Afbeelding

Kledingbank en dienstenwinkel in voormalig buurthuis en er komt nog meer bij

Algemeen

Editie: Week 27, Jaargang 22 |

De officiële opening van Biesonder ging gepaard met verschillende toespraken en werd goed bezocht. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Het was maandag feest aan de Van Lodesteynstraat 83b, het voormalige buurthuis ’t Ooievaarsnest. Het pand heeft namelijk twee nieuwe bestemmingen gekregen: een kledingbank en een dienstenwinkel. Maandag was de opening van deze locatie, die voortaan ‘Biesonder’ heet.

Kledingbank ‘De Buurvrouw’ is er voor Delftenaren die geen geld hebben voor kleding maar toch leuk gekleed door het leven willen. Zij kunnen hier kosteloos iets uitzoeken en meenemen. De dienstenwinkel is een initiatief van de Stichting PerspeKtief. Buurtbewoners kunnen er terecht met verzoeken voor klusjes, die vervolgens door cliënten van en onder begeleiding van Stichting PerspeKtief tegen een kleine vergoeding worden uitgevoerd. 


“Waarom? Omdat wij het hartstikke belangrijk vinden om onze cliënten, regiogenoten met psychische problemen, dak- en thuislozen of slachtoffers van huiselijk geweld, zo snel mogelijk een stap vooruit te helpen en weer mee te laten doen”, legt Barbara Berkelaar, bestuurder van PerspeKtief, uit. “We wilden van niets iets maken.” Dat is gelukt, want het voormalige buurthuis stond leeg en heeft nu meerdere mooie bestemmingen. “Woonbron was bereid deze locatie tegen een mooie prijs aan ons te verhuren, zodat wij hier initiatieven voor en door de wijk bij elkaar konden brengen. Buurtbewoners kunnen voortaan in de dienstenwinkel terecht om – bijvoorbeeld - te vragen of iemand van PerspeKtief boodschappen voor ze wil doen of als hun tuintje moet worden opgeknapt.


Berkelaar denkt dat het niet bij deze bezetting van Biesonder blijft. “Er gaan meer initiatieven komen. We hebben bijvoorbeeld de Speelotheek benaderd om zich hier te vestigen en we zijn in gesprek met enthousiastelingen achter de stedenband Delft-Estelí. Zo kunnen we nog meer cliënten aan het werk helpen. Dit gaat groeien en nog groter worden, dat weet ik zeker. We gaan er samen met de wijk iets moois van maken.” Dat is precies waar PerspeKtief voor staat, benadrukt Bekelaar. “We hebben de mentaliteit dat we denken in kansen, leren door te doen en we vieren de persoonlijke successen van onze cliënten, als die bijvoorbeeld een eigen huis, werk en een gezond netwerk krijgen. Dat hoeft niet altijd veel geld te kosten of te worden gesubsidieerd.”


Kledingbank
Ook de kledingbank De Buurvrouw kost nauwelijks iets, de enige kosten zijn de huur - die door PerspeKtief wordt betaald, maar het initiatief levert nu al veel op. De zaak wordt gerund door vrijwilligers en cliënten van PerspeKtief, heel wat regiogenoten doneerden er kleding die vervolgens hun weg vonden naar Delftse minima. De Buurvrouw ging een maand geleden al onofficieel open. “De eerste dag was het ontiegelijk druk”, blikt Karin Molenaar, één van de initiatiefnemers, terug. Daarna werd het beduidend rustiger, merkte ze. “Het lijkt wel of mensen niet durven te komen of dat ze het niet helemaal snappen. Maar wij doen niet moeilijk over papieren of formulieren. Mensen die het moeilijk hebben mogen hier komen voor kleding.” Kleding is er genoeg. “We hebben een aanvoer joh, dat wil je niet weten. Echt waanzinnig mooie kleding ook.” De afgelopen maand heeft de kledingbank al zo’n 175 cliënten van de Voedselbank aan een nieuwe outfit geholpen. “Die waren onwijs blij. Als je dan ’s avonds thuis op de bank zit en daarover nadenkt; dat heeft zo’n ontiegelijk goed gevoel. Vaak komen mensen die echt niks hebben hier wat onzeker binnen en gaan ze met een big smile weer naar huis. Daar doen we het echt voor, dat is zo mooi…”


Ook de opening afgelopen maandag vond Karin Molenaar geweldig. Het was druk en erg gezellig. De dames achter de kledingbank werden overspoeld met complimenten over hoe mooi hun kledingbank voor minima is geworden. “En de officiële opening was net een trouwerij”, merkt ze op. “Ik heb de helft niet meegemaakt.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12