Jong bloed in gemeenteraad Delft

Algemeen

Editie: Week 14, Jaargang 22 |

DELFT -  In veel Nederlandse gemeenten wordt gevreesd voor vergrijzing in de gemeenteraad, in Delft is hier nauwelijks sprake van. In de nieuwe gemeenteraad vertegenwoordigen jonge twintigers vijf verschillende partijen.

Ze zijn onder de dertig, al meerdere jaren betrokken bij de politiek en zijn net gekozen tot gemeenteraadslid van Delft. Drie van hen zitten voor het eerst aan de raadstafel: Tom Zonneveld (23) voor de SP, Marlies Swart (28) voor de PvdA en Pieter Oskam (25) voor D66.
Terwijl veel gemeenteraden in Nederland meer en meer vergrijzen, is die trend niet zichtbaar in de Delftse raad.
De gemiddelde leeftijd van de nieuwe gemeenteraad is 43. In totaal zijn vorige week tien gloednieuwe raadsleden geïnstalleerd. Hun gemiddelde leeftijd is juist jonger: 40. Met zijn 65 jaren is D66-raadslid Peter de Vreede de oudste nieuwkomer.
Opvallend is dat meerdere Delftse raadspartijen jonge raadsleden onder hun gelederen hebben. Het mag geen verrassing heten dat studentenpartij STIP de kroon spant met vier twintigers in de raad. Het nieuwe STIP-raadslid Lisa ten Burg is met haar 23 lentes ook direct het jongste Delftse raadslid.
Naast de raadsleden van STIP nemen nog vijf twintigers plaats in de gemeenteraad. Alle vijf vertegenwoordigen zij een andere partij. CDA-fractievoorzitter David van Dis (26) en Sinan Özkaya (27) namen al deel aan de vorige gemeenteraad. Twintigers vormen samen met veertigers de grootste twee leeftijdsgroepen in de nieuwe gemeenteraad: beide groepen zijn met negen generatiegenoten vertegenwoordigd. Daarnaast zijn er zeven dertigers en zeven vijftigers aanwezig in de raad. Vier raadsleden zijn ouder dan zestig. Het oudste raadslid is Martin Stoelinga (70) van Onafhankelijk Delft.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12