Afbeelding

Hemd van het lijf - Tien vragen aan Moniek van Pelt

Algemeen

Editie: Week 7, Jaargang 21 |

Moniek van Pelt (41) is Mo de verhalenvrouw en onlangs verscheen haar eerste boek: Jossie en de Dood.

1. Waarom wilde je hier, in je huiskamer worden gefotografeerd?
“Omdat dit de basis is van waaruit mijn dochter en ik elke dag weer de wereld in stappen. Het is hier gezellig en kleurrijk. Misschien lijkt het een beetje op Villa Kakelbont van Pippi Langkous, maar al die kleuren geven me een gevoel van vrijheid.”

2. Wanneer besloot je dat je verhalenvrouw wilde worden?
“Dat zat er al van kind af aan in. Ik las graag gedichtjes, vooral van Toon Hermans. Die waren mooi en simpel. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik ging lezen en daarbij ging ik zelf ook schrijven. Ik deed er eigenlijk niks mee, tot een indiaan eens tegen me zei: ‘You’re a storyteller’. Toen vielen de stukjes op zijn plek en heb ik mezelf Mo de verhalenvrouw genoemd.”

3. Waar heb je de inspiratie voor Jossie en de Dood uit gehaald?
“Ik vond het een gemis dat er voor kinderen weinig boeken over de dood zijn. Er wordt zo’n zwaar onderwerp van gemaakt en dat heb ik als kind al niet begrepen. Ik ben heel ziek geweest en heb zelf ook oog-in-oog gestaan met de dood, maar die zwaarte heb ik niet ervaren.”

4. Waar gaat het boek dan over?
“Jossie groeit op in een wereld, waarin hij leert om te vechten tegen de dood. Gedurende het verhaal komt hij erachter dat hij de dood kan zien voor wie hij werkelijk is, als hij met zijn eigen emoties leert omgaan. Daarom gaat hij de confrontatie aan met alles wat hem pijn en verdriet doet. Uiteindelijk zorgt de humor ervoor dat hij niet meer bang is voor de dood.”

5. Is de dood niet een heel zwaar onderwerp voor een kinderboek?
“Dat denken inderdaad heel veel mensen. Als ik ze vertel dat ik een boek over de dood heb geschreven, schrikken ze. Maar als ik ze het verhaal uitleg, vinden ze het grappig. De bedoeling van mijn boek is om te laten zien dat Jossie anders met de dood omgaat. Ik hoop dat meer mensen loskomen van het geijkte idee over de dood en er zelf invulling aan geven.”

6. Hoe is het schrijven van het boek je bevallen?
“Het was inderdaad wel een bevalling. Doordat het deels autobiografisch is, is het heel emotioneel geweest, maar het was vooral ook heel leuk. Het verhaal was er in grote lijnen al jaren in mijn hoofd, maar vooral in de tijd dat ik zo ziek ben geweest zijn er veel stukken aan toegevoegd.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… Ik zou het voor geen goud willen zijn. Maar als ik die invloed zou hebben, dan zou ik meer aandacht besteden om mensen blij te maken. Bijvoorbeeld door iets weg te geven. Al zou je op elke straathoek bloemzaadjes uitdelen, denk ik dat de mensen er blij van worden. Ik zet in de zomer mijn hele tuin vol met bloemen en krijg ontzettend veel positieve reacties.”

8. Je eerste boek is uit; wat ga je nu doen?
“Ten eerste is het de bedoeling dat ik meer boeken ga schrijven. Verder doe ik aan bookcrossing: ik leg zwerfboeken neer en ieder die dat wil, mag het lezen en weer doorgeven. Daarnaast blijf ik gewoon verhalenvrouw. Ik schrijf boeken, verhalen en gedichten en draag ze ook voor, bijvoorbeeld in een lezing of op scholen. Van de gedichten maak ik Mo kaarten die mensen, net als mijn boek, kunnen kopen op mijn website www.droomverbinders.nl. Er is ook altijd een gratis Mo kaart die ik op allerlei plekken neerleg.”

9. Wat voor verhalen vertel je vooral?
“Ondanks dat ik sprookjes hartstikke mooi vind, vertel ik geen sprookjes, maar verhalen van vandaag. Ik baseer de verhalen op de wereld waarin we leven. Aan het boek zit ook een wedstrijd gekoppeld die ‘Waar vlieg jij heen in deze wereld?’ heet. Want hoeveel mensen leven nu echt hun dromen? De kinderen worden uitgedaagd om hun droom en de weg ernaar toe te tekenen als een soort routekaart. Ook daarvan wil ik een boek maken, een dromenboek.”

10. Gaat je volgende werk ook over de dood?
“Nee, ik hoop dat nu wel duidelijk is dat de dood niet iets is om bang voor te zijn. Ik schrijf over het leven in al haar kleuren en de dood is er een van. Er is nog zoveel meer om over te schrijven en dat ga ik dan ook doen. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een boek voor jonge kinderen vol verhalen die hun angsten voor bijvoorbeeld onweer en spoken een stem geven.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12