Afbeelding

Louter positieve geluiden over cultureel en commercieel complex in Armamentarium

Algemeen

Editie: Week 5, Jaargang 22 |

Iwan Kriens (links), Leja van der Hoek, Stef Breukel en Harald Schouten (rechts) tonen met trots de plannen van STARD.


DELFT – Zo’n vijftien Delftenaren hebben elkaar het afgelopen jaar gevonden om van het voormalig Legermuseum weer een publiekstrekker te maken. Hun plannen worden steeds mooier en concreter.
Die plannen staan uitgebreid toegelicht op hun onlangs gelanceerde website www.armamentariumdelft.nl. De groep Delftenaren vond elkaar toen bleek dat er in de stad veel ideeën leefden voor het vrijgekomen Armamentarium. Dit pand is zo groot, welgeteld 11.000 vierkante meter, dat er ruimte zat is voor al die plannen. Ze verenigden zich in de Stichting Armamentarium Delft (STARD). “Het is natuurlijk ook een super prominente plek, veel Delftenaren hebben er iets mee”, geeft Leja van der Hoek, de voorzitter van die stichting, aan. “We hebben nu een aardig web van mensen die zich met het Armamentarium bezig houden.”
De plannen van de groep moeten de gemeenschap geen geld gaan kosten, benadrukt de voorzitter. “We streven niet naar iets wat aan een subsidie-infuus moet hangen. Het moet een cultureel en commercieel complex worden. Het moet namelijk wel wat opbrengen, dus moet je de commercie erbij hebben.” Het Legermuseum trok jaarlijks 70.000 bezoekers. STARD mikt op nog meer bezoekers. “Dit gaat een enorme boost voor de Delftse gemeenschap worden”, weet Van der Hoek wel zeker. Volgens de stichting is hier wel degelijk behoefte aan, bleek uit hun inventarisatie.

Doen en beleven
Grote vraag is natuurlijk wát ze dan precies willen creëren en wat we hier, als alle plannen doorgaan, kunnen doen, zien en beleven. Dat staat duidelijk vermeld op een in niet kinderachtig formaat afgedrukte artist impression: terras, grandcafé, keramiek, ambacht, shops, ontvangst, stadsinfo, watertaxi, expositie, VOC, rondvaart, archief, congres, studiecentrum en hotel. Hoe sneller dit alles wordt gerealiseerd, hoe beter. “Want hoe langer iets leegstaat, hoe sneller het verloedert. Dat er snel een tijdelijke invulling komt is van groot belang”, vindt Van der Hoek.
Wanneer dat precies moet gaan gebeuren, weten ook de mannen en vrouwen van STARD niet. “Volgend jaar komt er wellicht een keramiekbiënnale naar Delft. Momenteel wordt onderzocht of die in het Armamentarium plaats kan vinden”, weet Stef Breukel. “Maar je hebt dan wel partners nodig. Zoals het Rijk, want die is eigenaar van het gebouw.” Tot nu zijn alle geluiden, ook vanuit de kant van de verschillende overheden, positief. Dat is ook logisch, vindt Breukel. “Want de eigenaar èn de Gemeente Delft hebben er belang bij dat dit pand niet verloedert.” Iwan Kriens, de penningmeester van STARD, merkt op dat stadsbouwmeester Wytze Patijn hen steunt. “Ook de wethouder liet onlangs weten dat ze het geweldig vindt. Het ziet er dus allemaal goed uit. Iedereen is blij met waar we mee bezig zijn”, merkt Kriens op.
Ondanks al dat enthousiasme kan het nog wel even duren voordat iedereen kan genieten van een compleet nieuw ingericht Armamentarium. Harald Schout noemt het een ‘organisch model dat groeit’ en benadrukt dat ‘de tijdelijkheid’ belangrijk is. STARD maakt kleine sprongetjes. “Dat is ook wel het aardige”, vindt Kriens, “dat het niet zo’n klein pand is dat je het even van de ene op de andere dag een andere bestemming geeft. Het is zó groot dat je er niet even een hotel of een museum van maakt, maar dat maakt het voor bezoekers juist zo interessant. Want ze kunnen er bijvoorbeeld ook winkelen, eten of in een rondvaartboot stappen. Het wordt multifunctioneel.” Van der Hoek: “Commercie en cultuur moeten elkaar hier versterken.”
Mochten de plannen van STARD om wat voor reden dan ook niet doorgaan, dan is er niet bepaald een Plan B voor een andere bestemming in de maak. “Dit zijn de beste plannen die er zijn”, zegt Kriens. Van der Hoek: “Delft verdient zo’n mooie plek. Iedere Delftenaar moet er zich straks thuis kunnen voelen.” Meer weten? Kijk dan op www.armamentariumdelft.nl of de Facebook-pagina van STARD. (JN)

 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12