Afbeelding

Collegepartijen maken oppositie tot tandeloze tijger

Algemeen

Editie: Week 36, Jaargang 22 |

Het frustreert Lieke van Rossum dat de oppositie geen poot aan de grond krijgt. (foto: Koos Bommelé)

DELFT - De Delftse politiek is in rep en roer. Cijfers schieten over tafel en het ene scenario schetst een nog donkerder toekomst dan het andere. Voor de fractie van de SP in de Delftse Gemeenteraad tijd om de stormbal te hijsen en in een brief van anderhalf kantje duidelijk te maken dat het anders moet.

“Laat duidelijk zijn dat ook de SP voorstander is het Spoorzoneproject, een goed station en spoorlijnen onder de grond”, zegt fractievoorzitter Lieke van Rossum. “Maar we hebben ons altijd zorgen gemaakt over de grote projecten die de Gemeente op zich heeft genomen in een pogen als volwaardige partner mee te doen in de metropoolregio. Bij de grote tekorten hebben steeds onze wenkbrauwen gefronst. In 2011 werd nog gerekend met een tekort van 19 miljoen euro op de Spoorzone. In mei/juni werd uit de financiële jaarverslagen van het ontwikkelingsbedrijf duidelijk dat het tekort was opgelopen tot 42 miljoen en nu, vlak voor de vakantie, komt daar nog eens 30 miljoen bij. Het totale tekort op spoorzone is nu zelfs 72 miljoen euro. Het tijdstip waarop dat bedrag bekend werd is overigens, politiek gezien, handig gekozen, in een tijd dat de hele raad op vakantie is, zodat er ook niet over kan worden gesteggeld.”


Een gehoorde klacht bij oppositiepartijen is het feit dat ze eigenlijk nauwelijks iets in de politieke pap te brokkelen hebben. Je zou je kunnen afvragen wat het nut van de oppositie is. “Als de collegepartijen iets in hun hoofd hebben dan kunnen we inderdaad hoog of laag springen, we veranderen er niets aan. We zitten in de raad om de belangen te behartigen van de mensen die op ons hebben gestemd. Het is frustrerend te zien dat je in deze raad geen poot aan de grond krijgt, maar we hebben onze taak gedaan, het controleren van het college. Helaas hebben de coalitiepartijen niet naar ons geluisterd en hebben ze zich kritiekloos opgesteld tegenover hun eigen wethouders.”


Inmiddels is het tekort van de Gemeente Delft opgelopen tot 200 miljoen euro en sceptici voorspellen over tien jaar een tekort dat vele malen groter is. Uitgaande van een tekort van 200 miljoen euro betekent dat 2000 euro per Delftenaar. “Onvoorstelbaar hoog”, vindt Van Rossum. “En het trieste vind ik dat de collegepartijen er nu mee schermen dat het tekort door de crisis wordt veroorzaakt, een crisis die ze natuurverschijnsel noemen. Maar iedereen kon toch op zijn vingers natellen dat er bij de Harnaschpolder iets fout zou gaan. Over de Harnaschpolder werd veel te licht gedacht. Er werden contracten afgesloten met projectontwikkelaars zonder dat ze bouwverplichtingen werden opgelegd. De gevolgen worden nu schrijnend duidelijk.”


Lieke van Rossum neigt er naar het college te betichten van het geven van onjuiste informatie. “We gaan het college uiteraard bevragen over het feit hoe het kan dat een tekort van 17 miljoen in twee jaar oploopt tot 30 miljoen en waarom we juist vlak voor de vakantie werden geïnformeerd. Ik trek nog geen harde conclusies, maar het heeft er alle schijn van dat het college cijfers heeft achtergehouden. Wat me bevreemdt is het feit dat andere partijen hierover nog niets naar buiten hebben gebracht. Vandaar onze brief.”


De SP fractie geeft aan de wijsheid niet in pacht te hebben. “Ik kan niet zeggen wat de oplossing voor de problemen is, maar we kunnen wel een aantal richtingen aangeven. Zo denken we aan een betaalbare Bastiaansbrug, een sobere inrichting van het Stadskantoor en in elk geval de Delftenaren niet extra belasten, want veel van hen hebben het al heel zwaar in financieel opzicht.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12