Afbeelding

Wonderbaarlijk groots en gratis festival over de wondere wereld van wetenschap en techniek

Algemeen

Editie: Week 21, Jaargang 23 |

Anouk de Ruiter en Anne van Straten showen het grote symbool van A Day Of Wonder: de cirkel.

DELFT – Iedereen kan zich vrijdag 5 juni volop laten verwonderen tijdens A Day Of Wonder. Een uniek festival waar technologie, innovatie, muziek, kunst, stand up science èn food samenkomen.

A Day Of Wonder is de spectaculaire afsluiting van het vijfdaagse International Festival Of Technology. Waar laatstgenoemde evenement echter vooral voor studenten en fijnproevers is, is A Day Of Wonder voor alle Delftenaren. Het festival is een soort opvolger van het ZOMERfestival en heeft dezelfde organisatie, maar is meer op techniek en wetenschap toegespitst dan z’n oudere broer.

Techniek toegankelijk
“De boodschap achter A Day Of Wonder is dat er in Delft en op campus van de TU, Inholland en De Haagse Hogeschool mooie en bijzondere dingen gebeuren”, vertelt festivalleider Anouk de Ruiter. “Op deze manier willen we techniek toegankelijk maken voor de maatschappij”, vult Anne van Straten namens de organisatie aan. We hebben dagelijks met techniek te maken, maar de wondere wereld achter die techniek blijft vaak onderbelicht.
Onterecht, vindt de organisatie, dus gaan ze hier verandering in brengen. En is er vrijdag 5 juni op het festivalterrein in en rond de Aula van de TU meer, veel meer, dan alleen muziek. “Het wordt een leuk feestje waar al je zintuigen worden geprikkeld”, kan Anouk de Ruiter verklappen. Eén van de thema’s is techniek. Bezoekers kunnen daarom ontdekken hoe racewagens rijden op bio-ethanol, hoe designerskleding wordt gemaakt met een 3D-printer en wetenschappers zullen vertellen over trends in de techniek en duurzame energie. Verschillende raceteams van de TU Delft, Inholland en De Haagse Hogeschool laten zien hoe geavanceerd hun wagens zijn.
Naast energie is ook gezondheid een thema. Dus kun je een operatiekamer betreden waar je kan zien hoe met Google Glass operaties op afstand kunnen worden uitgevoerd. Iets minder serieus is een levensgroot Dokter Bibber-spel. Bezoekers kunnen daarnaast ervaren hoe het is om in een geavanceerde rolstoel te basketballen.
Verder is de aula een bazaar – met lifestylemarket - waar modeshows zijn met bijvoorbeeld 3D-geprinte kleding of jurken met LED-lampjes. Ook zijn op dit deel van het festivalterrein lezingen waar op voor iedere behapbare wijze wordt verteld over techniek en wetenschap. Een storyteller begeleid een deel van de stand up science, een tekenaar maar tegelijkertijd cartoons om wetenschappelijke thema’s in beeld te brengen. Hier zijn ook allerlei proeverijen. Bezoekers kunnen hun honger stillen met een insect of hun dorst lessen met zelf gebrouwen bier.

Muziek
De muziekprogrammering is niet mis. Grote namen als Jett Rebel, Jake Isaac, Jacqueline Govaert, Kovacs doen Delft aan, maar ook Typhoon komt, dit keer met zijn vrienden Benjamin Herman, Rico en A.R.T. Op drie verschillende podia op het festivalterrein kan publiek genieten van een uitzonderlijke mix van grote namen en nieuwe ontdekkingen in pop, rock, hiphop, electronica, dance, wereldmuziek en deephouse. 
Alles bij elkaar komen op vrijdag 5 juni tussen 16.00 uur en 23.00 uur vijftien bands, en meer dan zestig technologische projecten, die iets doen, laten zien of horen op het gebied van muziek, technologie kunst of food. En dat alles is helemaal gratis – omdat de initiatiefnemers hier flink in investeren.
Van Straten en De Ruiter kunnen het iedereen, van jong tot oud, aanraden om 5 juni naar A Day Of Wonder te komen. “Je zal beslist verwonderd raken”, zegt Van Straten. “Verder vind je hier de ultieme festivalbeleving”, geeft Anouk de Ruiter aan. “Van goede muziek tot lekker eten en drinken, maar wie dat wil kan zich in allerlei onderwerpen verdiepen.”
Kijk voor een overzicht van het uitgebreide programma op www.adayofwonder.com.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12