Afbeelding

Kent u deze mensen?

Algemeen

Editie: Week 5, Jaargang 22 |

 

DELFT – Delftse gemeenteraadsleden zijn, ook na vier jaar in de raad, nog nauwelijks bekend onder Delftenaren, zo blijkt uit een steekproef op straat. Jong of oud, man of vrouw, weinig Delftenaren herkennen de gezichten van hun raadsleden.

"Ja, die ken ik wel." De vinger van mevrouw Tubbing wijst naar de foto van raadslid Martin Stoelinga. Daarna tapt ze op de portretfoto van PvdA-raadslid Marjon van Holst. "Haar ook, zij heeft mij eens op de markt aangesproken. Maar voor de rest? Ik heb geen idee."

Geen idee, hét antwoord dat het meest werd gegeven door Delftenaren die afgelopen week werden gevraagd om pasfotootjes te herkennen van gemeenteraadsleden, zonder te vertellen om wie het ging. Het zijn dezelfde foto's die de gemeente Delft op de website 'Ken Uw Raadslid' heeft gezet. Dat schept toch zekere verwachtingen.

Ook Marjon Kok en Dick van Haren bestuderen de gerangschikte foto's en kunnen slechts enkele portretten aanwijzen. Raadslid Jan Peter de Wit wordt herkend, maar op zijn naam kunnen ze even niet komen.

Martin Stoelinga van Onafhankelijk Delft wordt het meest herkend. Niet verwonderlijk: enkele weken eerder kwam Stoelinga in deze krant al uit de bus als Delfts meest bekende politicus. Ook Aad Meuleman, voorman van Stadsbelangen Delft, geniet relatieve bekendheid gedurende de steekproef.

Van alle aangesproken Delftenaren pikken Rob (62) en Annette Nederlof (52) de meeste gemeenteraadsleden uit de voorgelegde verzameling, een stuk of vijf. Het is helemaal niet erg dat raadsleden niet zo bekend zijn onder het grote publiek, oordelen zij. "Het is juist beter als ze onzichtbaar blijven. Het gaat er niet om hoe bekend ze zijn, maar wat ze bereiken."

David Tiemens (44) deelt die mening. Hij herkent twee raadsleden in de collectie, en is ook wel bekend met de wethouders van de stad. "We kiezen via de gemeenteraad het bestuur van de stad. Wat van belang is of de stad goed door hen wordt geleid, niet of ze herkenbaar zijn."

Raadsleden zijn het minst bekend onder jongere mensen. Yvette Struijk (23) en Laura Jonkers (24) herkennen vrijwel niemand. Wel wijst Struijk CDA-fractievoorzitter David van Dis aan, maar niet vanwege zijn werkzaamheden in de gemeenteraad: "Volgens mij is hij een oud-klasgenoot van mijn broer."

Jonkers heeft een oplossing voor gemeenteraadsleden die naar meer herkenning snakken: "Jody Bernal is niet vaak meer in het nieuws, maar iedereen kent hem nog steeds. Misschien moeten de raadsleden maar eens een liedje gaan maken."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12