Manuel Vissers blijft, Chris Treling misschien, John de Letter weet het nog niet en Frank Kuyl stopt

Chris Treling wijst hier Wouter van der Kolk welke kant hij de bal moet op schoppen. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Het is een komen en gaan van voetbaltrainers, om maar 's een cliché-van-jewelste uit de kast te trekken. Voetbaltrainers doen massaal zelf wat ze willen dat hun spelers doen: bewegen.

Beginnen we echter met een trainer die blijft zitten waar hij zit. Manuel Vissers verlengde zijn contract met vv Schipluiden. Wat betekent dat hij na dit seizoen nóg twee jaar aan de slag gaat met een spelersgroep waar volgens hem nog genoeg muziek inzit. Al ontkent hij niet dat diezelfde spelersgroep nog wel een kwalitatieve injectie toegediend zal moeten krijgen, wil vv Schipluiden te zijner tijd een degelijk stapje-omhoog kunnen maken. Waarbij het met name om wat meer routine zal gaan, want dat is wat de huidige enthousiaste spelersgroep nog wel ontbeert. Het goede voorbeeld wat dat betreft is te zien bij Scheveningen, dat onbedreigd bovenaan staat in dezelfde vierde klas waarin vv Schipluiden zo aardig meedoet. 

Een viertal routiniers, die een zeer respectabel voetbalverleden opbouwden bij de zaterdagtak van Scheveningen, maakten van het lelijke eendje dat Scheveningen-zondag dreigde te worden een springlevende nu al bijna-derdeklasser. Vissers en (de selectie van) vv Schipluiden moesten overigens best wel aan elkaar wennen. Maar intussen zijn ze zo ongeveer gelukkig met elkaar. Maar er is meer waarom Vissers besloot langer bij vv Schipluiden te blijven, al spreekt hij ook zelf van 'wel een verrassing'. "De visies van de Technische Commissie, dat zijn Jan Boks en Eric Wolf, en van mij stroken prima met elkaar. Met de rest van de technische staf zit het ook goed. Net als dus met de selectiegroep. In een aantal gesprekken heb ik duidelijk gemaakt wat ik wil. Daar is men mee akkoord gegaan". In zijn tweejarige overeenkomst voor na dit seizoen zijn, wat Vissers betreft, wel een aantal éénzijdige clausules opgenomen. Dat die, bijvoorbeeld, betrekking hebben op voor hem duidelijk sportieve verbeteringen die zich onderweg zouden kunnen aandienen, zal geen verbazing wekken. Maar: "Ik heb het hier prima naar m'n zin". 

-Tóch is het ietwat verrassend dat je hebt bijgetekend, alleen al omdat er zo veel clubs op zoek moeten naar een nieuwe trainer.
Vissers: "Daar heb ik ook heel goed over nagedacht. Er was ook al de mogelijkheid op een gesprek met een club. Maar ik zit hier straks een jaar. Dan zou ik wéér na een jaar moeten verkassen. Bovendien: ik heb het idee dat ik met deze gasten vooruit kan. Het is ook een makkelijk kneedbare groep. Wel gaan we de komende maanden bekijken of we ons kunnen versterken. Ja, ook over de randvoorwaarden voor de selectie hebben we afspraken gemaakt". 

-Ga je weer een poging wagen toegelaten te worden tot de opleiding Trainer/coach 1?
Vissers: "Ja. Daarom heb ik ook om een extra assistent gevraagd, voor het geval ik word toegelaten. Dan moet er bij vv Schipluiden wèl continuïteit zijn in de trainingen".


Nee, zo ver is het nog niet. Berichten als zouden Chris Treling en Vitesse Delft met elkaar verder gaan en als zou Treling volgend seizoen de opleiding Trainer/coach 1 gaan volgen, zijn vooralsnog goed voor het predikaat 'voorbarig'. "Dat is nog onderwerp van overleg met de KNVB", zegt Vitesse Delft-voorzitter Jan de Bruyn. Maar, laat Treling er geen misverstand over bestaan: "Vitesse Delft wil graag met mij verder. En ik wil graag blijven. Er is één probleem: dat papiertje". Treling zegt bereid te zijn die behoorlijk pittige en veel tijd vergende cursus te gaan volgen. "En van Vitesse Delft krijg ik alle medewerking. Ik kan een training laten schieten, bijvoorbeeld. Er gaat heel veel tijd in die cursus zitten. En die tijd heb ik niet. Maar ik wil die cursus doen, want ik vind het toch wel lekker om op het hoogste niveau te werken. Die Topklasse gaat er zeker komen. Die richting wil ik toch wel op". Beide partijen hopen dat het allemaal goed komt. Treling: "De samenwerking is geweldig. Ik vind Vitesse Delft een hele leuke club". 

-Toch, begrijp ik, zag het er niet zo lang geleden naar uit dat je zou stoppen. Je vond, onder meer, dat men er wat te afstandelijk is.
Treling: "Ik heb in het begin moeten wennen, ja. Ik ben een man die recht op z'n doel afstapt. Die dingen graag gelijk uitpraat. Ik heb nu m'n draai hier prima gevonden, ik heb het prima naar m'n zin. En de waardering die ze naar mij toe hebben uitgesproken wil ik niet beschamen". 

Het is dus allemaal nog niet in kannen en kruiken. Maar dat weerhoudt Treling er niet van, zij het met de nodige voorzichtigheid, te filosoferen over de (nabije) toekomst. "Ik ben hier binnen gekomen en ik had al heel wat wedstrijden van Vitesse Delft gezien. Ik ben ook bij de gesprekken over nieuwe spelers geweest. Maar ik heb ze niet allemaal zelf zien spelen. Een aantal jongens is hier dus op de mooie kleur van hun ogen binnen gekomen. Dat gaan we voor het nieuwe seizoen anders doen. We willen een aantal mensen hebben die spelers gaan scouten. Die gaan bekijken of die spelers een versterking voor Vitesse Delft zouden kunnen zijn". 

-Ben je over de eerste competitiehelft nog een beetje tevreden?
Treling: "We mogen niet mopperen. Voetballend laten we het de laatste weken een beetje afweten. We hebben betere wedstrijden gespeeld dan tegen TOGR en SHO. Maar we blijven wèl aan de goeie kant van de score. Wat is dan het belangrijkste? Maar we zullen rustiger aan de bal moeten zijn. Het positiespel en de balcirculatie moeten gewoon sneller. Dat gebeurt bij een aantal spelers nog in een te laag tempo". 

En dan is er nog iets wat hem behoorlijk dwarszit. "Dat onze keeper Jesper Hoogendoorn niet eens bij de eerste twaalf keepers staat in de tussenstand van het Hans Dorjee Voetbal Klassement, dat vind ik echt onbegrijpelijk. Die jongen keept fantastisch. Afgelopen zaterdag ook weer, tegen SHO. Hij houdt ons op de been. Ik zou hem een tien hebben gegeven. Maar hij staat niet bij de beste twaalf keepers. Onbegrijpelijk". 

Treling mag dan misschien bij Vitesse Delft doorgaan, Martin de Graaf - de rechterhand van Treling en de trainer van Vitesse Delft 2 - gaat er weg. Hij is in het nieuwe seizoen bij RKDEO de opvolger van trainer Corné van Doorn.


'John de Letter verlaat DHL'. Nou, John de Letter weet nog van niks. "Ik weet niet waar ze dat vandaan hebben, maar mij is er niks van bekend. Ik heb een eerste gesprek gehad met DHL. En dit weekend, op zaterdag, is er een tweede gesprek". De Letter, die aan z'n derde seizoen als trainer van DHL bezig is, doet de onjuiste berichtgeving af als 'makkelijke journalistiek'. Hij is er namelijk nog helemaal niet uit. Zegt nog niet te weten welke kant het dubbeltje zal uitrollen. Niet dat hij er slapeloze nachten van heeft, maar het houdt hem wèl behoorlijk bezig. Want ja, wat is wijsheid? 

-Ben je tevreden over hoe het dit seizoen met DHL gaat?
De Letter: "Dan antwoord ik met een dikke 'nee'. Ik ben nièt tevreden. We staan veel te laag, we spelen te slecht. Ik had beter voetbal verwacht. Maar dat lukt niet. Dat heeft te maken met de instelling van de spelers, maar ook met vertrouwen. Er zijn verschillende factoren waaraan het ligt". 

-Heb je nog greep op de groep?
De Letter: "Natuurlijk wel. Dat is het punt niet. Er zit ook best potentie in de groep, we hebben ideale kunstgrasvelden, alleen het voetbal is te vaak niet goed. Het eerste seizoen was goed, het tweede seizoen wat minder. Dit seizoen is het af en toe goed, maar voor de rest vooral matig". 

-Leg je de schuld, als je tenminste van schuld kunt spreken, ook bij jezelf?
De Letter: "Natuurlijk. Je doet het samen. Daarom stel ik mezelf ook de vraag of ik wel de juiste trainer ben om het tij te keren. Ik ben ook kritisch naar mezelf. Ben ik wel de juiste trainer om nog anderhalf jaar met deze groep door te gaan? Aan wat voor type trainer heeft deze groep behoefte? Aan een voetbaltrainer? Of aan een motivator, een stimulator? Ik wil graag met die gasten over voetbal praten. Ik ben niet een trainer die voortdurend roept dat ze toch vooral hun best moeten doen, ik wil geen Politieagent zijn". Het is geen eenvoudige beslissing, beseft hij. "Ik praat er ook met andere mensen over, ja. Met m'n vader, met m'n broer Marcel (die trainer is bij DSVP, PB), met de elftalleider, met de assistent-trainer en ook met het bestuur. Nee, op dit moment weet ik nog niet waar het op uitdraait".


Frank Kuyl heeft zijn beslissing al wèl genomen. Zijn eerste seizoen als trainer van Concordia is ook zijn laatste. Hoewel die beslissing niet helemáál als een verrassing kan worden beschouwd, rept Kuyl zelf toch van 'een moeilijke beslissing'. Alleen al hierom: "Het is voor mij niet gebruikelijk om al na één jaar afscheid van een club te nemen". Dat het daar tóch van komt, heeft als voornaamste reden dat hij bij de spelersgroep van Concordia de broodnodige beleving in het voetbalspel mist. "Ik wil er direct bij zeggen dat er duidelijk verbetering merkbaar is. Zoals afgelopen zondag, tegen Delfia. Toen was de beleving gewoon goed. Op het moment dat iedereen geeft wat hij in zich geeft en het lukt niet, dan kun je niemand iets verwijten. Maar er zijn tè veel wedstrijden geweest waarin de wedstrijdmentaliteit niet was zoals ik die verwacht. Maar misschien verwacht ik wel te veel". 

Dat hij de beslissing om er straks een punt achter te zetten bij Concordia zo moeilijk vond, heeft vooral ook hiermee te maken: "De club en de mensen eromheen zijn perfect. Ik heb het bij Concordia prima naar m'n zin. Maar niet als trainer. Daarom kan ik niet zeggen: We gaan het nog een jaartje proberen. Dat vertrouwen heb ik niet. In persoonlijke gesprekken met de spelers is wel gebleken dat ze graag willen. Maar ik zeg dan: Laat het dan ook maar zien. En dat zie ik dus te weinig terug". 

-Hoe is er op jouw besluit gereageerd?
Kuyl: "Ik heb heel wat reacties gehad. Men is er niet blij mee. Dat gevoel heb ik zelf óók. Vraag je of ik het als mens naar m'n zin heb bij de club, dan zeg ik volmondig 'ja'. Vraag je of ik het qua voetbal naar m'n zin heb bij de club, dan is het antwoord 'nee'. Ik vind het jammer dat ik straks een club moet achterlaten met mensen die er heel veel voor overhebben. Maar ik vind ook dat de spelers er te weinig voor overhebben. Een aantal spelers hebben ook gereageerd. Ze vinden het jammer, maar ze begrijpen het wèl. Ik moet wel eerlijk zijn ten opzichte van mezelf. Ik moet mezelf niet in de maling nemen door te blijven zitten als ik eigenlijk nièt wil blijven zitten". 

-Een paar weken geleden zei je dat je in de winterstop diepzinnig gaat nadenken over de vraag of je nog wel als trainer verder wilt. Ben je er al uit?
Kuyl: "Ik hou alle opties open. Ik zou best als technisch coördinator aan de slag willen. Die ambities zijn er, maar ze zijn nog niet erg concreet. Maar ik sluit trainer worden bij een andere club ook niet uit".
Voorlopig krijgt Kuyl met Concordia nog een loodzware tweede helft van deze competitie voor de kiezen. Daar loopt hij allerminst voor weg. Sterker: "Ik ben vol vertrouwen dat we het redden in de derde klas". (PB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1