Sneltrein Sjoerd van Velsen gaat weer als een speer bij SV Den Hoorn

Algemeen

DEN HOORN – Het gaat lekker met SV Den Hoorn, tot nu toe. En Sjoerd van Velsen heeft de smaak ook weer te pakken.

Sjoerd van Velsen (20) is bezig aan z'n eerste seizoen bij SV Den Hoorn. Hoewel, dat is niet helemaal waar. Sterker: dat is helemaal nièt waar. Hij voetbalde namelijk al jaren voor die club, totdat hij als tweedejaars D-junior overstapte naar DHC. Daar schopte hij het tot het tweede elftal. "En heel sporadisch het eerste". Hij ging aan het begin van dit seizoen terug naar SV Den Hoorn. Een vrij logische stap, ook al hierom: "In verband met m'n studie". Hij is nu beland in het derde jaar van z'n studie Technische Bestuurskunde. Van Velsen mag graag voetballen, maar het is al een tijdje zo dat hij school en studie toch belangrijker vindt. Dat hij nu bij SV Den Hoorn twee keer in de week traint en niet meer, zoals bij DHC, drie keer komt hem dan ook niet zo slecht uit. 

-Heb je ook geen ambities meer om er als voetballer uit te halen wat er inzit?
"Ik vind wel dat ik het niveau van de eerste of de hoofdklas aan zou moeten kunnen, maar ik heb er geen tijd voor. Maar dat zou kunnen veranderen, afhankelijk van hoe het met school gaat. En als ik tegen een goed bijbaantje aanloop, gaat dat ook voor het voetbal. Nee, voetbal is voor mij niet het allerbelangrijkste. M'n school heb ik eigenlijk altijd al voorop gesteld". 

Van Velsen is, vindt hij zelf, een voetballer die het vooral van z'n snelheid moet hebben. "Maar ook wel van een stukje techniek". Nou schijnt het dat voetballers die heel hard kunnen rennen technisch per definitie minder bedeeld zijn, om de doodeenvoudige reden dat die snelheid alleen al een afdoende wapen blijkt te zijn om tegenstanders ondersteboven te voetballen. "Maar ik heb wel hard aan m'n techniek gewerkt. Ik heb ook anderhalf jaar techniektraining gehad bij Ton Jenner. Maar dat was vooral ook om een stukje zelfvertrouwen te krijgen. Ik moest het ook in wedstrijden laten zien. Ja, er moet nog steeds wel wat aan m'n techniek gebeuren. Die kan beter. Die moet ook beter, vind ik zelf". 

-Train je ook specifiek op je snelheid?
"Nee. Als groep krijgen we natuurlijk wel sprintvormen. Daarmee probeer ik het op peil te houden. Het gaat nog steeds hartstikke lekker. Volgens mij ben ik niet langzamer geworden". 

Er is overigens nog wel meer dat wel wat beter kan bij de voetballer Van Velsen, vindt Van Velsen. "Een stukje overzicht. Als ik op snelheid ben en een actie moet gaan maken, moet ik weten waar m'n tegenstander is en natuurlijk waar m'n medespelers zijn. Dat moet beter". Hij is, in het algemeen, toch al niet zo snel tevreden met zichzelf. "Daar heb ik ook een gesprek over gehad met de trainer'. Waar niet zo veel op aan te merken valt, meent hij, is op hoe hij zich voorbereidt op een wedstrijd. "Daar ben ik echt mee bezig. Ik let op m'n eten, ik zorg ervoor dat ik voldoende slaap, ik spaar m'n energie. Nee, ik ga al jaren niet op zaterdagavond stappen. Ik heb m'n energie hard genoeg nodig". 

Fysiek heeft hij evenmin veel problemen. Stuit hij op een tegenstander die het hanteren van de botte bijl niet schuwt, dan maakt Van Velsen dankbaar gebruik van z'n snelheid. "Dan loop ik 'm meestal wel voorbij. En anders gooi ik mezelf er ook helemaal in. Zo iemand moet het wel heel erg gek maken, wil ik bang worden".

'DAAR HEBBEN WE OOK DE PLOEG VOOR'
Van Velsen heeft in z'n eerste seizoen als senior bij SV Den Hoorn met wat 'kleine tegenslagjes' te kampen gehad. Hij bedoelt: met blessures. "Het heeft een tijdje geduurd voordat ik me had teruggeknokt in de basis. Nu ziet het er weer goed uit. Ik heb m'n plekje wel veroverd, al moet ik natuurlijk wel m'n best blijven doen".
Hij houdt het allemaal niet zo bij, "nee, ik heb geen schriftje, vind ik niet belangrijk", maar hij schat dat hij dit seizoen drie of vier keer heeft gescoord. Hij is vooral rechtsbenig, "maar ik kan ook met links wel aardig schieten. Toch speel ik het liefst op rechts". Ook een punt van aandacht, weet hij, is z'n voorzet. "Daar kan nog wel aan gewerkt worden. Daar zijn we ook wel mee bezig. Na de training nog wat ballen schieten en voorzetten geven". 

Van Velsen mag dan beseffen dat hij, op en buiten het veld, nog niet is uitgeleerd, intussen gaat het wel aardig met SV Den Hoorn. Sterker, vindt hij: "Het gaat hartstikke goed. De sfeer is goed. En de prestaties zijn goed, dan heb je natuurlijk altijd weinig gezeur". 

"Van alle tegenstanders hebben we alleen Oranjeplein/Postduiven nog niet gehad. Dat is wel de beste ploeg, ben ik bang. Maar we gaan in elk geval voor het kampioenschap. Daar hebben we ook de ploeg voor". 

Dit en ook volgend seizoen is Brabander Harrie Biemans trainer van SV Den Hoorn. Een schot in de roos. "Hij was voor ons volkomen onbekend. Hij heeft het tactisch heel aardig voor elkaar. En hij weet het team op scherp te zetten. Nee, opnaaien is wat anders. Hij brengt een stuk duidelijkheid over. Als we het veld ingaan, weten we wat ons te doen staat. Dat is dan ook wat ik goed vind bij Den Hoorn, dit seizoen: de teamprestatie op zondag". 

-Je speelde met DHC 2 reserve hoofdklas. Is dat niet een veel beter niveau dan de derde klas?
"De gemengde trainingen bij DHC, van eerste en tweede, die maakten het niveau hoger. Maar ik denk dat er verder weinig verschil is. Of ik moet dat niet zien, dat kan natuurlijk ook. Maar ik zou het nog wel 's willen zien, Den Hoorn tegen DHC 2. Ik ben er niet zo zeker van dat DHC 2 dat wint".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12