Afbeelding

Nieuwe raadsleden hebben zin in hun nieuwe taak en hopen positivisme in de raad te brengen

Algemeen

Sinan Özkaya en David van Dis hopen in de komende twee jaar bij te dragen aan een positiever politiek klimaat in Delft. (foto: Alphons de Wit jr.)

DELFT - De Delftse gemeenteraad is twee nieuwe gezichten rijker. Vorige week donderdag werden Sinan Özkaya en David van Dis namens respectievelijk GroenLinks en het CDA beëdigd.

Daarmee is er een nieuwe periode aangebroken in de politieke loopbaan van beide 25-jarigen. Özkaya dankt zijn nieuwe positie aan het feit dat GroenLinks-fractielid Stephan Brandligt het ambt van wethouder overneemt van de vertrekkende partijgenoot Saskia Bolten. Van Dis komt in de raad omdat de van het CDA afgesplitste Jeroen van Oort uit de raad stapte om zich volledig te richten op de landelijke politiek.

- Had je verwacht om op dit moment in de gemeenteraad terecht te komen?
Van Dis: “Vooraf, bij de verkiezingen had ik erop gehoopt, maar toen was het nog niet zover. Jeroen van Oort belde dat hij de raad uit ging stappen en dat ik er rekening mee moest houden dat ik zijn zetel in mocht nemen. "Ik was dan wel niet de eerste in opvolging, maar degene voor me bedankte voor de eer. Het kwam dus wel als een verrassing, maar gedurende de week vorderde, kreeg ik er steeds meer zin in.”

Özkaya: “Ik heb ook meegedaan aan de verkiezingen en had ingezet op deelname in een commissie. Vanwege mijn studie politicologie had ik op dat moment ook niet genoeg tijd om in de raad plaats te nemen. Inmiddels heb ik er twee jaar commissie opzitten en de raad is een logische volgende stap. Daarnaast zorgt de nieuwe functie bij mij voor een motivatieboost. Ik heb enorm veel zin om deze uitdaging aan te gaan.”

- Waarom hebben jullie voor het CDA en GroenLinks gekozen?
Van Dis: “Ik ben al vanaf heel jong geïnteresseerd in politiek. Ik ben opgegroeid tijdens de kabinetten-Balkenende en toen ik de debatten volgde, bleek dat ik het vaak met hen eens was. In november 2006 besloot ik hier iets mee te gaan doen en heb ik me aangesloten bij de partij.

Özkaya: “Ik ben redelijk op de hoogte van wat er zich allemaal in het politieke spectrum afspeelt. Zelf hecht ik veel waarde aan de participatie van mensen in de breedste zin van het woord, aan duurzaamheid en aan groen in Delft. Zodoende spreken de kernbegrippen van GroenLinks me aan. Wat bij nadere kennismaking al direct duidelijk werd, is dat mensen er in deze fractie echt toe doen en dat de overige fractieleden al vanaf dag één open staan voor afwijkende standpunten.”

- Jullie zijn allebei jong. Is dat een voordeel in de raad?
“Van Dis: “De raadsleden van STIP zijn per definitie jong. Verder kent de Delftse gemeenteraad een heel aantal leden dat al wat ouder is en al jaren in de politiek actief is. Daarom denk ik wel dat het feit dat wij de raad ingaan goed is voor de balans. "Daarnaast speelt er in de Delftse politiek een aantal vervelende zaken al heel lang en is het goed dat er mensen met een open blik bijkomen, die niets met die zaken te maken hebben gehad.”

Özkaya: “Ik denk dat het niet alleen met een balans te maken heeft. Jongeren hebben een manier van denken en kijken daardoor misschien wat verder dan alleen maar naar de korte termijn. Daarom denk ik net als David dat het goed is als er nieuwe mensen bijkomen.”

- Wat zijn de problemen waar de Delftse politiek zich de komende jaren mee bezig zal moeten houden?
Van Dis: “Het klinkt heel afgezaagd, maar dat zijn toch de bezuinigingen. Het afgelopen jaar zijn er veel moeilijke keuzes gemaakt en dat moet blijven gebeuren. Verder is het politieke klimaat in Delft niet zo goed. Het gaat meer over procedures dan over inhoud en raadsleden maken elkaar zwart. In die houding zou ik graag, door respectvol met anderen om te gaan, verandering brengen.”

Özkaya: “Ik denk ook aan bezuinigingen, maar vind dat er vooral een positieve benadering moet zijn. In de Tweede Kamer heb je onlangs kunnen zien hoe belangrijk samenwerking is. Ik geloof in de kracht van positiviteit. Als er een probleem is, kun je dat samen oplossen.”

- Waarvoor gaan jullie je in de komende twee jaar sterk maken?
Van Dis: “Mijn speerpunt is de huisvesting voor starters en jongeren. Voor deze groepen is het vaak moeilijk om een huis in Delft te vinden. Met startersleningen en de renovatie van Poptahof is de gemeente goed bezig geweest, maar er valt nog meer winst te behalen. Het is zonde dat mensen naar randgemeenten vertrekken omdat er in Delft geen alternatief is. Verder wil ik me inzetten voor een verbetering van het politieke klimaat en meer humor in de politiek brengen.”

Özkaya: “Ook ik vind humor en omgangsvormen erg belangrijk. Daarnaast moet je natuurlijk van alles weten wat er speelt, maar ik heb ook mijn specifieke interesses. Die liggen in de duurzame ontwikkeling van het gebied in en rondom Delft, maar ook in de binnenstad en dan vooral in de horeca. Dat is interessant, want met het nieuwe bestemmingsplan voor de binnenstad speelt er momenteel heel veel. Ik wil meewerken aan een juiste herziening van het horecabeleid. Kernbegrippen daarbij zijn wat mij betreft duurzaamheid, groen, deregulering en inspraak van burgers.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12