Afbeelding

Onduidelijkheid over kosten vijfde wethouder

Algemeen

Editie: Week 29, Jaargang 22 |

Het Delftse college van B en W, maar wat kost de vijfde wethouder?

DELFT – Het College van B en W weigert, met hulp van de vijf collegepartijen, duidelijkheid te geven over de extra kosten van hun vijfde wethouder. De oppositiepartijen staan ondertussen machteloos.

Het staat toch echt in het verkiezingsprogramma van D66 van dit jaar, onder het kopje Financiën: "D66 wil dat keuzes transparant zijn." Maar waar het college de honderdduizenden extra euro's gaat vinden om hun vijfde wethouder te bekostigen, daarover blijft D66-wethouder Aletta Hekker van financiën in alle toonaarden zwijgen.


Oppositiepartij CDA, die zich afgelopen maanden in het onderwerp vastbeet, waagde afgelopen raadsvergadering een laatste poging om het college tot duidelijkheid te dwingen over de bestuurskosten. Het CDA-voorstel strandde echter op een massief blok van onwillige collegepartijen. Nadat wethouder Hekker de raad had laten weten tegen de motie te zijn, kon het op geen enkele steun van collegepartijen rekenen. Alle vijf oppositiepartijen, Onafhankelijk Delft, Stadsbelangen Delft, SP, ChristenUnie en CDA steunden de motie wel, maar kwamen zonder collegepartijen stemmen tekort.


Daarmee komt het debat over de extra kosten van de vijfde Delftse wethouder tot een voorlopig einde. De keus van het college voor vijf wethouders is politiek omstreden. Begin dit jaar had de Gemeente Delft nog besloten om het aantal wethouders terug te dringen van vijf naar vier, om te bezuinigen binnen de eigen bestuursorganisatie. Dat zou dit jaar al 150.000 euro hebben opgeleverd, daarna ieder jaar zelfs 275.000 euro, berekende het college. Tot en met 2017 zou de gemeente op die manier bijna een miljoen euro aan kosten hebben bespaard. De collegepartijen braken echter hun eigen bezuinigingsvoorstel door na de verkiezingen alsnog een vijfde wethouder te installeren.
Verder lijkt het college van plan te zijn om de extra 150.000 euro voor dit jaar af te wentelen op de algemene gemeentereserves, in plaats dat het bedrag wordt gezocht binnen het eigen bestuursbudget. Tijdens de raadsvergadering omzeilde Hekker het onderwerp opnieuw en benadrukte slechts dat zij kosten rondom het gemeentebestuur 'zonder taboes en heilige huisjes tegen het licht wil houden voor de begroting van komende jaren'. Hoe die invulling er uit zal zien, wordt pas dit najaar duidelijk.


CDA-fractievoorzitter David van Dis laat weten dat de CDA-fractie 'diep teleurgesteld' is over de gang van zaken. Van Dis: "Het is een verkeerd signaal naar de stad. Het college vraagt van iedereen een bijdrage aan de bezuinigingen, ook bij organisaties waar dat niet uitkomt. Maar nu het college het even niet uitkomt, wordt de rekening bij de stad neergelegd. Verkiezingsslogans als ‘Nu vooruit’ en ‘Niet doorschuiven maar aanpakken’ zijn blijkbaar in een onderste la gestopt."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12