Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 16, Jaargang 23 |

Het water tussen de Houttuinen en de Westvest was ooit een stuk breder, het was een echte singel. Het woord singel heeft twee betekenissen: het wordt gebruikt voor een gracht die om een stad of dorp heen ligt, maar ook voor de weg die langs zo’n gracht ligt. In Delft heette dit deel van de westelijke stadssingel gewoon de ‘Singel’. Tussen de weg en de fraaie stadsgracht werd in 1847 de spoorlijn aangelegd en vanaf dat moment werd de Singel langzamerhand omgedoopt in ‘Spoorsingel’. De stadsgracht werd in 1964 gedempt om plaats te maken voor het spoorviaduct.

Bij het afscheid van burgemeester De Loor in 1965 werd geschreven: ‘Een van de grote werken die onder zijn leiding ten uitvoer is gebracht, is het spoorwegviaduct’. En verder: ‘Een groot herinneringsbord verbindt voor altijd zijn naam aan dit vorstelijke bouwwerk’. En ook: ‘Het hoogspoor is zeker geen grauw obstakel maar wel een plezierig aandoend wit lint dwars door de stad geworden’. De schrijver had waarschijnlijk last van een ernstige zonnesteek want er is met aan absolute zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te stellen dat er niemand te vinden is die het ‘een plezierig aandoend wit lint’ vindt. Of bijna ‘vond: eeuwig dankbaar zullen velen zijn dat dit saaie stuk beton op dit moment wordt gesloopt. Het Spoorzoneproject staat goed op de rails. De treintunnel ligt er, de treinen rijden ondergronds, er is een nieuw station en het viaduct gaat richting Avalex.

De plannen voor dit deel van Delft zijn veelomvattend en gaan de komende jaren door met het realiseren van onder andere een stadspark(je), bedrijfsruimtes en een flink aantal woningen. De sloophamer heeft ook zaken uitgewist die onlosmakelijk met de stad te maken hadden. Zoals Dansschool Wesseling aan de Houttuinen, op de oude foto bovenaan rechts net buiten beeld. In de jaren ‘50 en ‘60 hoorde het stijldansen volgens veel ouders bij de opvoeding. En dus ging je de eerste keer met knikkende knieën naar Wesseling om daar de prille beginselen van de wals, de charleston en de jive te oefenen. Terwijl in die tijd op nog geen 150 meter in Clubhuis de Haven in de Kethelstraat heupwiegende rock ‘n roll, de twist en andersoortige ‘nieuwerwetse fratsen werden beoefend’. Die laatste tekst natuurlijk vrij naar de uitspraken van toenmalige ouders. Op de oude foto zien we fietsers die, net als nu, rare capriolen moeten uithalen om onder het (toen nieuwe) spoorviaduct door te komen. Niets nieuws onder de zon.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12