Hemd van het lijf

Algemeen

Aleksandra Gaca (42) sierde met haar akoestisch werkende textieldesign de wanden van de aula van Crematorium Iepenhof op

1. Waarom wilde je hier, in je studio in Bacinol 2, worden gefotografeerd?
“Omdat ik hier heel wat uurtjes doorbreng. Ik heb van textieldesign mijn werk gemaakt en heb er een voltijdbaan aan. Ik ga regelmatig naar het textielmuseum in Tilburg en naar klanten, maar mijn studio is mijn thuisbasis.”

2. Wat houdt textieldesign eigenlijk precies in?
“Het begrip is heel erg breed. Je kunt grofweg zeggen dat je textielontwerp toe kan passen op de gebieden van textiel, mode, interieur en autonome textielkunst. Mijn textieldesign ligt op het snijvlak van kunst, design en ruimtelijke vormgeving. Ik hou me voornamelijk bezig met ontwikkelen van innovatieve, driedimensionale stoffen. Ik heb diverse collecties ontwikkeld, onder andere Architextile; een serie decoratieve stoffen die geluid absorberen en zodoende de akoestiek in ruimtes ten goede komen. Dit doe ik in samenwerking met architecten, voor wie ik op projectbasis werk.”

3. Wanneer wist je dat je textieldesigner wilde worden?
“Dat was al redelijk snel. Ik heb de opleiding Textiel & Design aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag gevolgd. Al in het begin raakte ik gefascineerd door de weeftechnieken. Bij het weven zie je meteen het resultaat van je werk. Toen ik mijn opleiding afgerond had, stond dus wel vast dat ik hierin verder wilde gaan.”

4. Hoe ben je in contact gekomen met de mensen van het crematorium?
“Mijn buren hier, Hulshof Architecten, hebben het gebouw als een organisch landschap ontworpen en hierbij hebben ze vooral duurzame, natuurlijke materialen gebruikt. Het gebouw bestaat vooral uit natuursteen, hout en glas. Mij werd gevraagd om architextile stoffen toe te passen, die naast een decoratieve functie ook voor geluidsreductie zorgen. Op die manier kwam er ook echt een sfeer die bij een uitvaartcentrum past.”

5. En toen zei je meteen ja?
“Absoluut. Ik vind het een eer dat mijn werk er hangt. Het is toch de plek waar veel mensen hun laatste eer aan iemand bewijzen. Het is een akoestisch kunstwerk geworden dat bestaat uit twee keer zeven panelen, die een subtiel verloop van licht naar donker geven dat afgestemd is op de tinten in de natuurstenen vloer. De driedimensionale stof uit de Architextile collectie sluit aan bij de in het gebouw toegepaste reliëfs.”

6. Waar kunnen de mensen je werk zien?
“In de komende weken geef ik een aantal exposities. Van 23 tot en met 25 september sta ik op Inside Design in Amsterdam. Het weekend erna ben ik uitgenodigd voor de jubileumexpositie van de Delftse sieradenontwerpster Froukje Idsardi in Boskoop. Op 8 en 9 oktober zijn de Open Atelier Dagen in Bacinol 2 en daarna zal ik nog op Dutch Design Week in Eindhoven te vinden zijn, waarna ik nog op enkele buitenlandse beurzen zal exposeren.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...”
“...creëerde ik meer creatieve broedplaatsen met betaalbare werkplaatsen voor creatieve ondernemers in Delft die nog geen dure bedrijfsruimtes kunnen betalen. Veel ondernemers in Delft moeten ruimtes buiten de stad zoeken of thuis werken, omdat de ruimtes in Delft te duur zijn. Op deze manier kunnen ze hun beroep niet volledig uitoefenen en vindt er geen uitwisseling plaats tussen kunstenaars. Dat is jammer.”

8. Zijn er veel mensen die textieldesign op dezelfde manier benaderen als jij?
“Bij de gebreide stoffen zie je vaak dat er met 3D-patronen gewerkt wordt, bij de geweven stoffen zie je dat minder. In de mode komt het nu steeds meer voor, maar niet op de manier waarop ik het doe. Voor zover ik weet ben ik de enige die op deze manier de stoffen weef.”

9. Hoe bevalt het werken in Bacinol 2 je?
“Heel erg goed! De sfeer in het gebouw is heel fijn. We zitten hier met heel veel verschillende creatieve beroepen. De mensen zijn heel open naar elkaar toe en je komt regelmatig iemand tegen waarmee je een praatje houdt. Af en toe worden er vergaderingen en feestjes gehouden waarbij je je buren beter kunt leren kennen. Verder is het natuurlijk een prachtig historisch gebouw op een gunstige locatie zo dicht bij het station. Dat is voor klanten en eventuele stagiaires natuurlijk ideaal.”

10. Heb je doelen voor de toekomst?
“Natuurlijk, ik heb altijd heel veel doelen. Ik wil mensen blij maken met mijn stoffen. Daarnaast wil ik meer samenwerken met architecten en particulieren, uitdagende opdrachten binnenhalen en nieuwe stoffen en textielproducten ontwikkelen. Voorlopig ben ik dus nog wel even bezig om dat allemaal te realiseren.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12