste een uitnodiging voor de laatste treinrit. Tiemen vd Reijken fotografeerde regelmatig zaken rond het Delftse spoor. Zoals voor de Delftsche Courant op 8 december 1964, waarin hij een foto maakte van de nieuwe overkapping op het eerste perron. Met, op perron, een trein. Voortaan dus ondergronds.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12