Afbeelding

Sociale media als wapen tegen criminaliteit in Tanthof

Algemeen

Ron Timmer, wijkagent Mark Fiering, Esther Lalleman en Mitchel zetten zich in voor een veiliger Tanthof. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Een groep bewoners van Tanthof is de inbraken en criminaliteit in hun wijk zat. Ze waarschuwen elkaar voortaan via WhatsApp en Facebook voor verdachte zaken en dat helpt, benadrukken ze. De wijkagent is er blij mee.

Buurtbewoner Peter begon in februari met het initiatief nadat hij steeds vaker verhalen over inbraken in Tanthof hoorde. Inmiddels staan tachtig gezinnen in Tanthof-oost en –west via WhatsApp in verbinding met elkaar. “We willen inbraken vooral voorkomen”, legt Peter uit. “Het is niet dat we als een soort buurtwacht de wijken ingaan.” Ron Timmer, ook bij de groep aangesloten, zegt dat hij door het onderlinge contact met mede-wijkbewoners z’n omgeving meer en beter in de gaten houdt. “Vroeger liet ik de hond uit, nu kijk ik ondertussen of ik iets verdachts zie.”


Het is moeilijk te peilen of hun inzet zinvol is, geeft Peter aan. “Inbraken gaan in golven. Het lijkt nu even beter te gaan, maar dat zegt allemaal niets. Maar nadat er een tijdlang heel veel inbraken achter elkaar werden gepleegd, waren we het zat. Buurtbewoners zijn hier in elk geval oplettender geworden. En samen sta je sterker”

Verdacht busje
Esther Lalleman, één van de beheersters van de groepen, merkt op dat de laatste tijd regelmatig een verdacht wit busje met Oost-Europees kenteken door de wijk rijdt. “Die is vandaag nog gesignaleerd”, zegt ze. “Dan krijg ik daar een foto van binnen en die zet ik zo, pats, op Facebook en WhatssApp.” Andere bewoners weten dan dat, als ze dit busje in hun straat zien, ze op hun qui vive moeten zijn. Ook van een onbekend maar berucht onguur type, dat dagelijks door de wijk struint en bij huizen en in auto’s naar binnen kijkt, worden onderling foto’s en informatie verspreid.


Tanthof heeft twee wijkagenten, die volgens de initiatiefnemers erg blij zijn met hun inzet. Niet vreemd ook, want vier ogen kunnen onmogelijk een 23 vierkante kilometers grote wijk met 15.000 inwoners in de gaten houden. “Een wijkagent kan het niet alleen, daar zijn wijken te groot voor”, zegt Peter. “Maar we kennen onze grenzen. Als er echt iets is bellen we naar 112. We gaan niet zelf iets of iemand aanpakken.” Ongeruste buurtbewoners in andere Delftse wijken hebben inmiddels lucht gekregen van het initiatief in Tanthof. ”Die roepen nu dat ze dit ook willen”, weet Peter.


Volgens Peter moeten we nu niet denken dat Tanthof een gevaarlijke wijk is. “Maar je merkt wel dat mensen behoefte aan zo’n initiatief hebben. Ons streven is dat dit weer een rustige en veilige buurt wordt waar iedereen leuk kan leven.” Peter en Ron Timmer verwachten dat dit gaat lukken. “Als we dit niet proberen dan loop je altijd achter de feiten aan. Nu hebben we meer houvast.”
Buurtbewoners die zich bij de groep willen aansluiten, kunnen zich aanmelden via info@veiligwonentanthof.nl.

 

Wijkagenten blij met extra ogen en oren

Mark Fiering is één van de twee wijkagenten in Tanthof. Zij zijn blij met de betrokkenheid van de buurtbewoners. “Dit is een geweldig initiatief”, reageert Fiering. “Het is een langverwachte nieuwe manier waarmee burgers kunnen participeren. Zij leven in de wijk en kijken met andere ogen naar hun buurt.” Of dat helpt? “Alles helpt”, vindt Fiering. “Alles wat burgers kunnen en willen ondernemen op het gebied van veiligheid, helpt. Dit initiatief is al minimaal één zaak uitgekomen waarbij, dankzij een foto van een buurtbewoner, een diefstal van een telefoon is opgelost.” Bovendien: “Buurtbewoners worden hierdoor alerter. Omdat ze op zo’n groepschat zitten kijken ze met een andere ogen naar buiten. Dat brengt een hoop informatie teweeg. Geweldig dat dit kan.” Het lijkt Fiering daarom goed dat zulke chatgroepen ook in andere wijken gaan ontstaan. “Hoe meer van dit soort groepjes, hoe beter.” Het is overigens niet zo dat hij zelf ook aan de chatgroep deelneemt. “Maar ik heb contact met de beheerders, zij filteren de informatie en laten het me weten als er iets van belang is. We geven de buurtbewoners geen leiding, alleen adviezen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12