Afbeelding

Hoge rekeningen van Gemeente Delft voor zelfstandige buurthuizen

Algemeen

Editie: Week 22, Jaargang 34 |

DELFT – De twee Delftse buurthuizen die met hulp van vrijwilligers de deuren open houden, raken een fiks deel van hun inkomsten kwijt aan de Gemeente Delft. De stichtingen moeten nog meer activiteiten organiseren om financieel de touwtjes aan elkaar te knopen.

Door: Bjinse Dankert


Het is 'het zwaard van Damocles' dat dreigend boven het vorig jaar heropende buurthuis Onder de Schie hangt: de huurkosten die sinds deze zomer moeten worden overgemaakt naar de bankrekening van de gemeente. Leo van der Lee kijkt er nog altijd vrolijk bij, maar het is hem en de andere vrijwilligers van het buurthuis aan de Rotterdamseweg bittere ernst. Elke maand is de stichting tegenwoordig zo'n 1900 euro aan huur kwijt aan de gemeente. En dat is nog maar het begin. De huurprijs zal in de loop van de komende tweeënhalf jaar oplopen tot boven de 3500 euro per maand. Die som geld is enkel en alleen om het gebouw van de gemeente te huren. Elektriciteit, verwarming en water vormen een aparte kostenpost, benadrukken Van der Lee, Maartje Martens en Erik van Hunnik.


Ze willen het nog netjes houden, maar noemen het bedrag 'wel een heel hoge huur' voor een gebouw dat diezelfde gemeente nota bene van plan was af te stoten. Twee jaar geleden besloot het College van B en W om acht van de 23 Delftse buurthuizen te sluiten en zo 1,5 miljoen euro aan uitgaven te besparen. Die bezuiniging lijkt echter nog niet geheel gehaald: wethouder Raimond de Prez laat via de persvoorlichter weten dat 'meer dan een miljoen euro van de geplande besparingen' is gerealiseerd. Bij twee van de acht buurthuizen die dicht moesten bleven de deuren uiteindelijk open doordat vrijwilligers op de bres sprongen. Maar beide buurthuizen blijken niet zomaar kosteloos te zijn overgedragen.
Want ook de stichting van het buurthuis in Voorhof draagt nog een fikse financiele erfenis, vertellen bestuursleden Christina Terpstra en Rob Senechal. De stichting heeft het gebouw gekocht en moet dat complete koopbedrag voor eind 2016 hebben afgelost. De stichting betaalt elk jaar erfpacht. In totaal kost de afdracht aan de gemeente zo'n 1400 euro per maand, berekenen de bestuursleden.
“Dat ben je dus puur kwijt aan de opstal”, zegt Senechal. “Ik zie onze penningmeester af en toe wel zorgelijk kijken. Het zou zonde zijn als de boel failliet gaat. Mocht dat gebeuren, dan beschouwt de gemeente het al afbetaalde geld als huur, het gebouw valt terug naar de gemeente. En voor ons houdt het gewoon op.”

Voorzichtig optimistisch
Terpstra onderstreept wel 'voorzichtig optimistisch te zijn'. “Er zijn een boel positieve signalen. Er is een deel van de activiteiten behouden, zoals schilderen en lessen Tai Chi. Sommige activiteiten waren al verplaatst naar andere buurthuizen, maar zijn weer teruggekeerd. Het zijn kleine dingetjes, maar ik zie ook dat er nieuwe activiteiten bij komen.”


Ook meldt de stichting dat Fonds 1818 en het Oranjefonds geld hebben toegezegd om het sterk verouderde gebouw op te knappen en om ruimtes geschikt te maken voor verdere activiteiten.
Extra activiteiten blijven namelijk hard nodig om financieel de touwtjes aan elkaar te kunnen knopen, vertellen de bestuurders van beide stichtingen. Beide organisaties laten doorschemeren dat de financiele verplichtingen aan de gemeente niet op vallen te brengen zonder extra buurthuisactiviteiten die inkomsten in het laatje brengen.


Van der Lee: “We zijn de activiteiten nu weer aan het opbouwen en uitbreiden. Tot nu toe redden we het, maar er zijn wel meer activiteiten nodig. Dat is essentieel om door te kunnen gaan.”
Deze krant vroeg wethouder De Prez om de financiële cijfers die de stichtingen noemen te bevestigen, maar zijn perswoordvoerder laat in antwoord slechts weten dat de gemeente geen mededelingen doet 'over de hoogte van huurprijzen'. In de herfst willen de twee stichtingen met de Gemeente Delft om tafel om het afgelopen jaar te evalueren en zo nodig hun zorgen te uiten.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12