Afbeelding

OZB wordt nog grotere melkkoe voor Gemeente Delft

Algemeen

Editie: Week 45, Jaargang 22 |

Gemiddelde woonlasten per gezinsituatie in Delft voor 2014 en 2015 (Bron: Gemeente Delft)

DELFT -  De onroerendezaakbelasting (OZB) stijgt de komende twee jaar met ruim negen procent: vijf procent volgend jaar, en minimaal vier procent in 2016. Draconische maatregelen – maar noodzakelijk om de financiën op orde te brengen, oordeelt VVD-fractievoorzitter Bart Smals.

Vorige week kondigde D66-wethouder Aletta Hekker een verhoging van de OZB aan van 5 procent. Wat de wethouder echter niet aankondigde is dat het college van B en W nu al plannen voorbereidt om de OZB ook in 2016 flink op te schroeven. Worden deze plannen goedgekeurd, dan wordt de OZB in Delft in twee jaar tijd met meer dan 9 procent verhoogd. Dat blijkt uit de Delftse programmabegroting en wordt bevestigd door de Gemeente Delft. De verhoging resulteert in een opbrengst van meer dan twee miljoen euro aan extra inkomsten die de gemeente naar eigen inzicht kan gebruiken.

Voor deze stijging gebruikt de gemeente een boekhoudtruc waardoor de woonlasten laag blijven maar de gemeente wel meer vrij besteedbaar geld in handen krijgt. Het totaal aan woonlasten wordt gevormd door de heffingen voor het afvoeren van afval en riolering en de OZB. In 2016 is de gemeente van plan zowel de afvalstoffenheffing als de rioolheffing te verlagen – maar verhoogt tegelijkertijd de OZB met hetzelfde bedrag. Op papier stijgen zo de woonlasten nauwelijks. Er is echter wel een belangrijk verschil: Een gemeente mag zelf bepalen hoe de opbrengsten uit de OZB worden uitgeven, terwijl dat niet geldt voor de belastingen voor afvalverwerking en riolering. Door deze verschuiving binnen de woonlastenpot kan de gemeente haar eigen kas beter vullen.

Eigenaren van woningen en bedrijven zijn hier echter de dupe van. Zij profiteren namelijk niet van een daling van de riool- en afvalheffing, omdat bij hen hetzelfde bedrag bij de OZB weer wordt opgeteld. Huurders lijken daarentegen aan te koersen op een verlaging van hun woonlasten volgend jaar. Zo verschuiven de inkomsten die de gemeente ontvangt via belastingen nog sterker naar woningeigenaren en bedrijven. Dit jaar ontving de gemeente bijna 23 miljoen euro via de OZB, bij een stijging van 9 procent zou dit in 2016 groeien naar bijna 25 miljoen euro.

VVD ongelukkig
De forse stijgingen van de OZB maken VVD-fractievoorzitter Bart Smals 'volstrekt ongelukkig', zo laat Smals desgevraagd weten in een reactie. Hij belt nog even na of het klopt dat het college de OZB ook in 2016 wil laten stijgen. "De marketing van de begroting is beter dan de werkelijkheid", verzucht hij daarna. "Het zijn draconische maatregelen. De bewoners van Delft krijgen historisch hoge lasten voor hun kiezen."

Traditiegetrouw pleit de VVD juist vurig om de woonlasten en OZB te verlagen. Desondanks zal Smals het beleid van het college blijven steunen. "Nu weglopen is niet zinvol. De VVD heeft de afgelopen jaren niet aan het college deelgenomen, ik voel mij niet verantwoordelijk voor het creëren van de financiële rotzooi. Maar de VVD loopt ook niet weg voor de verantwoordelijkheid om de boel te gaan schoonmaken."

Smals heeft zijn beeld flink bij moeten stellen afgelopen jaar, vertelt hij.  "Toen ik begin dit jaar begon, had ik een heel ander idee van de situatie. Ondertussen is Delft voor mij op papier totaal veranderd. Hoe meer duidelijkheid er over de financiele situatie kwam, hoe erger het bleek. En ik ben er nog niet gerust op dat alle lijken nu uit de kast zijn gevallen."

Wel wil Smals nog bekijken of de OZB-stijging valt te verzachten. "Ik moet nog met een stofkam door de begroting heen lopen. Mogelijk valt er nog wat te winnen door te snoeien in de miljoenen aan subsidies die Delft nu jaarlijks verstrekt. Als daar al een klein gedeelte af kan, hoeft de OZB minder te stijgen."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12