Afbeelding

Hemd van het lijf - Tien vragen aan Marleen de Korver

Algemeen

Editie: Week 8, Jaargang 21 |

Marleen de Korver (52) is voorzitter van de Stichting Fairtrade Gemeente Delft

1. Waarom wilde je hier, bij de afrit van de A13, worden gefotografeerd?
“Omdat hier boven het plaatsnaambord het Fairtrade gemeentebord hangt. Dit is het tastbare bewijs van het feit dat Delft een Fairtrade gemeente is. Hier wordt voor iedereen duidelijk dat we in Delft Fairtrade serieus nemen.”

2. Wat houdt het begrip Fairtrade in?
“Fairtrade staat voor eerlijke handel in producten uit ontwikkelingslanden Om armoede aan te pakken en kleine boeren een eerlijke kans op ontwikkeling te geven wordt er gewerkt met gegarandeerde mininumprijzen en langetermijnafspraken. Zo kunnen ze investeren in hun bedrijf, hun gemeenschap en hun toekomst. Fairtrade producten herken je aan het Max Havelaar keurmerk.”

3. Hoe ben je zelf bij de stichting terecht gekomen?
“Als consument was ik daar altijd al bewust mee bezig. Sinds Max Havelaar in 1988 met Nicaragua-koffie begon, koop ik Fairtrade producten. Via Bedrijf & Samenleving, waar ik ook lid van ben, kreeg ik een paar jaar geleden de oproep dat de werkgroep nieuwe leden zocht en ik heb me toen meteen aangemeld.”

4. Wat is een Fairtrade gemeente precies?
“Fairtrade Gemeente is een titel die aangeeft dat binnen een gemeente bijzonder veel aandacht besteed wordt aan Fairtrade. De Fairtrade Gemeente campagne is een wereldwijde beweging die ongeveer tien jaar geleden in Londen begonnen is. Onder het motto Think Globally, Act Locally lobbyen inwoners binnen hun gemeenschap om het begrip Fairtrade meer bekendheid te geven en het gebruik van dit soort producten te stimuleren. Winkels, horeca, bedrijven en organisaties moeten bepaalde aantallen Fairtrade producten verkopen en/of gebruiken en daarover communiceren met hun klanten en medewerkers.”

5. Wat is de taak van de leden van de stichting hierin?
“Wij lobbyen overal in de stad, bij de horeca, supermarkten, ondernemers, maatschappelijke organisaties, scholen, noem maar op. We houden contact met de bestaande partners en daarnaast proberen we steeds nieuwe partijen te interesseren voor de campagne. We organiseren publieksactiviteiten om meer bekendheid te krijgen en we sluiten aan bij bestaande evenementen, want je krijgt de titel voor één jaar en ieder jaar moet je weer aantonen dat je aan de criteria voldoet.”

6. Behoren uitsluitend voedingsmiddelen tot het Fairtrade domein?
“Nee, maar wel voor het grootste deel. Het is begonnen met koffie en daarna verder uitgebreid naar thee, cacao, bananen en rijst. Dat zijn producten met enorme volumes op de wereldmarkt, die veelal door kleine boeren worden verbouwd. Er bestaat ook Fairtrade gecertificeerde katoen, maar voor eindproducten zoals kleding is het lastig, omdat je daar te maken hebt met een enorm gecompliceerde productieketen. Kleding zie je dus nauwelijks met een Fairtrade keurmerk.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik willen dat echt bij elke gemeentelijke instelling waar mogelijk uitsluitend Fairtrade producten worden gebruikt. Verder zou ik op Wereld Fairtrade Dag, op 11 mei, alle inwoners van Delft op het stadhuis uitnodigen om een kopje Fairtrade koffie te drinken. We hebben overigens niets over de burgemeester te klagen, want hij heeft wel bewezen dat hij Fairtrade in een hoog vaandel heeft staan.”

8. Wat is de grootste misvatting op het gebied van Fairtrade producten?
“Veel mensen denken dat biologische producten en Fairtrade producten hetzelfde zijn, maar dat is iets heel anders. Biologische producten zijn zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen geproduceerd, bij Fairtrade producten gaat het om de eerlijke handelsvoorwaarden. Verder denken mensen vaak dat het veel duurder is, maar dat valt ontzettend mee. Bovendien, als je weet waar je die paar extra centen aan uitgeeft, wordt het ineens een heel ander verhaal.”

9. Is Delft wat jou betreft echt een Fairtrade gemeente?
“Het gaat echt heel goed, maar ik denk dat het nog veel beter kan. Wij doen steeds ons best om eerlijke handel onder de aandacht te brengen, maar eigenlijk moet het op een gegeven moment gewoon vanzelfsprekend zijn. Eén van onze speerpunten dit jaar is om meer horecabedrijven op de Fairtrade koffie en thee te wijzen. Daar valt nog een wereld te winnen. Verder kunnen we bij de stichting altijd meer vrijwilligers gebruiken. Zij kunnen contact opnemen via info@delftfairtradegemeente.nl of via de website: www.delftfairtradegemeente.nl. We hebben ook een facebook pagina: http://www.facebook.com/DelftFairtradeGemeente en een e-mail nieuwsbrief.”

10. Heb je zelf weleens Fairtrade boeren bezocht?
“Niet bewust. Bij mij zit het reizen er al van jongs af aan in en ik heb vroeger vrijwilligerswerk bij een koffiecoöperatie in Nicaragua gedaan. Max Havelaar bestond toen nog maar net, die coöperatie was toen nog niet Fairtrade gecertificeerd, maar nu waarschijnlijk wel. Ik heb daar gezien hoe de mensen leven en vind het erg belangrijk dat zij gewoon een eerlijke prijs krijgen voor hun prachtige producten.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12