Afbeelding

Het bestaan van Buurthuis Onder de Schie komt steeds meer boven water

Algemeen

Editie: Week 46, Jaargang 22 |

Aad Vonk (links) en Erik van Hunnik zien een stijgende lijn in het aantal activiteiten en bezoekers in Buurthuis Onder de Schie.

DELFT – Het valt niet mee om zelfstandig een buurthuis te runnen, maar het gaat. Dat ervoeren de Delftenaren die het door de gemeente afgestoten Buurthuis Onder de Schie onder hun hoede namen.
 

Enkele bezuinigingsrondes geleden, in 2011, besloot Delft acht van de 23 buurthuizen in de stad af te stoten, waaronder het buurthuis aan de Rotterdamseweg 51a. Dat sloot een jaar lang haar deuren, terwijl betrokken buurtbewoners werkten aan plannen voor een overname. “Ze vonden dat deze plek niet verloren mocht gaan”, blikt Erik van Hunnik, de 52-jarige voorzitter van het bestuur, terug. Het gevolg van de sluiting was wel dat iedereen die er iets organiseerde, zijn of haar heil elders ging zoeken. “Lastig om hen weer terug te krijgen”, weet Van Hunnik. “Zij denken: We zitten hier op onze nieuwe plek ook prima.” Daar komt bij dat bemoeienissen van Breed Welzijn Delft in het verleden  wat kwaad bloed heeft gezet onder bezoekers en vrijwilligers van toen. “Sommigen zeggen daardoor dat ze hier nooit meer een voet over de drempel zetten.”

Goede kant
Gelukkig, ervaren de vrijwilligers van Onder de Schie, komen er steeds meer bezoekers en aanbieders van activiteiten naar Onder de Schie. “Er zit zeker schot in de zaak, het gaat de goede kant op”, vindt de voorzitter. Dat moet ook, want er is een aflopende subsidieregeling met de Gemeente Delft. De huur valt zodoende momenteel nog op te brengen, maar moet over anderhalf jaar volledig zelfstandig worden opgehoest. Volgens Van Hunnik betreft het een ‘commerciële marktprijs’ die moet worden betaald. “Dat maakt het voor ons lastig”, stelt hij. “Terwijl het hier een sociaal gebeuren is”, voegt de 61-jarige vrijwilliger Aad Vonk eraan toe.

“We hebben met ons buurthuis een belangrijke functie. Andere buurthuizen moesten sluiten, bejaardenhuizen gaan dicht en ouderen moeten langer thuis blijven wonen.” Vonk en Van Hunnik merken dat de ouderen behoefte hebben aan sociale contacten. Eens in de twee weken kunnen zij in Onder de Schie voor vijf euro van een driegangendiner genieten. Die activiteit is standaard volgeboekt. “De gang staat hier dan vol met rollators en binnen is het gezellig druk. We vangen datgene op wat door de overheden wordt weggesneden.” Bezuinigingen op buurthuizen heeft Erik van Hunnik dan ook nooit echt begrepen. “Want op het moment dat we hier jeugd over de vloer hebben, zijn ze van de straat. Als ouderen langer thuis moeten wonen, maar in ons buurthuis nog leuk contact met anderen hebben; dat is toch niet in geld uit te drukken? We hebben – zeker nu - een hele belangrijke functie. Waar kunnen eenzame ouderen anders nog naartoe?”


Naast de vele workshops, cursussen en activiteiten die er worden georganiseerd, vieren ook steeds meer mensen hun feestje of verjaardag in het buurthuis. Dat kan, want iedereen is er welkom, benadrukken Vonk en Van Hunnik. “Wie hier nog nooit is geweest moet zeker eens komen kijken. We zijn geen kroeg, maar er hangt een hele ontspannen sfeer. Het is de perfecte plek om je buren te leren kennen.”


Zondag 30 november is een prima gelegenheid om het buurthuis, de gebruikers en de bezoekers beter te leren kennen, want dan is er van 14.00 uur tot 18.00 uur een braderie, loterij, activiteiten voor kinderen en ondernemers presenteren zich. Meer weten? Kijk dan eens op www.onderdeschie.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12