Afbeelding

De Stad Delft Bokaal is ook dit jaar weer een mooie manier om aan het nieuwe seizoen te beginnen

sport

Editie: Week 32, Jaargang 20 |

SEP’er Barry Derwort is sneller bij de bal dan Wippolder-speler Kevin van Oudenaarde.

DELFT – Het voetbalseizoen voor de meeste Delftse ploegen is afgelopen week met het toernooi om de Stad Delft Bokaal officieel geopend. Vooraf was er nogal wat commotie door het ontbreken van DHC en Full Speed, maar eenmaal ter plaatste heerste vooral de opluchting dat het over was met de voetballoze periode.

Het toernooi vond plaats bij de organiserende verenigingen DHL en Concordia. Voor de spelers was het de mogelijkheid om te laten zien hoe ze uit de zomerstop gekomen waren. Dinsdag werden er twee poules afgewerkt. In poule A kreeg Wippolder met 2-0 klop tegen zowel Concordia als SEP. De wedstrijd tussen de laatste twee clubs eindigde in 1-1, waarna de mannen van SEP de sterksten in de shootouts waren en zich als nummer 1 in de poule voor de finaleronde van zaterdag plaatsten.

“WAAR HET NU OM GAAT IS DAT WE ER OVER EEN MAAND STAAN”

Trainer Marcel de Letter van Wippolder kon ermee leven. “Je hebt kunnen zien dat zij allebei op Derde Klasseniveau spelen. Wij hebben het afgelopen seizoen een treetje lager gespeeld en het is de eerste week van het nieuwe seizoen. De jongens zijn gewoon niet topfit uit de zomerstop gekomen. Het is jammer dat we bij Wippolder niet een veldje hebben waar ze op kunnen spelen tijdens de voetballoze periode. Dat is bij andere clubs wel anders. Waar het nu om gaat is dat we er over een maand, als de competitie begint, staan. Voor die tijd moet er nog wel heel wat gebeuren.”

Een ploeg die een stuk meer reden tot lachen had, was Vitesse Delft. De mannen van de nieuwe trainer Manuel Vissers, die overkwam van het Haagse DUNO, wonnen met 3-0 van zowel DVC als Ariston’80 en plaatsten zich makkelijk voor de finaleronde, waarin ze de titel van de vorige editie kunnen verdedigen. Ariston’80 plaatste zich na een 3-0 zege op DVC als tweede voor de finalepoule. Djamel Leeflang van Vitesse kwam met zijn trainer mee van DUNO en heeft ontzettend veel zin in het nieuwe seizoen. “Het bevalt me hier heel goed. De sfeer hier is fijn en de groep is goed.” Leeflang merkt niet veel verschil in de benadering van Vissers ten opzichte van het afgelopen seizoen. “Maar wat je hier wel merkt is dat het niveau hoger ligt dan bij DUNO.” Over zijn eigen kwaliteiten is de aanvaller duidelijk. “Ik moet het vooral van mijn mentaliteit hebben. Daarbij ben ik op alle plaatsen in de voorhoede inzetbaar. Ik heb er vertrouwen in dat dit een mooi seizoen gaat worden en ga vol vertrouwen voor een basisplaats.” Het feit dat hij in de wedstrijd tegen Ariston’80 één keer het net wist te raken, sprak in ieder geval in zijn voordeel.

“ER WORDT AL JAREN GEZEGD DAT WE INZETTEN OP DE JEUGD, MAAR NU KRIJGT DIT OOK GESTALTE”

René de Bruin, technisch coördinator bij Vitesse Delft, zag het allemaal tevreden aan. “We zijn vorige week maandag begonnen met trainen en hebben de lat bewust hoog gelegd. Manuel is een trainer die er bovenop zit en de spelers moeten soms zelfs nog wat temporiseren, omdat ze zichzelf anders voorbijlopen.” De Bruin heeft alle vertrouwen in het nieuwe seizoen. “We hebben een grote groep en ons tweede elftal speelt dit seizoen in de reserve-hoofdklasse op een hoog niveau. Daarnaast trekken we het derde elftal bij de selectie en zijn er nu in de voorbereiding vier jeugdspelers die bij de selectie zitten. Dat hoeft niet te zeggen dat dit tijdens de competitie ook het geval is, maar ze kunnen er in ieder geval aan ruiken. Hoe meer weerstand je krijgt, hoe sneller je op een hoger niveau zit.” Ook De Bruin heeft er alle vertrouwen in dat het een mooi seizoen gaat worden. “Ik heb het idee dat er veel meer mentale kracht in de groep zit. Daarnaast is de selectie weer een stuk breder, waardoor er meer concurrentie tussen de spelers onderling is. Bovendien hanteert Manuel een zeer offensieve speelstijl. Dat bleek vandaag ook maar weer uit zijn aanwijzingen.” De Bruin is blij dat er weer een rode draad is binnen Vitesse Delft. “Want er wordt al jaren gezegd dat we inzetten op de jeugd, maar nu krijgt dit ook echt gestalte.”

Jochem van der Brugge plaatste zich met Concordia middels een 2-0 overwinning tegen Wippolder en een 1-1 gelijkspel tegen SEP als tweede achter SEP voor de finaleronde. “We hadden denk ik wel geluk met de loting, want je had ook tegen Vitesse Delft kunnen spelen. Het viel me mee hoe het vanavond met ons ging, want we hebben voor het toernooi maar één of twee keer getraind.” Het valt Van der Brugge op dat zijn club er dit seizoen zowel in de breedte als kwalitatief is gegroeid. “Willem Groenewegen is overgekomen van Full Speed, Sander Overgaag is weer selectievoetbal gaan spelen en Jan-Willem van der Putten is teruggekomen van een blessure. Verder zijn er wat A-junioren bij de groep aangesloten en we zijn maar twee basisspelers kwijtgeraakt.” Van der Brugge verwacht dan ook dat het komende seizoen beter gaat verlopen dan het afgelopen, waarin in de slotfase degradatie werd afgewend. “We hebben zelfs de 16-23 competitie gewonnen, dus er zit zeker potentie in dit elftal. Nu moeten we het er alleen nog uit zien te krijgen. Dat we allemaal een jaartje ouder zijn spreekt daarbij in ons voordeel.”

“WE MOETEN DELFIA WEER POSITIEF NAAR BUITEN ZIEN TE BRENGEN”

Op woensdagavond kwamen DHL, Delfia en D.v.v. Delft in actie. In de eerste wedstrijd was Delfia met 2-1 te sterk voor DHL, dat daarna met 2-0 van D.v.v. Delft verloor. In de laatste wedstrijd was de ploeg van Pierre van Zinnen met 3-0 te sterk voor Delfia.

Bij Delfia stond Silvio Mansveld voor het eerst voor de groep. “Maar ik ben natuurlijk al sinds het einde van het afgelopen seizoen bezig om een representatieve selectie neer te zeggen. Hiervoor zijn we met een heel team bezig geweest, maar voorzitter Ruud Zantman verdient wel een speciale vermelding, want hij is de motor geweest.” Een aantal spelers is één, er een groep van smeden is wat anders. “Daarom is het belangrijk dat we niet achteruit kijken”, vindt Mansveld. “We hebben twee stapjes terug gezet om er straks vier vooruit te zetten. De groep die er nu staat, heeft zes of zeven dragende krachten, daarachter zit een groep van dertien man die ook goed mee kunnen doen.” De doelen van Mansveld zijn dit seizoen niet louter sportief. “We moeten Delfia weer positief naar buiten zien te brengen. Niemand is groter dan de club en dat moeten we in de gaten houden. Onze sponsors hebben een goede bijdrage in de professionalisering gedaan door pakken, tassen en andere randomstandigheden goed te regelen. Nu moeten wij het op het veld laten zien.”

Bij D.v.v. Delft keerde een oude bekende terug op de Delftse velden. Sander van Akkeren maakte na vijf jaar RKAVV de overstap naar de Kerkpolderbewoners. “En het bevalt goed. Ik ben bij een leuke club terechtgekomen en ben hier heel erg warm ontvangen. Het is leuk om na vijf jaar weer eens voor de Stad Delft Bokaal te mogen aantreden. Het fijne is dat ik hier het idee heb dat ik gewoon weleens een foutje mag maken. Dat is goed, want ik moet nog wel even wennen aan mijn medespelers en vanavond liep het bij mij persoonlijk ook niet helemaal naar wens. Ik speelde ook op een plek die ik niet echt gewend ben.” Van Akkeren is helemaal in zijn nopjes bij zijn nieuwe club. “Je merkt dat je echt in een groep terecht bent gekomen, waarin iedereen elkaar heel graag mag. Dat je daarbij ook nog eens goed presteert, is alleen maar extra mooi.” Van Akkeren heeft hoge verwachtingen voor het komende seizoen. “Ik denk dat wij voor de eerste drie plaatsen mee kunnen doen en als je daar tegen het eind van de competitie daadwerkelijk staat, moet je voor het hoogste gaan. Ik denk in ieder geval dat Delft er dit seizoen beter op is geworden.” Zaterdag 4 augustus vinden bij Concordia de finales van de Stad Delft Bokaal plaats. Vanaf 12.30 uur worden in twee poules van drie clubs de twee finalekandidaten bepaald. Poule A bestaat uit Vitesse Delft, Concordia en D.v.v. Delft. In de andere poule nemen Ariston’80, SEP en Delfia het tegen elkaar op. (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12