Afbeelding

Rekenkamer kritisch over Delftse politiek, oppositie is niet verbaasd

Algemeen

Editie: Week 49, Jaargang 22 |

De gemeenteraad is te passief, vindt de Delftse Rekenkamer. Oppositiepartijen benadrukken dat er weinig met hun meningen wordt gedaan. ‘Het is een soort vragenuurtje’, zegt Jan Peter de Wit over de raadsvergaderingen.

DELFT – De Delftse Rekenkamer (DRK) kraakt in een nieuw rapport kritische noten over de Delftse politiek. De gemeenteraad zou bij bezuinigingen meer betrokkenheid moeten tonen, terwijl het stadsbestuur op haar beurt de raad meer bij bezuinigingen zou moeten betrekken, zo concludeert de rekenkamer.

DRK schrijft: ‘De raad heeft weinig keuzemogelijkheden, behalve bezuinigingsvoorstellen accepteren of niet. De raad vraagt ook niet om meer keuzemogelijkheden.’ En: 'De betrokkenheid van de raad bij het bezuinigingsproces kan als afstandelijk en reactief worden gekarakteriseerd.’

De oppositiepartijen lijken in hun eerste reacties niet achterover te slaan van verbazing. Ze geven aan wel degelijk met hun vuist op tafel te slaan, maar hebben te maken met een coalitiemeerderheid die zich weinig aantrekt van hun meningen.

Niets nieuws
“De conclusie dat de gemeenteraad niets te vertellen heeft is voor mij niets nieuws”, reageert Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft. “Zolang de PvdA en GroenLinks in het college zitten, zal in Delft niets veranderen. Ze doen het al zestien jaar zo.” En zo zal het blijven gaan, denkt De Wit. “Volgend jaar kan de rekenkamer weer precies hetzelfde rapport uitbrengen. Een college met PvdA en GroenLinks luistert niet naar de burger en de oppositie. Ik zit erbij en ik kijk ernaar. Ik kan m’n best doen en argumenten brengen, maar het heeft weinig zin. Dit rapport bevestigt mijn mening dat de democratie in Delft niet functioneert. Het zit niet in de genen van de coalitiepartijen om alles nu opeens anders te gaan doen. We hebben hier steeds hetzelfde type arrogante wethouders. Ze vinden het belangrijker hoe ze eruit zien en zien het wethouderschap als een carrièrestap. Het zijn baantjesjagers.”


Lieke van Rossum, fractievoorzitter van de SP, kan zich vinden in de bevinding dat de Delftse raadsleden door het college weinig keuzemogelijkheden wordt geboden. “Onze SP-collega’s in Rijswijk krijgen meer opties voorgelegd”, weet Van Rossum. “Maar dat de raad te passief is? Dé raad bestaat niet. Het zijn verschillende partijen die opkomen voor hun achterban. De SP en de stadspartijen hebben altijd gewaarschuwd voor grote projecten als de Spoorzone en de risico’s hiervan.” Ook Van Rossum benadrukt dat je als oppositie veel stampij kunt maken, maar dat de coalitiemeerderheid zich er weinig van aantrekt. “Je kan daarom zeggen dat de coalitiepartijen te mak zijn geweest. Zij hadden kunnen luisteren naar wat andere partijen zeiden, maar kozen daar niet voor.”

Pittige conclusies
Aad Meuleman, de fractievoorzitter van Stadsbelangen, heeft het rapport op de dag nadat het uitkwam nog niet helemaal doorgenomen. “Maar het zijn op het eerste oog pittige conclusies”, aldus Meuleman. “Met name dat de raad door het college op afstand wordt gehouden. Ik denk dat ze daar wel gelijk in hebben en dat dit met het dualisme te maken heeft. Daar ben ik nooit echt voorstander van geweest. Het is in Delft al jaren gebruikelijk dat de coalitie elkaar stevig vasthoudt. Dat vind ik, tussen de regels door, wel terug in het rapport. Ik hoorde Ernst Damen van de PvdA laatst zeggen dat discussies in de raad redelijk vlak waren. Ja, dat krijg je ook als de coalitiepartijen het standaard eens zijn met waar het college mee komt.”

Ja-knikkers
“Het zijn allemaal ja-knikkers”, stelt Jan Peter de Wit. “Ook dat is niks nieuws. Raadsvergaderingen zijn een soort vragenuurtje waarin wordt gevraagd naar de bekende weg. Tegengeluiden worden weggehoond van: Daar gaan we niet op in.” Vervelend voor oppositiepartijen, maar ook voor de Delftenaren. Want, benadrukt Meuleman, dat het stadsbestuur afgelopen jaren met een weinig kritische raadsmeerderheid vrij spel had om te doen en laten wat het wilde, heeft gevolgen gehad. Zoals tegenvallers met woningbouw en de Spoorzone. Daarbij is het is op z’n minst frappant te noemen dat alle lijken in de maanden ná de verkiezingen pas uit de kast rolde, vindt ook Stadsbelangen. Woningbouw in de Spoorzone en de Harnaschpolder zorgden plots voor een tegenvaller van tientallen miljoenen euro’s, terwijl de Sebastiaansbrug van een hoofdpijndossier in een migrainedossier veranderde. “Hoe kan het dat vlak voor de verkiezingen vanuit het college nog het bericht kwam dat Delft de financiën op orde had? Dat is toch gek?”, vindt Meuleman. “Vorkurka zei toen hij vertrok dat Delft er beter voor stond dan vier jaar daarvoor. Toen stonden we nog niet onder toezicht van de provincie. Als hij dat beter vindt, dan is dat inderdaad waar.”


Bart Smals, fractievoorzitter van coalitiepartij VVD, heeft het rapport van de rekenkamer donderdagmiddag nog niet doorgenomen. Erg passief vindt hij de Delftse raad niet. “Maar wat ik wel vind, is dat de raad hoofd- en bijzaken niet altijd goed uit elkaar houdt. Daar kan ik me boos om maken.” Delft had daarnaast rationeel, zinnig en zuinig met de centjes om moeten gaan, vindt Smals. En iets minder moeten uitgeven aan welzijn. “Alles wat zielig is geld geven is sympathiek, maar onbetaalbaar. Nu zitten we met de gebakken peren. De afgelopen twintig jaar is in Delft te veel uitgeven en te weinig gedacht aan hoe gaan we dat betalen als ‘t even wat minder gaat.”


Het rapport wordt aanstaande maandag aan de gemeenteraad gepresenteerd, de commissie Economie Financiën en Verkeer behandelt het de donderdag erop in de vergadering. Kijk voor het complete rapport met daarin ook de reactie van het college op www.delft.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12