Afbeelding

Hemd van het Lijf: Gerard Jellema

vaste rubrieken

Editie: Week 15, Jaargang 23 |

Gerard Jellema (47) is één van de grondleggers van Vertelkring Delft, die het op donderdag 23 april in een Storyslam opneemt tegen Vertelcentrum Mezrab uit Amsterdam.

1. Waarom wil je hier, in Biercafé De Klomp, worden gefotografeerd?
“Omdat dit vanaf het begin de plek is waar we met de Vertelkring Delft bij elkaar komen. Samen met Joke Kouwenhoven en Sebastiaan van den Elshout zijn we vijf jaar geleden begonnen met Vertelkring Delft.”

2. Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een Vertelkring te starten?
“We speelden al enige tijd met het idee om in Delft een Vertelkring te starten en kwamen via  een forum in contact met Sebastiaan. Hij bleek hier ook voor in en we richtten Vertelkring Delft op. Na een interview in de ‘Even Bellen Met’ in de krant Delft op Zondag druppelden de inschrijvingen binnen.”

3. Heb je altijd al wat met vertellen gehad?
“Eigenlijk niet echt. Mijn vriendin en ik maakten een jaar of acht geleden kennis met vertelvoorstellingen en het beviel meteen. Bij een vertelvoorstelling neem je de luisteraars zelf mee in je verhaal. Dat is anders dan in het theater. Je maakt de voorstelling als het ware samen met de luisteraars. Ik heb hiervoor een cursus bij het Koorenhuis in Den Haag gevolgd.”

4. Waar moet een goede vertelling aan voldoen?
“Ten eerste moet er een goede verhaallijn zijn. Daar voeg je als verteller een goede spanningsboog aan toe. Het belangrijkste is dat het verhaal je zelf aanspreekt. Als verteller put je vaak uit de verhalen die je gelezen hebt en maak je jezelf deze eigen. Het is dus iets totaal anders dan voorlezen.”

5. Wat is de kunst van het vertellen?
“De beste manier om te kunnen vertellen is om het zelf als het ware mee te maken. Je leert het verhaal niet uit je hoofd, maar ziet beelden en zet die om in woorden. Je moet hierin consistent zijn en mensen zo raken, dat ze het voor zich zien.”

6. Wat voor verhalen vertel je zelf graag?
“Ik heb me gespecialiseerd in Japanse sprookjes en legenden. Hier komen vaak geesten en een moraal in voor. Zo heeft elke entiteit in de natuur een ziel en moet daarom met respect worden behandeld. Verder is opoffering een deugd. Door deze verhalen door te vertellen, zet ik een traditie voort.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“Laat ik vooropstellen dat ik ook wel door heb dat bezuinigingen noodzakelijk zijn. Maar ik zou graag zien dat er toch wat geld beschikbaar blijft voor cultuur, omdat die meer waarde aan het leven geeft.”

8. Hoe ziet een bijeenkomst van Vertelkring Delft eruit?
“Dat verschilt per keer. We hebben een Facebookgroep waarop de leden van tevoren aangeven of ze een vertelling willen doen op de betreffende avond. Als dat er veel zijn, is de avond al gevuld; anders heeft iedereen wel iets paraat. Verder praten we ook met elkaar over het vertellen en geven we elkaar tips.”

9. Hoe ziet een slam zoals jullie die op 23 april houden eruit?
“Dat is eigenlijk een kruising tussen theatersport en het vertellen van verhalen. We spelen in teams en het publiek geeft opdrachten mee én is de jury. Zij geven bijvoorbeeld bepaalde ingrediënten mee die in het verhaal terug moeten komen, zodat je als verteller moet improviseren.”

10. Kunnen jullie nog nieuwe leden gebruiken?
“Nieuwe leden zijn altijd welkom. We komen elke vierde donderdag van de maand bij elkaar. Graag wel even melden (mail of facebook) of je komt: soms zijn we aan het oefenen voor een voorstelling. Ervaring is niet nodig: veel mensen die hebben meegekeken gingen uiteindelijk een cursus volgen. Meer informatie kun je vinden op www.vertelkring-delft.nl.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12