Afbeelding

D66 en STIP domineren Delftse gemeenteraadsverkiezingen

Algemeen

Editie: Week 12, Jaargang 22 |

Uitbundigheid bij de D66-kandidaten na de uitslag. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Met overweldigende cijfers hebben D66 en STIP hun positie in Delft afgelopen verkiezingen verstevigd en uitgebreid. Beide partijen zijn de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag.

Door: Bjinse Dankert

Het is een resultaat dat past in het landelijke beeld waar D66 en lokale partijen zegevierend uit de verkiezingsstrijd tevoorschijn komen, ten koste van de VVD, PvdA en het CDA.
De D66-kandidaten die zich afgelopen woensdagavond in het stadhuis op de Markt verzamelden, hadden van te voren op een vrolijke avond gerekend. Zelfs de ballonnen had de partij alvast meegenomen, een overwinningsgebaar dat door andere partijen niet in dank werd afgenomen. Ook nadat de ballonnen diplomatiek uit het zicht waren verdwenen, bleef de sfeer opperbest. Het stadhuis werd dan ook met een daverend gejuich gevuld toen burgemeester Bas Verkerk de resultaten voor D66 aankondigde. De winst bleek zelfs nog groter dan gedacht. In 2006 moest de partij het nog stellen met een enkele raadszetel. Dat acht jaar later D66 met acht raadszetels wordt beloond, daar hadden de meesten niet op durven hopen.
Ook D66-lijsttrekker Christine Bel, die koelbloedig de uitslag had afgewacht, leek het even niet te kunnen bevatten. "Haast niet te geloven", reageerde ze. "Ik ben enorm blij. Dat de partij het ook landelijk zo goed doet, zal een rol hebben meegespeeld. Maar ik vind dat wij in Delft goed zichtbaar waren en onze eigen accenten hebben gelegd. Daar zijn we voor beloond."


Het gejuich in het stadshuis was mogelijk nog luider nadat de resultaten voor STIP bekend waren gemaakt. De studentenpartij is uitgegroeid tot de tweede grootste partij van de stad en kan op vier zetels in de gemeenteraad rekenen. Lijsttrekker Anne Viruly stond er dan ook glunderend bij: “Geweldig, dit resultaat. Niet alleen studenten hebben op ons gestemd. Tijdens de campagne kregen we steeds te horen dat de man en vrouw in de straat onze manier van politiek bedrijven zo prettig vindt. De verkiezingsuitslag is daar het bewijs van.”
De PvdA en CDA moesten tegenslagen incasseren. De grootste pijn was voor Ernst Damen van de PvdA. Zijn partij verliest twee raadszetels en houdt nog vier zetels over. Terwijl Damen zich doorgaans moeiteloos uitdrukt, stond hij na de uitslag naar de juiste woorden te zoeken. "Ik baal als een stekker. Naarmate de avond vorderde, kreeg ik wel een donkerbruin vermoeden wat de uitslag zou gaan worden. Maar een derde inleveren, het is fors. Ik vind het moeilijk om dit allemaal te verklaren en niet naar de landelijke trend te kijken."
De teleurstelling was zichtbaar af te lezen van het gezicht van Rob van Woudenberg, vierde op de CDA-lijst. Met drie zetels voor het CDA dreigt hij net buiten de boot te vallen. "Ik begrijp er niets van, dit is heel erg jammer", verzuchtte lijsttrekker Milène Junius. "Ik heb altijd het gevoel gehad dat we heel zichtbaar in de stad waren en goede acties voerden, we ontvingen positieve reacties."


GroenLinks leek daarentegen heel tevreden met een klein verlies, maar wel met behoud van vier raadszetels. Lijsttrekker Fleur Norbruis: "Het aantal stemmen dat wij hebben ontvangen is stabiel gebleven."
Stadsbelangen Delft handhaaft zijn twee raadszetels en is tevreden. Openlijke blijdschap was er bij Onafhankelijk Delft, SP en ChristenUnie, die werden beloond met meer stemmen en zetels. Martin Stoelinga ziet het als een overwinning. "We zijn de derde partij van Delft geworden, we hebben gewoon gewonnen."
ChristenUnie Delft voelde zich de grootste winnaar: met twee raadszetels verdubbelt de partij haar aanwezigheid in de gemeenteraad. Voor nieuwe partijen bleek deze verkiezingen geen plek aan de gemeenteraadstafel. Zowel de Delftse Ouderen Partij (DOP) als de Partij voor Sociaal en Maatschappelijke Vernieuwing haalde de kiesdrempel niet.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12