Afbeelding

Nul inbraken tijdens Lichtjesavond

Algemeen

Editie: Week 50, Jaargang 22 |

DELFT – De politie is trots op het feit dat er tijdens Lichtjesavond welgeteld nul inbraken waren. Een aanzienlijke verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen er op deze feestelijke avond dertien keer werd ingebroken in Delft.


De politie had er vooraf flink op ingezet om inbrekers tijdens Lichtjesavond dit jaar geen kans te geven. Lopend, op fietsen, bromfietsen, motors, wagens en zelfs met een helikopter hielden ze de stad en verdachte lieden in de gaten. “Een groot offensief dus”, zegt John Scheele, op bureau Delft verantwoordelijk voor de portefeuille inbraken. “We hebben heel wat verdachte gasten gecontroleerd en wat bekende koppen verstoord. Dat heeft ze afgeschrokken.” Delft kreeg hierbij hulp van collega’s uit Westland, Rijswijk en Den Haag.


“Ik ben zeer trots dat er niet één inbraak is geweest”, vervolgt Scheele. Dat was, benadrukt hij, deels te danken aan alle Delftenaren die ervoor zorgden dat hun woning minder tot inbraak uitnodigde of maatregelen namen om inbrekers buiten de deur te houden. “Daarnaast hebben we een mediaoffensief gedaan om mensen attent te maken op inbrekers en hadden we tekstwagens geplaatst. Dit alles heeft ertoe geleid dat we met z’n allen dit resultaat hebben bereikt.”


Een mooi resultaat, maar ‘we’ zijn er nog niet. Niet alleen Lichtjesavond, maar de hele maand december is een periode waarin het inbrekersgilde graag haar oneerbiedige en onsympathieke ‘beroep’ uitoefent. “De dagen voor de Kerst zijn toch een periode waarin veel mensen weg zijn, hun huizen staan dan leeg. Dat zorgt voor piekmomenten in het aantal inbraken. Vorig jaar waren in Delft in december honderd inbraken; dat is zo’n één vierde van het totale aantal inbraken vorig jaar.” Wie deze maand iets verdachts ziet, moet 112 bellen, adviseert John Scheele. “En wees alert. We kunnen helaas niet elke dag, zoals met Lichtjesavond, zoveel man en een helikopter inzetten en een beroep doen op onze partners.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12