Afbeelding

Plannen herindeling Reinier de Graafweg nog niet rimpelloos

Algemeen

Editie: Week 50, Jaargang 22 |

De gemeente Delft staat open voor de ideeën van de bewoners. (foto: Marijn Abbenhuijs)

DELFT - De mensen die rondom de Reinier de Graafweg wonen kregen afgelopen maandag voor de eerste keer de kans om te reageren op het herinrichtingvoorstel van de gemeente Delft. In de aula van het Stanislascollege bleek niet iedereen even blij.

Door: Marijn Abbenhuijs

Jan Langstraat, woordvoerder van de Gemeente Delft staat net te vertellen dat de gemeente open staat voor ideeën en voorstellen van de bewoners als een zware delegatie van de Delftse watersportvereniging zichzelf in het gesprek uitnodigt. Voorzitter Adriaan Kornet lijkt in paniek te zijn. “We moeten via Delft op Zondag geïnformeerd worden over de plannen rondom de herinrichting van de Reinier de Graafweg”, begint hij zijn relaas. “Ik werd echt overvallen door de berichten die ik heb gehoord. Ik ben vervolgens als een gek zoveel mogelijk informatie gaan verzamelen en heb alle stukken gelezen. In al die stukken is één punt niet opgenomen en dat is watersport. De weg naar de A4 gaat in Midden-Delfland via een brug over het water heen, maar die brug is te laag. Nu is dat nog geen heel groot probleem, want die brug kan open. Maar die brug wordt breder. Er komt een busbaan en een fietspad. Als die weg een directe verbindingsweg naar de A4 wordt, komen daar per dag 20.000 auto’s meer overheen dan nu. Als die brug dan open moet voor waterrecreatie, krijg je een gigantische file. Die brug kan dus niet meer open en dat is de doodsteek voor mijn vereniging, want dan kan je vanaf onze steiger nergens meer naartoe varen.”

Jan Langstraat hoort het aan, geeft toe dat in ieder geval de Gemeente Delft het belang van de watersporter niet in het vizier heeft gehad, dat de indeling van de brug op het conto van de Gemeente Midden-Delfland komt en spreekt de intentie uit om erover in gesprek te gaan. Daar is Henriëtte Welle Donker het mee eens. “Het gaat om het algemeen belang”, zegt ze vriendelijk. “Dan moeten we elkaar niet buitensluiten. We hebben het over een historische vaarroute en het zou zonde zijn als die verdwijnt. Dat kan niet de bedoeling zijn en daarom moeten we samen een oplossing bedenken.” De watersportkwestie krijgt ongetwijfeld nog een staartje.


Twee tafels verderop worden ook stemmen verheven. Een geïrriteerde Sietse Oudshoorn maakt al noterend zijn verhuisplannen kenbaar aan een andere gemeentewoordvoerder. “Mijn slaapkamer is aan de straatkant”, stamelt hij. “Tijdens de warme zomer, heb ik mijn ramen open staan. Als daar straks meer dan 30.000 auto’s per dag langs komen, is mijn leefbaarheid verpest. Bedenk je ten eerste eens wat voor uitlaatgassen je allemaal binnen krijgt en bovendien zal het muurvast komen te staan in de spits. Mijn huis wordt onbereikbaar en ik heb geen rust meer. Ik vind het schandelijk. Het mag niet doorgaan. Ik heb vandaag al meerdere bewoners gesproken die er absoluut tegen zijn. Hun namen heb ik hier opgeschreven. Wij gaan actie ondernemen om ervoor te zorgen dat de plannen worden stopgezet. Als ze doorgaan, ga ik verhuizen. Maar dat wil ik eigenlijk helemaal niet, want ik woon in een heerlijk huis.”

Niet iedereen is boos over de plannen. Veel bewoners zien er de voordelen van in en met name het Reinier de Graaf- ziekenhuis is groot voorstander van de plannen. De gemeente zal alle reacties meenemen en overwegen voordat begin volgend jaar het herinrichtingsplan definitief wordt.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12