Sympathie genoeg voor Vermeercentrum, maar daar kan je de kachel niet van laten branden

Algemeen

Het Vermeercentrum in Delft heeft geen enkele echte Vermeer, maar laat onder meer door multimediale presentaties een beeld zien van de zeventiende-eeuwse Delftse schilder.

DELFT - Bijna een jaar na het faillissement dreigt er voor het Vermeercentrum, dat in het najaar van 2007 een doorstart maakte, wederom een einde. Delft op Zondag maakte een rondje langs 'deskundigen' met de vraag: Moeten we het Vermeercentrum behouden?

Voor directeur Jeroen Beelen van Delft Marketing is de vraag of het Vermeercentrum moet blijven eigenlijk al geen vraag meer. "Vermeer is één van de belangrijkste invullingen voor de kernwaarden van Delft. Het centrum moet dus absoluut blijven, want het heeft een ongelooflijke waarde voor de stad. We hebben dit jaar veel meer aandacht voor Vermeer gekregen dan voor de andere kernwaarden van Delft: Oranje en Delfts Blauw. Japanse kranten met een oplage van acht miljoen schrijven over Vermeer en Delft, een Japanse tv-ploeg komt opnames maken voor een vijfdelige serie over de schilder en iemand van de National Gallery uit Los Angeles gaat één schilderij van Vermeer helemaal uitlichten en komt opnames maken in Delft om uit te leggen hoe bijvoorbeeld het licht dat Vermeer zag en dat je terugziet in zijn schilderijen in Delft nog steeds aanwezig is. Wij zijn Vermeerstad, dat hebben we altijd uitgedragen en in de afgelopen vijf jaar heb ik nog nooit iemand horen zeggen dat we dat niet moesten doen. Vermeer hoort bij Delft, zoals Jeroen Bosch bij Den Bosch, Van Gogh bij Nuenen en Arles en Dali bij Gerona en Figueras. Het eerste jaar was een rampjaar, het tweede jaar heeft het centrum op vrijwilligers gedraaid. Moeten we het Vermeercentrum dan nu afschieten? Het zou een historische vergissing zijn." 

Ook Pim Meijkamp, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Delft, gelooft heilig in het Vermeercentrum. "Ik denk dat dit centrum over drie jaar met winst kan gaan draaien. Als je dit laat glippen, krijg je er later spijt van. Ik vind zelfs dat je méér moet doen dan alleen het centrum overeind houden. De tweede etage zou ingericht kunnen worden voor het geven van onder andere workshops. Aan de slag met schilders, zou ik zeggen." Dat het Vermeercentrum nu niet helemaal naar behoren draait, heeft volgens Meijkamp ook een andere reden: "Het is een slappe tijd. Ik zie bij mij, op camping de Delftse Hout, bezoekers in het horecagedeelte veel minder besteden dan vroeger. De mensen komen nog wel hier op vakantie, maar geven aan dit soort dingen als eerste minder uit. Bovendien is er in Delft veel minder dagtoerisme. Daar heeft het Vermeercentrum ook last van." Meijkamp, die geen voorstander is van particuliere giften, denkt wel dat een lening zou kunnen helpen. "Je kan, via de Gemeente of via de private sector, het centrum een lening geven. Want dit centrum gaat écht winst draaien. Dan kan je zo'n lening in tien jaar terugbetalen."

Combinatie zoeken
Michiel Kraaijeveld, voorzitter van MKB Delft, is ook van mening dat het Vermeercentrum voor de stad behouden moet blijven. “Vermeer heeft veel betekend voor de stad en is internationaal bekend. Alleen in Delft misschien nog niet. Maar de bezoekersaantallen stijgen, dus het centrum heeft zeker potentie. Ik denk echter wel dat we ons nu niet elk jaar af moeten gaan vragen of het centrum moet blijven. De Gemeente zou structureel subsidie moeten geven om het culturele erfgoed te bewaren, de rest van de inkomsten zou moeten komen uit opbrengsten van de winkel en de verhuur. En ja, hoeveel subsidie dat dan zou moeten zijn, dat is de vraag. Misschien kan je het centrum ergens ‘onder hangen’. Bijvoorbeeld bij Museum Het Prinsenhof. Dat heeft óók een directeur en óók een marketingafdeling. Misschien kan je dingen combineren.” 

Is er dan niemand die twijfelt aan de haalbaarheid van het centrum? Natuurlijk wel. Femke Stolker, fractievoorzitter van de PvdA die met elf zetels de grootste partij in de Raad is en wellicht de sleutel tot de oplossing in handen heeft, weet het allemaal nog niet, maar ze zegt wel, in afwachting van de discussie in de Raad: “De PvdA heeft altijd grote vraagtekens gezet achter de haalbaarheid van het Vermeercentrum. Delft is de stad van Vermeer en aandacht voor Vermeer is zeker op z’n plaats. Alleen een Vermeercentrum dat op eigen benen kan staan en geen structurele subsidie nodig heeft, krijgt steun van de PvdA. Het Vermeercentrum heeft voor de doorstart opnieuw geld nodig, dus de PvdA zal op basis van de exploitatiebegroting bezien of met een éénmalige injectie het Vermeercentrum open kan blijven.” 

Jan Peter de Wit, van Leefbaar Delft, laat op zijn website weten dat het Vermeercentrum zichzelf moet bedruipen. “Er is al genoeg gemeenschapsgeld in gestopt dat verdwenen is. Het is een vrijwilligersorganisatie. En dat moet ook gelden voor de directeur. Of een multi-multimiljonair, die graag met zijn naam in de krant komt, moet zijn knip opentrekken. Of er moet een gekwalificeerde Delftenaar gevonden worden die 'voor de eer' het Vermeercentrum gaat runnen? Dat moet toch lukken?" (MdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12