Afbeelding

Te huur: heel erg veel kantoorruimte

Algemeen

Editie: Week 4, Jaargang 23 |

Wie in Delft een kantoorpand wil huren, hoeft niet lang te zoeken…

DELFT – Van alle grote steden groeide de leegstand van kantoren in Delft vorig jaar het hardst, met 10 procent. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff. Volgens de Gemeente Delft en Delftse makelaars lijken de cijfers erger dan het is.

De explosieve groei is vooral te verklaren door de vrijgekomen kantoorruimtes van enkele forse panden, stellen zij. DTZ Zadelhoff rekent met de vierkante meters die te koop of te huur worden aangeboden. “Het kan dus zijn dat meters worden meegeteld die worden aangeboden maar nog niet leegstaan, terwijl het ook kan voorkomen dat meters niet meegeteld worden omdat ze niet aangeboden worden op de markt, maar er wel sprake is van leegstand”, zegt een woordvoerder van de Gemeente Delft.

De gemeente verklaart de leegstand van kantoren door de ‘markt’ en ‘de economische ontwikkelingen’. Daarnaast komen binnenkort enkele forse kantoorpanden op de markt. Deze zijn meeberekend in de verwachting dat in 2015 in Delft zelfs 89.000 vierkante meter leeg zal staan. Het gaat om 22.000 vierkante meter in de Torenhove, 18.000 vierkante meter in het Delft Enginering & Production gebouw (DEP-gebouw) aan de Heertjeslaan en 10.000 vierkante meter in het voormalige hoofdgebouw van TNO aan de Schoemakerstraat.
Daarbij merkt de gemeente op dat, als de ambtelijke organisatie uit Torenhove vertrekt, slechts negen van 22 verdiepingen leeg komen te staan en de overige huurders in Torenhove blijven. Bovendien: “Het DEP-gebouw wordt op de markt aangeboden maar moet nog gebouwd worden. Het TNO pand zal dit jaar leegkomen. Hiervoor is al verkend of het een andere invulling kan krijgen. De procentuele cijfers van het toegenomen aanbod in Delft zijn weliswaar fors, maar zijn niet zonder meer te vertalen naar een fors toegenomen leegstand.”

Grote panden
Jan Willem Dijksman van Dijksman & Kruiper Makelaars & Taxateurs twijfelt niet of de cijfers van DTZ Zadelhoff kloppen, maar merkt erbij op dat de forse groei wordt veroorzaakt door grote kantoorpanden die vrijkomen of gaan komen. “De kleinere metrages worden wel verhuurd, maar dat zie je niet terug in zo’n berekening”, zegt Dijksman. “Er gebeuren heus wel transacties, zeker in de binnenstad en de rand van de binnenstad. Die kunnen de grote klappen echter niet opvangen die grote panden veroorzaken.”
Dijksman kijkt met zijn eigen bedrijf terug op een prima jaar. “Wij hebben in 2014 een betere omzet gehad dan de voorgaande vier, vijf jaar. Ik heb het idee dat de markt een beetje aantrekt.” Door de crisis staan verhuurders meer met beide benen op de grond, heeft Dijksman ervaren. “Ze hebben vrede met iets lagere en realistischere bedragen.”

Björnd Arendsen van Bjornd Makelaardij merkt eveneens op dat de toename grotendeels wordt veroorzaakt door de grote panden. “Binnenstedelijk worden panden veel verhuurd, die markt trekt gigantisch aan”, weet Arendsen. Maar, voegt hij eraan toe: “Met name de locaties aan de rand van de stad of langs snelwegen hebben het moeilijk. Dat is in heel Nederland zo.”


Verder gaat het sinds vier maanden ‘goed’ met de kantoormarkt, vindt Björnd Arendsen. “Niet fantastisch, maar stukken beter dan dat het was. Het is een trage markt. Het duurt lang voor iets leegkomt en lang voordat het wordt gevuld.”
Terwijl de manier van werken afgelopen jaren veranderde en steeds meer mensen thuis gaan werken, werd in Nederland gestaag verder gebouwd – en nog steeds. “Er is afgelopen twintig jaar zoveel gebouwd dat je meer leegstand kon verwachten”, stelt Arendsen. Gelukkig wordt bij de realisatie van nieuwe kantoorpanden wel voor een andere volgorde gekozen dan voorheen. “Toen werd een kantoor gebouwd en daarna een bedrijf gezocht. Nu wordt eerst een bedrijf gezocht dat een kantoor nodig heeft, wordt gekeken hoe die het wil hebben en dán wordt pas gebouwd. Dat is een hele gezonde ontwikkeling.”


 

Meerdere maatregelen

De Gemeente Delft neemt meerdere maatregelen om leegstand van kantoren tegen te gaan, laat de gemeente bij monde van een woordvoerder weten. Zo zijn in regionaal verband afspraken gemaakt over kantoormeters in de regio. “Daarmee wordt voorkomen dat er teveel kantoormeters bijkomen die elders kunnen leiden tot leegstand”, voegt hij eraan toe. Delft werkt daarnaast mee aan plannen om leegstaande kantoren een andere functie te geven. Zo wordt het voormalige pand van Deltares getransformeerd tot studentenwoningen. Delft probeert bovendien vragers en aanbieders van vastgoed bij elkaar te brengen. De gemeente probeert verder via de organisatie InnovationQuarter nieuwe bedrijven aan te trekken om leegstaand vastgoed op te vullen.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12