Afbeelding

De 112-Dag biedt volop vermaak en is nog leerzaam ook

Algemeen

Editie: Week 33, Jaargang 22 |

De brandweer, ambulance en politie showen zaterdag 4 oktober wat ze dagelijks doen. Van links naar rechts de agenten Marco van der Heijden, Misha de Wit en Wilco Tienhoven (foto: Koos Bommelé)

DELFT – De 112-Dag wordt een leuke dag voor kinderen en een leerzame dag voor hun ouders, weet hoofdagent Marco van der Heijden wel zeker. In en rond het politiebureau aan de Jacoba van Beierenlaan is op 4 oktober van alles te doen en te zien.

Iedereen kent het alarmnummer 112, maar wat doen al die hulpverleners nou allemaal? De politie, brandweer en ambulance laten dit op 4 oktober zien. En daar blijft het niet bij.

Er is namelijk ook volop vermaak voor kinderen. Zo is bijvoorbeeld een Lamborghini Huracán te zien die is omgetoverd tot politieauto. Op het demonstratieterrein showen politieagenten hoe ze een vuurwapengevaarlijke verdachte uit een auto krijgen. Politiebikers geven een spectaculaire show. Kinderen mogen in de schoenen van ME’ers staan. Brandweermannen showen hoe ze iemand uit een voertuig knippen. Ambulancebroeders laten zien hoe ze een slachtoffer stabiliseren.
De Forensische Opsporing en het NFI tonen waar ze dagelijks mee bezig zijn. “We geven inzicht in alle instanties, want de politie is een hele brede organisatie”, geeft Van der Heijden aan. Hij denkt dat bezoekers aan het einde van de dag een ander beeld van hulpverleners hebben. “We staan er niet om een showtje te geven, maar we staan er met een boodschap. We zijn aanspreekbaar, net als de wijkagenten. Je kunt je verhaal bij ons kwijt en we geven zelf laagdrempelige uitleg.”

Ook veel bedrijven, die op welke manier dan ook te maken hebben met veiligheid, zijn op de 112-Dag te vinden. “Alles staat in het teken van ons donkere dagen-offensief”, legt Van der Heijden uit. Als de dagen korter worden wordt doorgaans vaker ingebroken en het is goed dat zoveel mogelijk te voorkomen. “Daarom vertelt Groenewegen Delft over inbraaksystemen en komt Gamma met hang- en sluitwerk.” Autobedrijf Team EDA de Heus gaat ter plekke en gratis kentekens graveren in ruiten van voertuigen, Autohaag Zeeuw gaat kentekenplaten voorzien van popnagels. De politie zelf zal bezoekers inlichten over inbraakpreventie. Firma Vreugdenhil komt met een kraanwagen, waarmee kinderen zelf auto’s mogen optillen en verplaatsen. De 112-Dag is een nieuw initiatief dat is voortgevloeid uit de open dag van de politie en brandweer, die tot 2012 jaarlijks werd georganiseerd. “We organiseren nu de 112-Dag zelf en allemaal op vrijwillige basis”, vervolgt Van der Heijden. “Veel enthousiaste collega’s doen dit in hun eigen tijd, omdat ze het leuk vinden hun verhaal te vertellen. Het werk gaat verder door.”

Diezelfde dag vindt op een steenworp afstand van het politiebureau de 112-Braderie plaats, een evenement waar ook van alles te zien en te beleven is. Wie zich zaterdag 4 oktober wil vermaken, weet dus alvast waar ‘ie die dag moet zijn… Zie voor meer informatie de Facebook en Twitter van politiebureau Delft via @Poldelft.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12