Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Editie: Week 29, Jaargang 23 |

Smullen. Dat was samengevat het gevoel als je als jonge Delftenaar van een jaar of tien voor de etalages stond van de speelgoedwinkel van V.d. Arend aan de Binnenwatersloot. Het was begin jaren ‘60 zo ongeveer dè speelgoedwinkel van Delft. In elk geval voor Willem de Bie, vertelt hij. “In die etalage was het een soort permanent Sinterklaas-verlanglijstje. Eigenlijk wilde ik vooral een treincircuit met alles erop en eraan.

Minitreintjes met veel rails, wissels, en vooral een prachtige entourage waarin alles ‘net echt’ was. Een vriend van een vriend op de Nieuwe Plantage had zoiets: op zolder een enorme trein-emplacement met alles erop en eraan. Ik deed mijn uiterste best om daar regelmatig te gaan spelen met Het Spoor. Helaas was de persoon in kwestie meer geïnteresseerd in het bouwen van hutten en het varen met vlotten, activiteiten waar ik meer ervaring mee had. Bij de etalage van V.d. Arend was alles te vinden wat een jongenshart begeerde. Treinen van Fleischmann en Trix stonden daar in de meest begeerlijke poses uitgestald. En rond Sinterklaas en Kerst stond er vaak een compleet treinlandschap opgesteld met rails, treinen, huizen, koeien, spoorwegovergangen, wissels, stations, bergen en seinhuizen. De prijskaartjes van al dat moois waren dusdanig dat het idee van een eigen spoor met alles erop en eraan nog vele krantenwijken verwijderd was. Ik hield me dus vooral bezig met mijn echte liefde ‘het vliegtuig’. Al jong stond ik bij de toenmalige start- en landingsbanen van militair vliegveld ‘Ypenburg’ om daar met het eenvoudige vierkante Kodak-boxje van mijn ouders foto’s te maken van Fokker Frienships, Lockheed T-33, F104 Starfighter, Hawker Hunter, Super Sabres en ander vliegend moois. De etalage van V.d. Arend had het allemaal in een kleinere, op schaal gemaakte versie. ‘Airfix’ was het merk waarvan je in hanteerbare schaal elk vliegtuigtype kon kopen. Je kreeg dan een doos met oneindig veel (te) kleine onderdelen die je dan met speciale lijm kon laten samensmelten tot het gewenste vliegtuig. Om daarna nog een klein krantenwijkinkomen uit te geven aan te kleine, te dure potjes lak waarmee je het idool geheel in de gewenste oorlogskleuren kon omtoveren. Visdraad van vader De Bie zorgde ervoor dat het vliegend tuig kon worden opgehangen aan het plafond van mijn toch al druk behangen jongenskamer. Schoolvriendjes keken ernaar, zagen dat het goed was - hadden er niks mee - en gingen daarna over op de orde van de dag. Zoals bijvoorbeeld de tekst van de nieuwste plaat van Bob Dylan.”

Het pand aan de Binnenwatersloot wordt nu al weer drie jaar met succes gerund door ‘Eazie’, waar je dagelijks terecht kunt voor verse wokmaaltijden, een heerlijke salade of andere lekkere en gezonde zaken.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12