Afbeelding

Buurthuis Onder de Schie wil weer een echt buurthuis voor de hele buurt worden

Algemeen

Editie: Week 40, Jaargang 20 |

Buurthuisvrijwilliger Dirk van den Bos (links), bestuurslid Heleen van ’t Hof (met hond), Hans de Bruijn, voorzitter Leo van der Lee en buurtbewoner Jan Gerbrands (rechts).

DELFT – Buurthuis Onder de Schie wordt weer gerund door een enthousiaste groep buurtbewoners. Vorig jaar behoorde het buurthuis aan de Rotterdamseweg 51a tot de wijkaccommodaties die vanwege bezuinigingen noodgedwongen moesten sluiten, maar buurtbewoners hebben nu zelf het heft in handen genomen.


Dat betekent dat alles weer enigszins bij het oude is, zoals het was in de tijd dat organisaties als Breed Welzijn Delft en Participe Delft nog niet bestonden en buurtbewoners het in hun eigen buurthuis voor het zeggen hadden.
Volgens bestuurslid Heleen van ’t Hof begint de geschiedenis van buurthuis Onder de Schie zo’n 25 jaar geleden. “We hadden het toen in eigen beheer en werkten met een eigen bestuur en vrijwilligers”, vertelt ze. “De aanloop vanuit de buurt was groot en er werd veel georganiseerd. Het was een levendig buurthuis.” Toen kwam Breed Welzijn Delft (BWD), dat namens de Gemeente Delft de organisatie in Delftse buurthuizen overnam. Het cursusaanbod bleef hoog, merkt Van ’t Hof op. “Het was alleen slecht samenwerken met BWD, maar daar zullen we maar niet te lang bij stilstaan…” Het BWD-verhaal eindigt eind vorig jaar, als de Gemeente meerdere buurthuizen, waaronder onder de Schie, wegbezuinigd. Cursussen werden verplaatst naar andere buurthuizen. De vaste bezoekers van Onder de Schie staken de koppen bij elkaar en stelden elkaar de vraag: Laten we dit gebeuren? Het antwoord was nee. Ze hielden een enquête in de buurt. Hieruit bleek dat de buurt het buurthuis wilde behouden om elkaar te blijven ontmoeten en cursussen te kunnen volgen. “Veel omwonenden gaven bovendien aan dat ze wel vrijwilliger wilden worden.” Daar konden de initiatiefnemers wat mee.
Het bestuur is momenteel druk met het zoeken van mensen die in Onder de Schie cursussen willen geven of ruimtes willen huren. Van ’t Hof: “Zoals mensen die schilderles of een cursus boetseren geven. We willen weer kindermiddagen organiseren of een Wmo-loket houden. De Gemeente Delft heeft daar ook wel oren naar.” Van ‘t Hof vindt het belangrijk dat het buurthuis behouden blijft. “Want dit is een speciaal buurthuis.” Bovendien: “Mensen worden steeds ouder en steeds eenzamer. Niet iedereen heeft veel familie, vrienden of buren. Daarom willen we bijvoorbeeld koffieochtenden organiseren. Je bent daar niets verplicht, maar je kunt wel eens met wat mensen ergens over praten, in plaats van de hele dag tv te kijken. We willen er echt weer voor de buurt zijn, hoewel we alleen faciliteren.”
Voorzitter Leo van der Lee heeft er alle vertrouwen in dat dit goed komt. “We hebben de tijdsgeest mee”, merkt hij op. “Mensen hebben weer wat voor elkaar over, maar er moet wèl een ruimte zijn waar ze kunnen samenkomen. Dat kan nu hier. Laat buurtbewoners hierheen komen en laat ze met elkaar genieten. Er wonen zo’n negenhonderd gezinnen rondom het buurthuis. Dat is natuurlijk fantastisch.”
Zaterdag 12 oktober is alvast een mooie eerste activiteit. Dan vindt tussen 10.00  uur en 16.00 uur een rommelmarkt plaats. Die wordt gecombineerd met een open dag. Iedereen kan kennismaken met het bestuur. “We hopen bovendien alvast wat cursussen aan te bieden”, geeft Van der Lee aan. Geïnteresseerde cursusaanbieders kunnen zich melden via de website www.onderdeschie.nl of e-mailadres heleenvthof@gmail.com. De voorzitter hoopt dat het volgende week zaterdag druk wordt. En dat het buurthuis ook in de dagen, maanden en jaren daarna weer bruist. Net als vroeger… (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12