Afbeelding

Meeste aandacht van raadsfracties voor nieuwe zorgtaken

Algemeen

Editie: Week 11, Jaargang 22 |

Raadsfracties benoemen een mengeling aan geboekte resultaten voor Delft.

DELFT – Met slechts enkele dagen te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen blikken de partijen in de Delftse gemeenteraad terug op hun eigen prestaties gedurende afgelopen periode.

Eén onderwerp heeft in elk geval de aandacht van veel Delftse politieke partijen: het kundig organiseren van de toekomstige zorgtaken voor de gemeente. De helft van de huidige raadsfracties noemt dit als een belangrijk onderwerp voor de volgende gemeenteraad. Opmerkelijk genoeg zijn de partijen, minder dan een week voor de verkiezingen, lang niet zo eensgezind over de resultaten die zij de afgelopen jaren hebben geboekt.
Dat blijkt uit de beantwoording van een vragenlijst die deze krant stuurde naar de tien zittende partijen van de gemeenteraad. Elke partij werd verzocht om drie concrete resultaten van afgelopen vier jaren te noemen, plus twee onderwerpen van belang voor de komende jaren. Alle partijen stuurden ingevulde enquêtes terug.


Maar om in campagnetijd bondige antwoorden van politici te vragen, dat is misschien het noodlot verzoeken. Een meerderheid van de partijen hield zich niet aan de voorwaarde om slechts enkele zinnen te gebruiken.
Wat vooral opvalt is dat coalitiepartijen niet met één stem spreken: vrijwel alle partijen die in 2010 het bestuursakkoord smeedden, leggen nu nadruk op andere resultaten. CDA en D66 noemen beide nog dat sinds 2010 woonlasten niet harder dan de inflatie zijn gestegen. Maar slechts één partij (PvdA) roemt het op orde krijgen van de gemeentelijke financiën als een belangrijk resultaat, een onderwerp waar het college regelmatig met een zeker gevoel voor trots op wijst. STIP voert als enige de bouw van 2300 studentenwoningen op, GroenLinks noemt als enige partij het verder autoluw maken van de binnenstad.


Oppositiepartijen onderstrepen opvallend vaak voorzieningen die zijn behouden gedurende een periode met forse bezuinigingen. Zo noemen ChristenUnie en SP beide hun inzet voor het behoud van buurthuizen. Stadsbelangen Delft benadrukt gedrevenheid voor speelplekken in de stad, Onafhankelijk Delft hun succesvolle motie waardoor de Voedselbank meer financiële steun heeft ontvangen, VVD het stabiel houden van parkeertarieven.
Daarnaast hebben verschillende partijen wapenfeiten opgevoerd die niet gemakkelijk te controleren zijn, zoals het VVD-plan dat geleid zou hebben tot 12 procent minder fietsendiefstal. Ook moeilijk te controleren: werkzaamheden van STIP in de raad zouden hebben geleid tot de komst van grote bedrijven als 3M en VDL naar Delft. Ook zijn de nodige vraagtekens te zetten of 'armoedebestrijding onder kinderen' (PvdA), 'een groene economie' (GroenLinks) en 'de stad teruggeven aan Delftenaren' (CDA) concrete resultaten kunnen worden genoemd.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12