Afbeelding

Pas op voor duistere zaken tijdens de donkere dagen

Algemeen

Editie: Week 46, Jaargang 22 |

De politie voert tijdens het Donkere Dagen-offensief meer surveillances en grote controles uit.

DELFT – De Donkere Dagen van Delft zijn een mooie tijd van warmte, gezelligheid en samenzijn, maar hebben ook een keerzijde. Inbrekers maken dankbaar gebruik van de mogelijkheden die donkere dagen ook met zich meebrengen, weet John Scheele van de politie.


Hij is op bureau Delft verantwoordelijk voor de portefeuille woninginbraken en weet er alles van. Bijvoorbeeld dat het aantal inbraken dit jaar stijgt ten opzichte van vorig jaar. Maar, weet Scheele ook, als de politie èn Delftenaren komende tijd hun best doen inbraken zoveel mogelijk te voorkomen, kan een hoop ellende worden bespaard.


Politie Delft heeft vorige maand officieel het Donkere Dagen-offensief gestart en voert sindsdien bijvoorbeeld meer surveillances en grote controles uit om het inbrekersgilde een halt toe te roepen. “Dat heeft al geleid tot een aantal aanhoudingen”, zegt John Scheele. “Daarbij valt op dat het veelal jonge daders zijn, met zelfs een uitschieter naar een jongen van 13 jaar.”


Delft zit echter, beseft Scheele, aan de hoge kant wat aantal inbraken betreft. Dat aantal moet omlaag en de politie kan daarbij alle hulp van Delftenaren gebruiken. “We zien wat dat betreft goede ontwikkelingen in Delft, met bijvoorbeeld de WhatsApp-groepen in Tanthof en Voorhof. In Buitenhof maakt een groep buurtbewoners elkaar al jaren via een telefooncirkel attent op verdachte zaken. Daarnaast hebben we in Delft het middel Burgernet, waarmee we enorm veel mensen in stelling kunnen brengen en een stukje bewustwording kunnen creëren. We zijn blij met die duizenden extra ogen in de wijken.”

Interessante periode
Tijdens het Donkere Dagen-offensief focust de politie vooral op het bestrijden van inbraken, overvallen en straatroven. “Want dit is voor inbrekers en straatrovers een interessante periode”, weet John Scheele. “De gordijnen zitten dicht en bewoners zien niet wat er buiten gebeurd.” Terwijl de boeven buiten uitstekend kunnen zien of er iemand thuis is. Of niet. Ondertussen via social media laten weten dat je op pad of op vakantie bent, wordt door inbrekers gezien als een uitnodiging. Vorig jaar vonden in Delft, alleen al op de avond van Lichtjesavond, dertien woninginbraken plaats. “We proberen mensen erbij te betrekken en hen bewust te maken van het feit dat inbrekers juist nu actief zijn. We willen de stad veilig houden. Als politie weten wij wat een impact een inbraak op het slachtoffer kan hebben, zeker bij ouderen en eenzame mensen. Sommigen kunnen er tijden lang niet meer van slapen. Als wij inbrekers kunnen pakken dan geeft ons dat een goed gevoel. Zo dragen we bij aan de veiligheid in onze stad.” Inbrekers vinden het minder fijn, want het is een fabeltje dat ze dezelfde dag nog het bureau uitwandelen. “Ze zitten standaard veertien dagen vast en in het wetboek staat er zes maanden voor.”


Voorkomen is beter dan genezen, dus heeft John Scheele goede tips die inbrekers zoveel mogelijk buiten de deur moeten houden (zie kader). Het merendeel hiervan hoeft niks te kosten. Mocht het toch zo ver komen en hoort u een inbreker, laat dan weten dat hij is opgemerkt door iets te roepen of het licht aan te zetten. Doorgaans zijn ze dan zo verdwenen. “Ga niet zelf voor politie-agent spelen”, benadrukt John Scheele, “maar bel 112.” Verder verzoekt hij iedereen geen spullen te kopen waarvan de afkomst verdacht is of het gevraagde bedrag te mooi is om waar te zijn. “Zonder heler geen steler.”

 

 

Enkele tips om inbraken zoveel mogelijk te voorkomen:

-Zorg dat de woning een bewoonde indruk heeft
-Schakel buren in als je een weekend of weekje weg bent
-Wees bewust van de kracht van sociale media
-Laat niets open staan als je niet thuis bent, ook niet op eerste verdieping
-Doe de deur altijd op nachtslot
- Plaats een SeCu anti-inbraakstrip
-Plaats een extra slot boven in de deur
-Gebruik sloten met SKG-keurmerk
- Plaats een deurspion, eventueel met opnamemogelijkheden
-Plaats camera’s op je privé-eigendom
-Bel 112 bij verdachte omstandigheden, dus ook bij twijfel

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12