SV Nootdorp timmert nu al nadrukkelijk aan de weg naar boven

Algemeen

PIJNACKER-NOOTDORP – Daar kijken vriend en vijand toch wel van op. SV Nootdorp klopt luid hoorbaar op de deur naar de eerste klas. Als promotie een feit wordt, is er toch wel sprake van een klein wonder.

Eerste klas zaterdag. Zó hoog speelde SV Nootdorp nog nooit. En dát met een nieuwe trainer en een hele zwik nieuwe spelers. En, niet te vergeten, met een nieuwe voorzitter, Peter van Haagen. Die vóór het duel met Soccer Boys (Bleiswijk) over het complex scharrelt. Bos bloemen en SV Nootdorp-en andere voetbalprullaria in de handen. En een microfoon die dienst weigert. Dat SV Nootdorp lid nummertje 700 feestelijk verwelkomt, voltrekt zich dan ook in een oorverdovende stilte. 

SV Nootdorp - Soccer Boys. Voor beide partijen belangrijk, al heeft SV Nootdorp dan negen punten meer. De warming-up is ongemeen fel. Trainer Bert de Best staat er bovenop. In de niet al te ruim bemeten kleedkamer buldert de trainer z'n laatste aanwijzingen in de richting van de gespannen luisterende spelers. "We klappen erop", schetst De Best onverschrokken het strijdplan. "We zetten Soccer Boys vast, maar we doen dat wèl georganiseerd. Met z'n allen of nièt. We moeten bij balbezit geduld tonen. Maar laat je niet in slaap sussen. Loop niet tegen een counter aan. Speel vanuit de discipline. Maar vooral: voetbal is onze hobby. We moeten plezier hebben. En dat uitstralen". Niettemin: "We willen die eerste klas halen. Niemand kan ons van die droom afhouden. Ook Soccer Boys niet".

'IK RAAKTE 'M VOL'
SV Nootdorp is de eerste helft sterker. Met het windje in de rug en de woorden van de trainer in het achterhoofd creëert het kansen. Het ziet er al snel goed uit als Akif Sen na vier minuten van buiten het strafschopgebied de bal in de verre kruising van het Soccer Boys-doel pegelt. "Ik heb wel meer van zulke doelpunten gemaakt", zegt Sen (30), die eerder voetbalde voor LENS, ADO Den Haag (A-jeugd en amateurs), in Turkije en bij RKAVV. Hij is nu aan z'n vierde seizoen bij SV Nootdorp bezig. Of daar nog een vijfde bijkomt in het eerste, dat weet hij nog niet. "Ik maakte vroeger meer stiftgoaltjes, maar dat gaat de laatste tijd wat minder". En over zijn schitterende doelpunt: "De bal stuitte op, ik raakte 'm vol". 

-Jij bent de spelmaker van SV Nootdorp.
Sen: "Ja, nou ja, ik speel achter de spitsen. Daar ben ik, denk ik, op m'n sterkst. Maar ik heb eigenlijk altijd wel op tien gespeeld". Hij heeft dit seizoen 'vier of vijf keer' gescoord. "Ik ben niet een speler die heel veel scoort. Ik moet het van assists hebben. En af en toe pik ik een doelpuntje mee". 

-Ben je verbaasd dat SV Nootdorp zo goed presteert?
Sen: "Je moet altijd afwachten hoe het gaat lopen. We hebben twee jaar tegen degradatie gevoetbald, dus ik had dit, eerlijk gezegd, niet verwacht. Maar er zit gewoon veel kwaliteit in dit team". Hij weet het: "Ik ben vaak omschreven als een beetje een lakse speler. Eigenlijk heb ik meer in m'n mars, maar door m'n mentaliteit komt dat er niet uit. Ik ben meer van: Ik zie wel, het komt wel goed. Ik heb al van heel wat trainers gehoord dat het aan m'n mentaliteit ligt. Ik geef ze wel gelijk, maar ik ben nou eenmaal zo. Soms baal ik er zelf ook wel van. Maar je kan er wel spijt van hebben, maar dat heeft niet zo veel nut meer, denk ik".

'DENK NOU NIET DAT WE ER AL ZIJN'
Het is rust. En het is 1-0. Tijdens de hightea vult trainer De Best de kleedkamer met z'n daverende decibellen. "We hadden afgesproken dat we fullpress zouden spelen. Maar we blijven kijken, kijken, kijken". Toch ook weer: "In balbezit moeten we soms meer geduld hebben. En we houden het speelveld iets te groot. Bij balverlies moeten we sneller terugkomen. Een trechter vormen. Soccer Boys speelt onwijs risicovol. Dat is naar mijn idee zelfmoord tegen ons. Hou dus oog voor de één-tegen-één-situaties. En zorg dat je geen vrije trappen tegen krijgt rond de zestien. Dan zijn ze levensgevaarlijk. Denk nou niet dat we er al zijn. We krijgen nog drie kwartier. Die lijken misschien wel twee uur…"

'DIE MOETEN WE MET TWEE HANDEN PAKKEN'
Daarmee zegt De Best weinig te veel. SV Nootdorp, nu met windje tegen, komt niet meer aan voetballen toe. De Best vloekt er af en toe beschaafd op los. Heeft het over 'vrouwen en kinderen eerst'. Maar hij bedient zich net zo makkelijk van mysterieuze aanwijzingen als 'Zak uit, zak uit, maak groot!' Het blijft 1-0. Soccer Boys dringt wel aan, maar het maakt niet de indruk ook tot scoren te geraken. Omdat de SV Nootdorp-spitsen Romano Mollis en Ricardo Siebring niet echt hun dag hebben, blijft het bij billen knijpen, maar dan niet in de ongewenste intimiteiten-versie. Centrale verdediger Nigel Abrams (nog een paar weken 20) had het maar druk met al die lange halen die even zo vrolijk weer retour kwamen. "Ik denk dat dit wel één van onze mindere wedstrijden was. We stonden met 1-0 voor, het had voor rust 2-0 of 3-0 moeten zijn. In de tweede helft speelde Soccer Boys het bekende 'de dood of de gladiolen'. We stonden met de rug tegen de muur. Toch hebben we bijna geen kans weggegeven". Het was lastig voetballen. Daar komt nog bij: "Ik vind Soccer Boys na ons de best voetballende ploeg uit de afdeling". Abrams (hij voetbalde, voordat hij dit seizoen naar SV Nootdorp verkaste, voor DHC, ADO Den Haag en weer DHC) maalde er verder niet om. "Het allerbelangrijkste is dat we drie punten hebben gepakt. Hoe maakt niet uit. We hebben nu een heel mooie kans om te promoveren. Die moeten we met twee handen pakken". Hij heeft het, zegt hij, bij DHC altijd 'onwijs naar z'n zin gehad". Maar hij vond dat hij ten onrechte geen serieuze kans voor het eerste kreeg. Als A-junior trainde hij bij DHC al onder De Best. Eén plus één is twee. "Ik moest hier wel erg wennen, al zijn we onwijs goed opgevangen. Op zaterdag is er toch veel meer strijd, is het voetbal fysieker. Maar daar ben ik wel vrij snel aan gewend". Hij heeft het naar z'n zin bij SV Nootdorp. "Het klikt met de groep, binnen en buiten het veld. Ja, daar speelt de trainer ook een belangrijke rol in".

'HET CONTRAST IS ENORM'
Het is een vrolijke boel, na de wedstrijd. Drie punten in de knip. Concurrenten die punten hebben verspeeld. Daar word je ook behoorlijk mild van. De Best tegen z'n opgeluchte spelers: "We hebben niet altijd goed gevoetbald, maar wèl als een eenheid. Complimenten, mannen". 

-Verbaast het jou ook dat je al in je eerste seizoen zo goed draait?
De Best: "Natuurlijk. Dit is boven alle verwachtingen. De afgelopen twee jaar is Nootdorp er op de laatste speeldagen maar net in gebleven. Nu spelen we om promotie. Het contrast is enorm. Ik heb het weer voor elkaar, ja. Dat is me in m'n eerste jaar bij DHC ook gelukt". 

-Hoe flik je dat?
De Best: "Ik denk dat m'n aanpak werkt. Een aantal jongens is van DHC naar Nootdorp gekomen. De klik is er. Niet alleen met de trainer, ook tussen de nieuwe en de oude spelers. En ik heb het, denk ik, wel in m'n vingers". 

-Wat is je geheim?
De Best: "Je moet, als trainer, een persoonlijkheid zijn. Je moet mensenkennis hebben. En verstand van het spelletje. Ik werk bij de Politie, daar is je mond je belangrijkste wapen. Het gaat om communicatie. Maar je moet natuurlijk wèl zinnige dingen te melden hebben. Ik kan in het algemeen van een groep wel een eenheid maken. Het gaat er ook om dat de groep plezier heeft". Het zegt genoeg, zegt hij, dat er zo goed als niemand weggaat. Sterker: er komen welkome versterkingen bij. Jeffrey Aarts (ex-DHC) komt van het al naar de hoofdklas gepromoveerde Voorschoten '97. Rob Notenboom (ook ex-DHC) komt over van RKAVV. Richard Lodder, van inmiddels Topklasser Barendrecht, komt dichter bij z'n woonplaats voetballen ('Een tegenvaller', lezen we op de site van Barendrecht). En aanvaller Leroy Verstegen verruilt Oliveo voor SV Nootdorp. 

-Moest jij erg wennen bij SV Nootdorp?
De Best: "Voorschoten '97, waar ik vandaan kwam, is een grote club. Ik hield er rekening mee dat ik een paar stappen terug moest doen. Dat was ook wel zo, maar alleen qua voetbalniveau. Qua organisatie is Nootdorp goed bezig. Ik was er ook een groot voorstander van om John Karelse terug te halen. Hij weet wat er in het hogere amateurvoetbal nodig is. En ook de voorzitter wil verder met de club". 

-Probeer je met SV Nootdorp DHC-voetbal te spelen?
De Best: "Ik wil verzorgd voetbal spelen. Ik hou van combinatievoetbal, van voetbal over de grond. Dat kan ook bij Nootdorp, de jongens kunnen allemaal voetballen. We hebben ook heel goeie wedstrijden gespeeld". 

-Daar leek het deze wedstrijd niet echt op. Toch was je na afloop complimenteus. 
Kost dat je moeite?

De Best: "Ik ben geen toneelspeler. En ik kan goed relativeren. Op dinsdag bespreken we de wedstrijd altijd na. Dan worden de verbeterpunten aangegeven. En dan noem ik man en paard. Op deze wedstrijd stond een enorme druk. Het was aanhaken of afhaken. Het is nu vooral een mentale kwestie. Kunnen we omgaan met die druk? Dat is gelukt. En dus kunnen we tevreden zijn".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12