Afbeelding

Arlen Hoebergen wandelde 6242 kilometer en schreef er een boek over

Algemeen

Editie: Week 11, Jaargang 22 |

Arlen Hoebergen is trots dat zijn boek er is gekomen. ‘Ik hoop dat veel mensen ’t gaan lezen, ervan leren en daar iets mee kunnen in hun leven.’

DEN HOORN – Arlen Hoebergen (49) en zijn vriendin Jeannette Leenders (49) uit Den Hoorn maakten een wandeling door het langste land ter wereld. Dat was zo bijzonder en memorabel dat Arlen hier een boek over schreef.

Tijdens hun 6242 kilometers tellende monstertocht dwars door Chili maakte Arlen aantekeningen. Pas in de slotkilometers concludeerde hij dat het verhaal van die wandeling in een boek moest worden vastgelegd. “Toen besefte ik pas echt wat we hadden meegemaakt, bijzondere ontmoetingen en lessen die we leerden”, vertelt Arlen. Terug in Nederland hoorde hij op de squashclub over een bekende die onlangs aan kanker was overleden. “Dat was de trigger waardoor ik dacht: Stel dat ik opeens kanker heb, wat zou ik dan nog willen doen?” Z’n antwoord: Een boek schrijven.
Aldus geschiedde. Hij pakte z’n aantekeningen erbij en kroop achter z’n computer. Hij schreef, schrapte, verbeterde, paste het nog eens aan, voegde er weer wat aan toe en was daar anderhalf jaar druk mee. “Want ik wilde er meer van maken dan een reisverslag. Ik wil dat de lezer zich kan inleven in ons,  wat zo’n reis met je doet en hoe hij je verandert.” Arlen Hoebergen vond de wandeltocht overeenkomsten hebben met het leven. “We begonnen als enthousiaste en onwetende ‘kinderen’ aan de tocht, zonder te weten wat ons te wachten stond. Halverwege denk je: Waar doe ik het eigenlijk voor, als een soort midlifecrisis. Aan het einde van de tocht vind je het niet erg dat het afgelopen is. Dan heb je alles wel gehad, hoogte- en dieptepunten. Ik voelde me aan het einde net een bejaarde die terugkijkt op het leven, denkt dat het mooi is geweest en de dood wel mag komen.”
Al lezend komt de lezer veel te weten over Arlen en Jeannette. “Ik heb het geschreven als een reisroman. Soms komen eerdere gebeurtenissen uit m’n leven in het verhaal terug. Tijdens de tocht zou een gids een heel stuk met ons meelopen. Na vijf dagen werd ik ziek en hij wilde niet meer met ons meelopen. Ik voelde me toen in de steek gelaten. Dan ga ik terug naar m’n jeugd, toen ik leerde fietsen. M’n vader zei dat ‘ie me vast zou houden, maar halverwege de tuin liet hij los, gaf me een duw en ik vloog door het bloemenperk tegen de perenboom aan. Toen voelde ik me voor het eerst van m’n leven in de steek gelaten.”

Twee dikke dagboeken
Onderweg schreef Arlen twee dikke dagboeken vol met herinneringen. In eerste instantie voor zichzelf. “Je loopt de hele dag, maar houdt tijd over. Zo vaak kom je ook niet in plaatsen waar veel vertier is. Midden in de woestijn kun je twee dingen doen: een boek lezen of een boek schrijven.” Hij kan het iedereen aanraden om tijdens vakanties te schrijven. Zelfs als je twee weken op een camping voor je tent zit. “Schrijf hoe je je voelt en wat je er bijzonder aan vindt.”
-Wat is leuk aan jouw boek?
Arlen: “Ik hoop en denk dat lezers geïnspireerd worden om hun dromen na te jagen. Als je een doel hebt en je dromen najaagt, volhoudt en doorgaat, dan kun je dingen bereiken die je nooit voor mogelijk hebt gehouden. Dat is een les die we onderweg van een boer hebben geleerd.”
-Waarom de titel ‘Gemaakt om te lopen’?
“Op de voorlaatste dag liepen we langs de zeestraat van Magellaan, waar Darwin ooit met de Beagle voer. Ik dacht aan zijn evolutietheorie en bedacht me dat ik tijdens het lopen nauwelijks fysieke problemen heb gehad. Wel mentale problemen. Als mens van middelbare leeftijd kun je dus zonder probleem ruim zesduizend kilometer lopen. We zijn gemaakt om te lopen.”
Het boek is verkrijgbaar bij elke boekhandel en via www.galopen.wordpress.com.

 

 

Maak kans op een gesigneerd exemplaar

Uitgeverij Elmar en de krant Delft op Zondag geven drie door Arlen gesigneerde exemplaren aan lezers van deze krant. Wie kans wil maken, moet uiterlijk vrijdag 21 maart via e-mailadres redactie@delftopzondag.nl laten weten waarom ‘ie graag het boek ‘Gemaakt om te lopen’ wil winnen. Winnaars krijgen vanzelf bericht.

 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12