Handhaven, dat wordt nog een hele kluif voor SV Wippolder, weet ook Donny van den Bos

Algemeen

DELFT – Aanvaller Donny van den Bos is pas negentien, maar hij is ook al drie seizoenen speler van SV Wippolder 1.

Sterker: vier seizoenen geleden werd hij al halverwege de competitie overgeheveld van de A1 naar de A-selectie. Daarbij komt nog 's dat hij nooit voor een andere club speelde. En alsof dat nog niet genoeg is, kan hij ook lekker voetballen. "Dat valt wel mee", doet hij bescheiden. "Dat moet je sowieso niet over jezelf zeggen". Wat hij wèl wil zeggen, is dat voetballen in de derde klas hem niet tegenvalt. "Ik had eerlijk gezegd verwacht dat het verschil tussen de derde en de vierde klas groter zou zijn. Maar de vierde klas is wel meer fysiek, in de derde klas is het voetbal een stuk beter". 

Van den Bos is 'een echte vleugelspits'. Hij heeft ook altijd in de spits gespeeld, meestal op de (rechter)vleugel, maar ook wel centraal, "als we 4-4-2 spelen". Eén van z'n wapens is z'n snelheid. "En ik scoor ook wel makkelijk. Ik moet wel nog wat rustiger worden in m'n spel". Wat hem nog wat te vaak overkomt: "Dan zet ik m'n actie al in voordat ik de bal goed heb aangenomen. Ik moet meer rust in m'n spel krijgen. Ik probeer daar ook op te letten. En ik word erop gewezen door de trainer. Het heeft, denk ik, ook met ervaring te maken". 

Hij is overigens niet ontevreden over z'n prestaties in dit seizoen. Al was hij er wel zes wedstrijden geblesseerd tussenuit. "Enkelbanden ingescheurd. Ik ben nu weer helemaal fit. Nee, dat heb ik helemáál niet, dat ik nu voorzichtiger speel, na die blessure. Ik heb geen angst om het duel in te gaan". 

-Ben je blessuregevoelig?
"Dat wèl. Vooral m'n enkels zijn het zwakke punt. Daar ben ik al vaker aan geblesseerd geweest. Is een familiekwaaltje, die enkels. M'n broer, die ook in het eerste speelt, heeft ook problemen met z'n enkelbanden. Ik heb bij de fysiotherapeut gelopen. Geprobeerd alles om die enkelbanden heen zo sterk mogelijk te maken. Verder valt er weinig aan te doen". 

"Als je onderaan staat, kan je natuurlijk niet tevreden zijn. Maar ik ben fit en ik vind dat ik toch wel een aardig seizoen draai. Het is nog niet top, tenminste, ik hoop dat het nog niet m'n top is". 

Over hoe het SV Wippolder dit seizoen vergaat, is hij minder opgetogen. Daar zijn wel wat redenen voor, vindt hij. "We hebben aan het begin van dit seizoen veel blessures gehad. Daardoor zijn we een hoop punten misgelopen. Dan was er tot twee keer toe een trainerswissel. Werkt ook niet bevorderend". 

-Staan jullie niet gewoon op de plek waar jullie thuishoren?
"Totáál niet. Oranjeplein-de Postduiven en Den Hoorn, dat zijn de twee beste ploegen. Die staan waar ze horen te staan. Maar we hebben bijvoorbeeld tegen Oliveo gespeeld. Verloren we met 1-0. Waren we echt niet minder. En tóch ging het mis. Dat hebben we een aantal keren gehad, dit seizoen. Ik vind dat we met de groep die we hebben hoger zouden moeten staan. We zitten soms in de hoek waar de klappen vallen". 

-Heeft de tweede trainerswissel, Pierre Schultz voor Erwin Stoelinga, al effect gehad?
"Ik denk 't wel. Vooral omdat heel wat jongens het onder Erwin Stoelinga niet alles vonden. De nieuwe trainer is duidelijk in wat hij wil. Hij maakt goeie afspraken, iedereen weet waar hij aan toe is. En hij heeft goeie oefenstof". 

-Handhaven, dat wordt nog een hele klus, hè?
"Dat wordt heel moeilijk. Zeker na afgelopen zondag. We moeten ons, denk ik, erop richten dat we niet rechtstreeks degraderen. Dat zou inderdaad wel heel triest zijn als we weer naar de vierde klas zouden zakken. Daar wil ik absoluut niet aan denken. Zeker niet, omdat we na zestien jaar zijn gepromoveerd en eindelijk derdeklasser zijn. Maar één seizoen derdeklasser, dat zou wel erg zonde zijn". 

Van den Bos is, zegt hij, 'een echte Wippolderjongen'. "Degraderen zou me aan m'n hart gaan, dat wil ik echt niet meemaken". Maar geheel uit te sluiten valt dat toch niet. "We zullen met z'n allen keihard moeten werken om erin te blijven". 

Intussen moet hij er om nog een andere reden niet aan denken dat SV Wippolder na één seizoen alweer uit de derde klas kukelt. "Iedereen wil wel kijken waar z'n top ligt. Zeker als je een fanatieke voetballer bent. Dat heb ik ook. Maar om je club dan achter te laten, dat is het moeilijkste van alles. Ik wil het maximale uit mezelf halen. Waar m'n top ligt, ik zou 't niet durven zeggen. Ik wil het stapsgewijs ondervinden". Hij heeft net een gesprek achter de rug met voorzitter Hans Prade. Die wilde natuurlijk graag weten welke woeste plannen Van den Bos zoal voor de (nabije) toekomst heeft. "Ik weet 't nu nog niet. Ik wil me eerst richten op handhaven. Daarna kijk ik wel wat de volgende stap is".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12