Afbeelding

Wat IK zeggen WIL

vaste rubrieken

Editie: Week 5, Jaargang 23 |

Ouderen de klos
DELFT - Hoe kan het toch dat overheden, landelijk of lokaal, telkens weer iets in regels weten vast te leggen waarbij ouderen de klos zijn. Lokaal was het goedlopende buurthuis van jaren geleden beter af bij Breed Welzijn Delft. Intussen weten we dat dat een gedrocht was, maar even zo vrolijk gaat het over in SRO, waar Participe ook nog het welzijnswerk verzorgt. Voor wie het niet weet; SRO is een bedrijf uit Amersfoort waarvan ik de indruk krijg dat het een vastgoedbedrijf is. De afkorting wordt nergens op de site verklaart en als je geen cookies wilt gaat de site op grijs… In de Wippolder weten de ouderen intussen dat participeren, iets waar wethouder de Prez zich voor zegt in te zetten, alleen wordt goedgekeurd als dictatoriaal gedrag gevolgd wordt. Ze vinden letterlijk de hond in de pot. Landelijk gezien moeten we ook participeren in de zorgvraag van onze ouderen. Als kind van, buurman en misschien ook nog wel als vrijwilliger, mag ik mensen helpen aankleden, douchen, haar kammen, scheren, nagels knippen, kortom: verzorgen. Echter, als verzorging een betaalde functie wordt moet er ineens een MBO-opleiding gevolgd zijn. Mensen die al jaren deze zorgtaak uitvoeren, kinderen hebben opgevoed dus weten wat ze doen en hoe het moet, mogen per 1 januari niet meer meedoen. Het wordt tijd dat aanstaande ouders ook verplicht worden om gecertificeerd - minimaal zorg niveau 2 - te zijn en een pedagogische opleiding hebben gevolgd. Wederom staan de ouderen in de kou en moeten ze zich maar laten welgevallen dat ze dagelijks door een ander worden geholpen.
M.J.A. Rust, Delft

Rookvrij?
DELFT - Het nieuwe Reinier de Graaf opent in augustus 2015 haar deuren. De gastvrijheid staat hoog in het vaandel, zo schrijft men in de krant Delft op Zondag van 25 januari. Dat betekent gastvrouwen, speciale wachtkamers, restaurants, et cetera. Voor mij betekent gastvrijheid een echt rookvrije ingang! Tot nu toe is de situatie echt beschamend voor een ziekenhuis. Ik ben hier al jaren aandacht voor aan het vragen. Ondanks duidelijke borden, houdt men zich er niet aan en ook is de situatie zo dat de rookabri’s met de opening naar de ingang van het ziekenhuis toe staan. De handhaving van het verbod is uitermate zwak. Ook heeft men, ondanks mijn herhaaldelijke verzoek, nergens uitleg vermeld van de reden van het rookverbod, namelijk het feit dat er mensen zijn die forse gezondheidsklachten krijgen door het roken op die plek. Ik kom eigenlijk altijd het ziekenhuis binnen met forse benauwdheidsklachten door de rokers én door de peuken die overal voor de ingang liggen. Mijn verzoek behelst: Goede markering op de straat - die al ver buiten de ingang begint, goede uitleg, een rookplek op grote afstand van de ingang, duidelijke bewegwijzering naar de rookplek en zeer strenge handhaving. Ik weet best hoe lastig dit is en ik zie dat veel ziekenhuizen hiermee worstelen, maar ik daag Reinier de Graaf uit om nu eens echt gastvrij te zijn voor alle patiënten, ook voor mensen die last hebben van rokers. En zich daarmee als ziekenhuis ook te profileren.
A.P. Nauta, Delft


Geen hond

DELFT - Naar aanleiding van het artikel in Delft op Zondag dat er geen hond is toegestaan tijdens het etentje voor ouderen in de Wippolder het volgende: Sinds het bestaan van Wijkwerk Wippolder is het niet toegestaan honden mee naar binnen te nemen, uitgezonderd hulphonden. De kok en zijn vrouw die het eten bereiden doen voorkomen of dit altijd getolereerd werd, maar dat is beslist niet waar. Als sommige bezoekers zich niet houden aan het verbod en toch hun hond mee naar binnen nemen wil dat niet zeggen dat het mag. Dit echtpaar was al eerder gewaarschuwd dat zij hun hond niet meer mee naar binnen mochten nemen. Dat hun hond de gehele tijd braaf in zijn mandje bleef liggen is pertinent niet waar, de hond liep regelmatig zijn baasje achterna de keuken in. Hoe verzin je het, een kok die zijn hond mee naar zijn werk neemt! Hierover waren al klachten van enkele deelnemers van het eetcafé gekomen. Dat hun hond niet alleen kan zijn zoals zij beweren is ook niet waar, het is bekend dat de hond ook wel thuis of in de auto bleef. Jammer dat deze gewaardeerde vrijwilligers niet in willen zien dat zij niet goed bezig zijn en nu hun probleem verschuiven naar de beheerder. Kwalijk is het dat men nu dreigt de activiteit te zullen stoppen waardoor zo'n veertig deelnemers de dupe zullen zijn. Maar misschien zijn er wel andere koks die graag willen komen koken en hun gezond verstand gebruiken en geen hond mee brengen.
Sjaak Pagie, Delfgauw

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12