Afbeelding

Delft met miljoen gekort op zorgbudget

Algemeen

Editie: Week 23, Jaargang 22 |

Voor ouderenzorg en mensen met een beperking heeft Den Haag nog wat minder geld over. (Foto: Marcel Oosterwijk/ Flickr)

DELFT – De Gemeente Delft krijgt van Den Haag alsnog minder geld voor het uitvoeren van de ouderen- en gehandicaptenzorg volgend jaar. Het gemeentelijke budget voor jeugdzorg en jongerenopvang wordt daarentegen wel beter gespekt.

Vooral in de pot geld die is bedoeld voor ouderenzorg en mensen met een beperking stort Den Haag minder geld dan eerder was beraamd. Delft moet volgend jaar met ruim een miljoen euro minder rondkomen, op een budget van ruim tien miljoen euro. In januari had het ministerie nog bijna 11,5 miljoen euro gereserveerd voor dezelfde taken.
Dat blijkt uit de stukken van het ministerie van Binnenlandse Zaken die eind vorige week naar de gemeenten werden verstuurd. Op basis van deze zogenaamde meicirculaire wordt ieder jaar bepaald hoeveel geld gemeenten krijgen van de Rijksoverheid. Deze bijdrage vormt de grootste inkomstenbron voor gemeenten om hun taken uit te voeren.

Zorgtaken
Vanaf 2015 worden de gemeenten verantwoordelijk voor verschillende zorgtaken, voor onder andere ouderen, gehandicapten, jeugdzorg en mensen in de bijstand. Daardoor dijt het jaarlijks budget van gemeenten fors uit, letterlijk met miljarden euro's. Voor alle nieuwe zorgtaken verschuift in totaal meer dan 10 miljard euro op het bordje van de gemeenten. Den Haag maakt wel direct gebruik van de verschuiving om te bezuinigen. Iedere gemeente moet dezelfde verantwoordelijkheden straks met een kleiner budget gaan uitvoeren.
Afgelopen januari kwam Den Haag met een eerste schets hoeveel geld elke gemeente zou krijgen voor de nieuwe zorgtaken die gaan vallen onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Delft zou 29,5 miljoen euro krijgen voor ouderen- en gehandicaptenzorg samen, zo berekend het ministerie destijds. Met de bekendmaking van het definitieve budget blijkt nu dat Delft ruim 1,1 miljoen euro minder in het laatje krijgt: ongeveer 11 euro minder per Delftenaar.

Braafste jongetje
Peter Meijer van ANBO in Delft, de belangenorganisatie voor senioren, is niet verbaasd te horen dat vooral het budget voor ouderenzorg verder is geslonken. "Delft speelde de afgelopen jaren het braafste jongetje in de klas op het gebied van Wmo-uitgaven. Ze hielden geld over. Maar Den Haag berekent je budget op basis van historische gronden. Als je nu al bezuinigt en geld reserveert, ben je een dief van eigen portemonnee."
De jaaropgaven van de gemeenten bevestigen dat de afgelopen jaren de gemeente Delft geld overhield op de Wmo-uitgaven. De meicirculaire baseert zich op cijfers uit 2013.
Het College van B en W laat weten niet specifiek te kunnen zeggen hoeveel geld de gemeente nu beschikbaar heeft voor de zorgtaken volgend jaar. Persvoorlichter Mark de Kok: "De gemeente gaat de meicirculaire van het Rijk nu bestuderen en doorrekenen naar wat dat concreet betekent voor Delft. De uitkomst wordt duidelijk in de programmabegroting voor heel Delft."

Extra gekort
Delft is lang niet de enige gemeente die door Den Haag extra gekort wordt op het budget voor de Wmo-taken. De gemeenten Westland, Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp gaan er per inwoner zelfs meer op achteruit vergeleken met Delft. Van de ruim 400 gemeenten in Nederland krijgen 350 gemeenten minder geld vergeleken met de eerste beraming. Twee Nederlandse gemeenten gaan met meer dan 100 euro per inwoner het meest op achteruit: Oudewater en Schiermonnikoog.
Toch was er niet alleen maar slecht nieuws uit Den Haag. Tegen de verwachtingen van de gemeente Delft in bleek het gereserveerde budget voor jeugdzorg juist groter vergeleken met januari. Delft krijgt voor het overnemen van de jeugdzorg er ruim 1,7 miljoen euro meer bij en beschikt voor volgend jaar over een totaalbudget van 20,5 miljoen euro. Hiermee moeten straks verschillende jeugdzorgtaken worden gefinancierd, zoals jeugdzorg en zorg voor licht verstandelijk gehandicapten. In 2012 maakten meer dan 2200 jongeren hiervan gebruik, schat gemeente Delft.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12